Bugün, 29 Mayıs 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9195,31%0,19
  • DOLAR

    39,11% 0,04
  • EURO

    44,21% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4151,10% 0,44
  • Ç. ALTIN

    6639,29% -0,23

Öğrenci Servis Ücretlerine Sömestr Tatil Zammı

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, öğrenci servislerinde yüzde 13,5 oranında zam yapıldığını söyledi.

Gündem 31.01.2023 17:41:00 0
Öğrenci Servis Ücretlerine Sömestr Tatil Zammı

Kayseri’de okul servis ücretlerine yüzde 13,5 oranında zam gelirken, 0-5 kilometre arası servis ücreti 520 TL’den 590 TL’ye, 5-10 kilometre arası servis ücreti 565 TL’den 635 TL’ye, 10-20 kilometre arası servis ücreti ise 600 TL’den 670 TL’ye çıktı. Yılbaşında uygulanmaya başlanan asgari ücret düzenlemesinin ardından servis araçlarında fiyat ayarlamasına gitme durumunda kaldıklarını söyleyen Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık bir yıldır yoğun şekilde ulaşım sektörüyle alakalı sıkıntılarımız devam ediyor. Artan akaryakıt maliyetleri ve göze gözükmeyen amortisman giderlerinin yüksek derecede artması, esnaf sanatkarımızı ciddi derecede sıkıntıya sokmuş hatta genel manada toplu taşıma işi ile uğraşan arkadaşlarımızı özellikle okul ve işçi servis işini yapamayacak durumlara getirmiştir.

Bu durumda geçtiğimiz dönemde birçok ilde servis araçlarının fiyat tarifelerine ek, ilave ayarlama yapılmasına rağmen biz şehrimizde böyle bir ayarlayamaya gitmemiştik. Bu dönemde arkadaşlarımız artık mesleklerini yürütemez hale gelmişken özellikle yılbaşından itibaren asgari ücret ayarlamasından sonra okul ve personel servis araçlarımızda yüzde 13,5’e tekamül eden bir fiyat ayarlamasına gitme durumunda kaldık. Beklentimiz tabi ki daha yukarılardaydı.

Yüzde 25 oranında bir artış olması yönünde bir talebimiz olmuştu. Bu talebimizin ana konusu da araçlarımızın sigorta giderleri, çalıştırmış olduğumuz arkadaşlarımızın maliyetleridir. Bunlar mesleğimizi yapılabilir olmaktan çıkarmıştır” dedi.

“Beklentimiz okul servislerinde kullanılabilir yaşın 19’a çıkartılmasıdır”

Servis araçlarının maliyetlerinin 1 buçuk milyon TL’ye ulaştığını bu yüzden de servis araçlarının değişiminin zorlaştığını dile getiren Ay, okul servislerinde kullanılabilir yaşın 19’a çıkartılmasını istediklerini belirterek, “Bundan 2 yıl önce belki 400 bin TL civarında olan araç maliyetlerimiz, bugün 1 buçuk milyon TL civarına kadar çıkması esnaf sanatkarı son derece zor durumda bırakmıştır.

Bu konuda yetkililerimizden yardım talebimiz oldu. Beklentimiz, okul servis araçlarının kullanılabilir yaşının mutlak suretle en az 19’a çıkartılmasıdır. Yoksa ben gerçekten birkaç yıl içerisinde ülke genelinde bu işin yapılabilir olmaktan çıktığını göreceğimizi düşünüyorum. Çünkü araç maliyetleri son derece yüksek. Yaklaşık 1 buçuk milyon TL’lere gelmiş bir maliyet var. Bu yerel bir sorun değil, ulusal bir sorun. Bunun yanında okul önlerinde ve fabrika yollarında eşlik eden korsan araçlar var.

Bu konuyla alakalı olarak da emniyet yetkililerimizin tedbir almasını bekliyoruz. Tedbirlerinde geçici değil, kalıcı olması esnaf sanatkarımızı bir nebze olsun rahatlatacaktır” ddiye konuştu..

“Şoförlerimizin sabah yolların buz olduğunu hesap ederek yolda hareket etmeleri en kıymetli şeydir”

Servis şoförlerini araç kullanırken, dikkatli olmaları konusunda uyaran Ay,sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Servis ücretlerinde en yakın mesafe olan 0-5 kilometre arası fiyatımız 520 TL iken yaklaşık 590 TL’ye çıktı. Tarifemiz 3 kalemde var. 0-5, 5-10 ve 10-20 kilometre arası onun üzerindeki kilometrelere bazında alıyor. Ancak bizim en çok kullandığımız 0-5 kilometre arasıdır. Trafikte çocuklarımızın servis araçlarını bekletmeden zamanından önce çıkmalarını, servis araçlarımızın da servise zamanından önce hareket ederek, çocukları bekletmeden almalarını istiyoruz. Özellikle kış mevsiminde son derece dikkatli olunması, acele etmeden gidilmesini istiyoruz.

