İşte Sedat DEĞER’in “Öğretmenler Doğum Sonrası 24 Aylık Ücretsiz İznini Parça Parça Kullanabilir” başlıklı yazısı ;
Öğretmenler olarak kaleme aldığım bu yazım tüm memurlar için de aynen geçerli olduğunu ifade ederek yazıma başlamak istiyorum.
Doğum sonrası ücretsiz izin konusunda kafalardaki soru işaretlerinden birisi, 2 yıllık ücretsiz iznin parça parça kullanılıp kullanılamayacağıdır. Zira bazı okullarda doğum sonrası ücretsiz izni tek seferde kullanılabileceği görüşü hâkim iken bazı okullarda ise 2 yıllık doğum sonrası ücretsiz iznin parça parça kullanılabileceği görüşü hâkim. Aslında mevzuat belli olduğu için görüşlerde farklılıkların olmaması gerekir ama bu görüş farklılıkların yaşanmasının tek sebebi var o da bu konudaki bilgi eksikliğidir. O yüzden, hem ücretsiz izni kullanacakların hem de ücretsiz izni verecek kurum amirinin tereddüt ettiği bu konuya açıklık getirmeye çalışacağım.

Doğum Yapan Memura Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Hakkı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 108. Maddesinde Düzenlenmiştir

Görüleceği üzere,657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 108. Maddesinin B fıkrasına göre doğum yapan memura veya istemesi halinde eşi doğum yapmış memura doğum sonrası 24 aya kadar aylıksız izin hakkı tanınmıştır.

Doğum Sonrası Aylıksız İznin Süresi ile Kullanımı Hakkında Detaylı Bilgiler “KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ’nde Belirtilmiştir.

108. madde “B” fıkrası uyarınca doğum yapan memura veya istemesi halinde ise doğum yapan memur eşe 24 aya kadar aylıksız izin kullandırılabilmektedir. Tabi bu hükme baktığımızda ise 24 aylık doğum sonrası ücretsiz iznin tek seferde mi kullanılması gerektiği ya da parça parça kullanılabilir mi şeklinde net ifadeler içermemektedir. O yüzden, bu sorunun net cevabını alabilmemiz gereken yer, 13 Nisan 2016 ARŞAMBA günü 29683 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6 Seri No’lu alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Devlet Personel Başkanlığı)’ndan: “KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ” olmalı. ünkü Kamu Personeli Genel Tebliği Seri No:6 özellikle doğum ve evlat edinme sebebiyle verilecek izinlerin kullanımında kamu kurum ve kuruluşları arasında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla yayımlanmış bir tebliğ olup doğum sonrası aylıksız izin süresi ve kullanımı hakkında detaylı açıklamalar içermektedir.

Yukarıda göstermiş olduğum üzere 2016 yılında yayımlanmış Kamu Personeli Genel Tebliğ’in (Seri No: 6) doğum sonrası ücretsiz iznin kullanımı hakkında detaylı bilgi verilen “2) Aylıksız iznin kullanımı” başlıklı maddenin “” bendinde yazılı bulunanDoğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür.” hükmünden de anlaşılacağı üzere öğretmenler Doğum sonrası 24 aya kadar alınabilen aylıksız iznini parçalar halinde de kullanabilir.

Sonuç olarak; öğretmenler doğum sonrası ücretsiz iznini süreleri içerisinde 24 aya kadar parça parça kullanabilir. Yani 24 aylık sürenin içinde kullanılabilir.  Tabi burada önemli olan husus kısım kısım kullanılan ücretsiz iznin 24 aylık süreci aşmamasıdır.

Dipnot: Doğum yapan öğretmene verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi doğum sonrası analık iznin (aylıklı) bitim tarihidir. Yani doğum sonrası aylıksız izin süre başlangıç tarihi sekiz haftalık analık izin süresinin bitim tarihi( doğum öncesi analık izin süresinden 5 haftalık kısmı doğum sonrasına eklendiyse doğum sonrasında 13 haftalık analık izin süresinin bitim tarihidir.

Hatırlatma : Doğum izni (aylıklı) öğretmenin  doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık aylıklı izin süresidir. oğul gebelik durumunda ise doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta daha eklenir. Ayrıca öğretmenin isteği ve doktorun doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir raporu ile doğum öncesindeki 5 haftalık izin süresi doğum sonrasındaki 8 haftalık izin süresine eklenerek doğum sonrası izin süresi (aylıklı) 13 hafta olarak kullanılabilir.