Öğretmenlerin konaklama için öğretmenevlerinde yer bulamaması ve  öğretmenevi ücretlerinin öğretmenlerin bütçelerini zorlaması öğretmenlerin feryatlarına sebep oluyor. Ancak bu feryadı duyan ve sorunu çözmek için düğmeye basan da yok ne yazık ki…

Soruna parmak basan olmasa da eğitim camiasının öğretmenevleri için talepleri var. Ve eğitim camiası bu taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

Adını öğretmenden alan öğretmenevlerinin adından anlaşılabileceği gibi öğretmenlere hizmet vermesini, öğretmenin bütçesine uygun düzenlemelerle öğretmenlerin faydalanabileceği kurumlara dönüşmesini bekliyor.  

Konuyla ilgili, sosyal medya üzerinde oluşturulan   “ÖĞRETMENEVLERİNDE, Öğretmenlere konaklama da öncelik, ücretler de ise %50 indirim hakkı tanınmalıdır. ÖĞRETMENEVİ tabeladan ibaret olmamalıdır” başlıklı ankete 9Bin kişi katılım sağladı. 

Ankette; EVET, %60, HAYIR %0, KARARSIZIM %0,  Öğretmenevlerinde sadece öğretmenler konaklamalı % 20, Öğretmenevleri tüm milli eğitim bakanlığı çalışanlarına indirimli olmalı %, 2, Öğretmenlere sene de bir kere tatil desteği verilmeli %1 ve katılımcıların eklediği diğer talepler somut olarak kendini gösterdi. 

Ankette hayır ve kararsızım diyen katılımcıların olmaması öğretmenevleri ile ilgili sorunda eğitim camiasının hemfikir olduğunun da somut bir kanıtı.

Eğitim camiasının ortak meselede hemfikir olması, ayrışmaması, sendikal farklılık gözetmemesi ankete ayrı bir değer kattı benim nazarımda. Umarım eğitim camiası olarak bu birlikteliği tüm konularda sağlayabiliriz. 

Dilerim eğitim camiasının sorunlarının çözümünde dünya görüşü, sendikası ne olursa olsun ortak irade ortaya koyma duyarlılığını gösterebiliriz.

 

Ayrıca öğretmenevi sorunumuzda katılımcıların ankete verdiği destek kadar, yaptıkları yorumlarda da ortak iradenin ortaya koyulduğunu görebiliyoruz. 

Eğitim camiasının yorumları aynı kapıya çıkıyor ve kendimizi öğretmenevinin kapısının önünde buluyoruz. 

Ve öğretmenevinin kapısının önünde bakın ne sıkıntılarımızı dile getirmişiz…   

“Merak ediyorum. Eğitim sendikaları bu konuda bugüne kadar bir şey yaptılar mı”

“Öğretmenevlerindeki konaklama ücretlerini belirleyenlerin öğretmen maaşlarından kesinlikle haberi yok”

“Yer bulamayınca bedava olsa ne işe yarar”

“Öğretmenevleri sadece öğretmenlere ait olmalı. Orduevi askerin, polisevi polisin, hekimevidoktorun ise öğretmenevi de öğretmenin olmalıdır.”

“Orada öğretmenler dışında herkes var.”

“Anadolu’da ki bazı öğretmenevleri dolulukta sıkıntı yaşadıkları için herkese açık olabilir.Fakat,konum olarak öğretmenlerin rahatlıkla doldurabileceği Büyükşehir ve tatil yörelerinde ki öğretmenevleri sadece öğretmenlere açık olmalı.Sendikalar bu konuda mücadele etmeli”

“bizim bakanlık diğer bakanlıklara hizmet etmeyi kendine görev sayıyor. Bir eğitime katıldım öğretmenler iki kişilik odada diğer personeller tek kişilik odada yer ayırtılmış”

“Şu anakadar hiçbir öğretmen evinde yer bulamadım. Bir kere yer vardı, öyle bir fiyat söylediler ki( eşim ve 2 oğlum için) trivagodanapart buldum,çok daha uyguna geldi. Yok dedim, bu öğretmen evleri bana nasip olmayacak “