Hesabını veremeyeceğimiz bir kaza ile karşılaşmamak en büyük temennimizdir. Arkadaşlarımızdan son derece dikkatli olmalarını, özellikle hava şartlarını göz önünde bulundurarak, yağış olsa da olmasa da sabah yolların buz olduğunu hesap ederek yolda hareket etmeleri en kıymetli şeydir. Çünkü bizler ülkemizin geleceğini taşıyoruz. Her anne ve babanın en kıymetli varlığını taşıyoruz. Para kazanılır ve yerine gelir. Savunmasız bir kesimi taşıdığımızı unutmamak son derece önemlidir.” dedi..

Kaynak:İHA

Yorum

Öğretmen Maaş Promosyonlarında Yeni Rekor Kırıldı!

Dersler erken bitecek! MEB’den önemli karar, Öğretmenler ve öğrenciler dersleri erken bitirecek

İlahiyat Öğrencisi Ağaçta Asılı Bulundu!

Ortaokullarda İkinci Yabancı Dil Dönemi Başladı: Gözler Almanca'da!

Öğretmen maaşına 82.300 TL memnuniyet yarattı

Ek Ders Ücretleri 350 TL Olacak Mı?

MEB, Öğretmenlere Sene Sonu Analiz Raporlarını İstiyor

MEB’den Öğretmenlere sert uyarı! Uymayanlara kınama cezası verilecek

KURUOĞLU: TERÖRLE DANSIN BEDELİNİ MİLLET ÖDER, VATANSEVER OLDUĞUNU İDDİA EDENLER NEREDE?

"Evde Eğitim Hizmetleri Kılavuzu" Yayımlandı!

Memur maaşına yüzdelik zam yerine hiyerarşik zam talebi Liyakat Sen’den geldi

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için MEB’den müjdeli haber bekleniyor

Bir öğretmen daha hayatını kaybetti

Okul Öncesi Eğitim Gelişim Raporu (Anaokulu) Öğretmen Bilgilendirme Kılavuzu"nu yayımladı

MEB İl Dışı Öğretmen Atama İhtiyaç Listesi: Öğretmenler İçin Yer Değiştirme Süreci Başladı!

Memur maaşı yeni zamla 53.000- 127.000 TL aralığına geliyor! Öğretmen, memur, doktor, polis maaşları Temmuzda ne kadar olacak?

Memur Sen, 8. Toplu Sözleşme Taleplerini Memurların Talepleri İle Belirliyor

En İyi 10 Lise! LGS 2024 Sonuçlarıyla Türkiye'nin Zirvesi Belli Oldu! İşte En İyi 10 Devlet Lisesi ve Geleceğin Yıldızlarını Yetiştiren Okullar!

Bakan Yusuf tekin için istifa tarihi açıkladı, gazeteciden olay yaratan paylaşım

Kıdem tazminatına memur maaş zammı ayarı! Temmuzda yeni tavan belirleniyor

İl Milli Eğitim Müdürü Hayatını Kaybetti

Disiplin Cezalarında Emsal Karar: Yargı İptali Sonrası Yeni Zaman Aşımı Kuralları!

4+4+4 Eğitim Modeli Güncellenecek mi? Eğitim-Bir-Sen’den Önemli Açıklamalar

Eğitim Bir-Sen Ankara 4 Nolu Şube'nin Yeni Başkanı Tayfun Kütük Oldu!

Haftalık ders programı değişiyor! 1 dersin süresi 14 saat oluyor

Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin beklentisi gerçekleşmedi, hayal kırıklığı devam ediyor

Öğretmenlerin Haziran Seminer Tarihi Belli Oldu, Seminerler Online Mi Yüz Yüze Mi Olacak?

Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin Son Dakika: Karne Öncesi Takdir/Teşekkür Şartları!

Kilo nasıl verilir? Sağlıklı, hızlı ve kalıcı kilo verme yöntemleri ve kilo verdiren beslenme ürünleri

MEB'den İl Dışı Atama Hamlesi: Ancak Kontenjanlar Neden Bu Kadar Kısıtlı?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR