Kamuoyunda tartışılanlara ve ankete bakıldığında öğretmenler arasında PCR testi taraftarları ve karşıtları mevcut. Görülen o ki öğretmenlerin hiç sorunu yokmuş gibi bir de altın topu gibi PCR testi sorunları ortaya çıktı ve PCR testi yüzünden ayrıştılar. Ayrıca  yorumlarda özellikle öğretmen olmayanların öğretmenleri teste zorlama gibi bir tutum içine girdikleri de gözden kaçmıyor. Ne yazık ki  PCR testi yaptırmak istemeyen öğretmenlere istifa çağrısı yaparak, mobbing sergileyenler ise kaygı verici.  

Bu ayrışma; Okullarda huzuru kaçırır mı? İş barışını bozar mı? Veli baskısına sebep olur mu? Akla gelen sorular arasında.Okul yönetimleriyle öğretmenleri karşı karşıya getirir mi? Başka bir soru. Okullar tartışmalarla açılacağa benziyor bu da ortada.

   Elbette öğretmenlerin kaygılarını ve itirazlarını da yabana atmamak gerekir, PCR testlerinin her zaman doğru sonuç vermediği bir gerçekken Ayrıca kalabalık ortamların riskli olduğunu da bilim söylüyor. Hal böyle iken haftada 2 kere PCR testi için öğretmenleri sağlık merkezlerine yönlendirmek, farklı ortamlarda bulunan insanları test vesilesiyle aynı ortama sokmak , virüs şüphesiyle gönderilmiş insanlarla aynı ortamda bulundurmak bulaş riskini artırmaz mı? 

 Sağlık çalışanları başta olmak üzere diğer kamusal alanda çalışana  PCR testi zorunlu hale getirilmezken, eğitim çalışanlarına zorunlu tutulması soru işareti değil mi? Sürekli toplum içinde olan siyasilere neden PCR testi zorunlu hale getirilmiyor? Virüs sadece öğretmenlerle mi bulaşıyor? Virüsün öğretmenlerden bulaştığına dair bir bilgi var da bizim mi haberimiz olmadı? Virüs seçici mi davranıyor, öğrencilerden öğretmenlere bulaş mıyor mu? Test için haftada 2 kere riskli kalabalığa girmek, sonucu beklemek öğretmende kaygı yaratmaz mı? Bu kaygı; gerginliğe sebep olmaz mı? Gerginlik ve kaygı öğretmenin motivasyonunu bozmaz mı? Hangi konuda olursa olsun, zorlama tepkiye neden olmaz mı? Zorlamaya maruz kalan direnç geliştirmez mi? Gönüllülük esasıyla planlanan uygulamalar daha çok başarıya ulaşmaz mı? Kısacası cevap bekleyen sorularla kafalar karışık. Eğitim camiası bu sorularla 6 Eylül’ü bekliyor. Covid-19 virüsünü öğretmenler üretmedi ancak salgın başladığından beri virüsün yarattığı olumsuzluklardan en çok etkilenler öğretmenler oldu.  

  6 Eylül itibarıyla eğitim cephesinin tablosunu okumak ve yorumlamak, öğretmenlerin kaygılarını sonlandırmak elbette yetkililerin sorumluluğunda. Önümüzdeki süreçte sorular cevap bulacak mı, kaygılar giderilecek mi hep beraber yaşayacağız.

   Ayrıca salgın süreci başladığından bu yana TV’lerdeki tartışma programlarında, artık ailemizden birileri haline gelen uzmanlar da, bilgilendirme konusunda geldiğimiz sürece kadar ne kadar etkili oldular, kalan süreçte ne kadar etkili olacaklar bunu da zaman gösterecek.

      Şunu da belirtmek isterim ki, dünyada ve ülkemizde var olan virüs salgınına karşı bir öğretmen olarak ben 2 doz Biontech aşımı oldum. ünkü salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı aşının gücüne inanıyorum. İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde bilimin öne sürdüğü tedbirlere uymanın hem sağlığımın güvenlği gereği hem de bir vatandaşlık görevim gereği olduğunu düşünüyorum.

      İşte bu yüzden; Covid-19 salgınına karşı, haydi herkes aşıya! Diyor;

Ve PCR testi zorunluluğu konusundaki katılımcıların düşüncelerinden örnekler paylaşıyorum.

 -“Aşı olanda bulaştırıyor aşılı aşısız diye ayırmanın anlamı yok. Ayrıca sağlık çalışanlarına bile böyle bir dayatma yapılmazken öğretmenler birilerinin ego tatmin aracı olmamalı. İsteyen olur isteyen olmaz “.

 -“Her hafta test olmaktansa asi olmayi yeğlerim iğrenç bır şey o testler çünkü” . 

 -“Pcr testi zor ya Allah öğretmen lere yardim eylesin”

 -“Öğrenciler de olacaksa EVET”

  -“Pcr isteyeceklerine antikor testi isteseler cok daha pratik mantikli ve zahmetsiz olacak.Niyetleri cok acik!! Saglik bakanligi hem sorumluluk almiyor hem de asiya zorlamak icin ogretmenleri PCR ile yildirmaya calisiyor.Burada amac gercekten önlem ve egitim degil maalesef”

  -“Sadece öğretmenlerden değil, velilerden de test ya da aşı şartı istenmeli. Kalabalık sınıflar azaltılmalı. Sınıfımiz 35 kişi ve yan yana oturuyor cocuklar. Nasıl bu şekilde sosyal mesafe sağlanır?? ???”

