Yıllardır öğretmenlere Eylül ayında eğitime hazırlık ödeneği adı altında küçük de olsa bir ödeme yapılıyor. Ödemenin başladığı ilk yıllarda kırtasiye parası olarak da anılan ve ilk yıllarda tatmin edici bir miktar olarak öğretmenlere ödenen eğitime hazırlık ödeneği, ilerleyen yıllarda küçülerek ufak bir meblağ haline geldi. 
2021 yılı için de Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneği adı altında ödeme yapacak. Bu ödemeden öğretmenler, okul/eğitim kurmu yöneticileri, eğitim uzmanları, uzman yardımcıları dahil eğitim öğrtim faaliyetleri içerisinde aktif olarak görev yapan öğretmenler faydalanıyor.
Her iki yılda bir yetkili sendika ile hükumet arasında yapılan görüşmelerde karara bağlanan eğitim ödeneği miktarı öğretmenliğe yeni başlayan öğretmenlere de ödeniyor.

EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ NE KADAR

57 sayılı Devlet Memurları Kanununun 32. Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir. Hazırlık ödeneğinden saymış olduğumuz kimseler haricinde yer alan hizmetli, memur gibi devlet çalışanları yararlanamamaktadır.
657 sayılı Kanun'un ek 32'nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır.
Eylül 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre, öğretmenlerin öğretim yılına hazırlık ödeneğine her yıl için %2,5 zam yapılmıştı. 
Kararda açıklanan ilgili madde: Öğretim yılına hazırlık ödeneği Madde 11- (1) 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılma hazırlık ödeneği; 2020 yılında 1.210 TL, 2021 yılında 1.250 TL olarak ödenir. 
 

denilmektedir. Yapılan sözleşmeden de anlaşılacağı üzere öğretmenlere 2021 yılı için 40TL artışla 1250 TL eğitime hazırlık ödeneği ödemesi yapılacaktır.
Yetkili sendika ile yapılan  toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında hakem kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul/kurumlarda görev yapan öğretmenler için ödenmesi kararlaştırılan 2020-2021 eğitim öğretime hazırlık ödenekleri Eylül ayında öğretmenlerin hesaplarına yatacak. Öğretmenlere yapılacak eğitime hazırlık ödeneği brüt olarak 1.250 TL iken damga vergisi kesintisi ile birlikte kadrolu öğretmenlere 1.240 TL, sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlere ise damga vergisi haricinde yapılan SGK kesintisi ile birlikte 1.072 TL ödenmesi yapılacak. 
Öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneklerinin ödenmeye başlamasının ardından sitemizde haber olarak yer verilecektir.