Milli Eğitim Bakanlığının 2022 yılı için yaptığı 20 bin öğretmen ataması beklentileri karşılamamıştı. MEB'in 2023 yılında çok daha fazla öğretmen ataması yapması için önemli beklentiler ve ipuçları oluştu. Peki MEB 2023 öğremten atamalarında ne  kadar atama yapacak, öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığının 2023 yılında alacağı öğretmen sayısı şimdiden merak konusu. Yüzbinlerce öğretmen atama beklerken, MEB'in 2022 yılı için 20 bin öğretmen alımı yapması, 2023 yılı için beklentileri yükseltti. EYT ve 3600 ek gösterge de öğretmen atamalarında etkili olacak. Peki MEB 2023 yılında ne kadar atama yapabilir, ne kadar sözleşmeli öğretmen alınır?

Milli Eğitim Bakanlığının 2023 yılı içerisinde kaç öğretmen ataması yapacağı atama bekleyen öğretmenler tarafından en fazla merak edilen konular arasında. KPSS'ye giren öğretmenler MEB'in öğretmen atama konusunda açıklama yapmasını bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı şu ana kadar atanacak öğretmen sayısı ile ilgili net bir açıklama yapmadı.

Ancak, 2023 yılında yüksek miktarda öğretmen ataması yapılması bekleniyor.
2023 seçim sürecine girilmesi öğretmen atama sayısında önemli bir rol oynayacak. Ancak sayıyı artıracak en önemli unsurlar ise 3600 ek gösterge ve EYT olacak. ok sayıda öğretmen emekli olmak için EYT'nin ve 3600 ek göstergenin çıkmasını bekliyor.

2022 yılı için de aynı beklentiler vardı. 2022 yılında 3600 ek göstergenin çıkacağı beklentisi ile çok sayıda öğretmen 2021 yılında emekli olmamış ve göstergeyi beklemişti. Ancak 3600 ek gösterge 2022 yılında çıkmayınca bu öğretmenlerin önemli bir kısmı 2023 yılını beklemeye başladı.

EYT'nin de çıkması ile birlikte önemli bir sayıda öğremtenin emekli olması bekleniyor. Bu da şu anda 100 bin civarında olan öğretmen açığını çok daha artıracak ve MEB'in öğretmen ihtiyacını karşılamak için daha fazla atama yapmasına neden olacak.

20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI GEREKLEŞTİ!

1 Eylül 2022 tarihinde açıklanan öğretmenlik atama sonuçları sonrası 20 bin öğretmenin ataması gerçekleşti. Bakan Özer konuyla ilgili şunları aktardı:

"Mevcut sistemde hiçbir yıl yok;ki son 20 yılda öğretmen ataması olmasın. Mutlaka yeni öğretmen istihdamları da olacak. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı olarak okulöncesi eğitime ağırlık verince, 20 bin öğretmen atamasından 7 bin 503 öğretmenimizi okulöncesinde istihdam ettik. Yani bakanlığın değişen politikaları, önceliklerine göre mutlaka dağılımı farklılaşan öğretmen atamaları gerçekleşecek."

YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI NE ZAMAN YAPILACAK?

Bakan Özer'in 20 bin atama sonrası yaptığı açıklama ardından yeni atamalar için yeşil ışık yakıldı. Ancak henüz atama tarihi ile ilgili net bir bilgi gelmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak açıklama sonrası 2023 için de öğretmen atama takvimi hazırlanması bekleniyor. 

Milli Eğitim Bakanlığının 2022 yılında beklentilerin çok altında kalan atamasının telafisi ve doğacak yeni öğremten ihtiyacını karşılamak amacı ile en az 40 bin öğretmen ataması yapması gerkiyor. Bu sayı MEB'in açıklaması sonrasında netlik kazanacak. Ancak gerek seçim dönemi olması, gerekse artacak ihtiyaçlar nedeni ile bu rakamın daha üzerinde atama yapılması da büyük ihtimal.