  -“PCR testi çözüm değil”.

  -“PCR yerine,  Bilkent Üniversitesi’nin geliştirdiği,daha hızlı sonuç veren, ağızdan sürüntü alınarak yapılan test uygulansın.”

   -“Doğru sonuç vermeyen bir test ile yaptırım uygulanması tam bir ZORBALIK”

  -“Aşı olmamak hakkını kullanıyorsa. Corona olmadığını ve topluma bulastirmayacagi ispatlamak zorunda”

   -“Aşı olmayı reddeden öğretmenler pandemi bitene kadar öğretsin izne ayrılsın yada istifa etsin.... onam formunu ve onam alma konusunu anlayamayan bir öğretmen neden eğitimci olsun ki zaten, kendisine verilen bilgiyi anlamayan ne anlatabilir ki? Bütün enjeksiyon, tedavi, Aşı, ameliyat, diyet, hahlil, tetkikler ....vb hepsinin onamı vardır, kişi rızasına tabidir.... ama hiç kimsenin salgını yayma toplumu tehtid etme hakkı yoktur. Elbette ki Aşı olmayan pcr testi yapacak... verem taşıyan bir velinin okula gelip, size ve yakınlarınıza hastalık yayma hakkı olmadığı gibi öğretmenlerin de öyle bir hakkiolamaz....”

 -“Doğru bulmuyorum ama bu aşı olanlar neden maskesiz dolaşıyor?Pazarlar,parklar,düğünler,her yer maskesiz insanlarla dolu.Asansöre bile maskesiz biniyorlar,uyarsan başına bela alacaksın.”

 -“Doğru bulmuyorum haftada iki gün hastahaneye gitsek Covid den başka hastalık kapmayacağımız ne malum. Sadece öğretmene bu dayatma ayrıca can sıkıcı. İnsanların aşı olmamayla ilgili bir takım korkuları olabilir buna da saygı duymalı, sonuçta bu zamana kadar hasta olmayan birinin ya antikor seviyesi çok yüksektir ya da kendini iyi koruyordur. İnsanlarda aşı bilinci de var mı sizce, aşı oldum diye bütün önlemleri hiçe sayıyorlar, aşı oranı ile vaka sayısı değerlendirilirse sonuç ortada. Kendini hasta hisseden bir öğretmen zaten gider testini olur, raporunu alır dinlenir, gel bakalım sen de var mı bu ne saçma bir yaklaşım, antikora baksınlar, bilim bilim diyenler lütfen bilimsel davransın.”

 -“Pcr testinin doğru sonuç vermediğini anlamanız için kafanıza bu bilgiyi çivi ile mi çakmak lazım???”

 -“Bence aşılı asisiz herkes mutlaka antikor testine alınsın. Antikoru olmayan yada yetersiz olanlar haftada 2 kez pcr testi yapılarak devam etsin. Haydi bakalım buda başka bir yol!”

 -“Kesinlikle hayır böyle bir şacmalık olabilirmi zorla tıbbi müdahale heleki çocukları mızı emenet ettiğimiz öğretmenlerimize”.

  -“Hastalık belirtisiyle oluşmuş test kuyruğuna sağlıklı öğretmeni yollamak mantıklı mı?

Haftada 2 kez test yaptıran sağlık çalışanı tahriş sebebiyle boğazının enfeksiyon kaptığını söyledi”.

 -“Okula da alinmasinlar..ocuklarımızın canlarini tehlikeye atmasinlar..”

 -“Zorunlu Pcr testinin hiçbir yasal dayanağı yok. Kanunlara aykırı bir durum. Zaten yaptırımda yapamazlar. Zorla istmeyerek kimse pcr yaptırmasın.”

 -“Peki aşı olanlar bulaştırmayacağini ispatlaya bilir mi”

 -“Tabi doğru buluyorum sonuçta asi olmayan velilerde haftada 2 test vermek zorundaysa öğretmenlerde vermelidir”

-“Buna evet diyen aşılılar da olsun haftada 2 defa PCR testi.Onlarda hastalık bulaştırıyorsa aşı olmayanlardan ne farkı var”

  -“Eninde sonunda olacaksınız. Neden mi yarın bi gün pcr ı da ücretli yapacaklar şu an o konuşuluyor. Hak hukuk arama yolu aşıda geçersiz olacak ve haklı iken haksız duruma düşeceksiniz. Mem okul idaresi veliler mobing yapacak . Sonuç olarak 2 haftaya kalmaz burda aşı oldum diyerek geleceksiniz, maalesef ülke gerçeği bu. Yarın aşı randevunuzu alın da yakınlarınız da kafanız da rahat olsun okul başlıyor

  -“2 doz aşısını olmuş biri olarak Dogru bulmuyorum. mobing olur.” vb. yüzlerce  söylemlerle dile getirdiler.

 

Kadriye DEMİREL

TES Antalya 2 Nolu Şb. Bşk. Yrd.