“Öğretmen evleri siyasetin elinden kurtulup güzelce işletilmeli. Gerekirse biz öğretmenlerden de bir miktar üyelik kesilmeli. Belki bu sayede valiye kaymakama bilmem neye oda ayırmaktan vazgeçerler”

“Yıllarca ücretlerimizden kesildi bir defa bile faydasını görmedim.1990 senesinde Ankara beşevlerdeki öğretmen evinde bir gün gecelik yer istedim,doluyuz dedi görevli.Olabilirdedim.ünki aksam üzeri i di.Ama daha arkamı döndüm ki biri geldi(kelli felli)bir oda istiyorum dedi.Tabii efendim diyerek odayı verdi.Ben hani yer yoktu dediğimde. yer yok dedik diyerek beni tersledi.Ben de belki Türkiye de ilk defa MEB.birdilekçe yazdım.Madem bizden kesilen ücretlerle öğretmen evleri işletilyor,ama bize yer yoksa.Şimdiye kadar ödediğim ücretlerimin yasal faiziyle tarafıma ödenmesini istiyorum demiştim.Ama hala cevap gelmedi sene 2023 ve bizim yinede öğretmen evleri n de önceliğimiz yok.”

“Istanbul'da bir ogretmenevini arayıp oda sordum. Maalesef öğretmene veremiyoruz,sadece bakan ve milletvekili düzeyindeki kişilere verebiliyoruz dediler”

“Öğretmenevlerinin ya adını değiştirsinler,öğretmen ifadesi kaldırılsın ya da adına yaraşır bir şekilde öğretmenlere öncelik verilip şartları iyileştirilsin .”

“Aidat verirken yapmadılar ki şimdi yapsınlar boş hayal adı bizim kendi baskasinin kullanımında maalesef bizi doktorların semineri var diye çıkarmışlardı bı keresinde o yüzden pek sevmem”

“hani hocaya aftedilen bir fıkra vardır ya.... ben senin gençliğinede bilirim diye.... o zaman da farklımıydı, Biz salondan bozma/sunta ile ayrılmış bir yatakhanesi olan öğretem evinde kalırdık. Yatmak için kaymakamın gitmesini beklerdik. Tuvalet ve banyo aynı yerdi. Merkezde de şansın varsa kalırdın. Merkezde kiler de aynı aidatı verirdi hiç kalmadıkları- uğramadıkları halde. Bu arada hala öğretmen evi kimliğimi saklarım...”

“Devlette ve özel okullarda yaklaşık 42 yıl çalıştım. 3 yıl üst üste müracaatımı yaptım. Bir yaz tatilinde bana öğretmen evinde konaklama hakkı çıkmadı. Gittim araştırdım.öğretmenliklehiç alakası olmayan şahısların konakladığını gördüm.”

“Ben öğretmenim,beni nasıl Ordu evine,PolisEvine almıyorlarsa,Öğretmen Evine de öğretmenden başkasını almamaları gerekir.Nezaman bir Öğretmen Evini arasam yer yok ......hele büyük şehirlerde.Biz öğretmenlere de tüm kamuya ait Evlerde ,otellerde kalma hakkı verilsin.ARZ Ederiz.”…..

Yorumlar ve daha fazlası sıralanırken anketimizin altına, ben de ekliyorum.

“ÖĞRETMENEVİ, TABELADAN İBARET OLMAMALIDIR” diyorum.

Ve diğer devlet kurumlarının kendi personeline sağladığı ayrıcalık ve özel indirim, öğretmenevlerinde de öğretmenlere, eğitim çalışanlarına sağlanmalıdır. Konaklamada öncelik, ücretlerde %50 indirim tanınmalıdırtalebimizi ilgililere, sendikalara bir kez daha duyuruyoruz. 

Kadriye DEMİREL

Eğitimci Yazar