Bugün, 17 Temmuz 2025 Perşembe
  • BIST 100

    10370,71%2,46
  • DOLAR

    40,27% 0,06
  • EURO

    46,75% -0,28
  • GRAM ALTIN

    4324,66% -0,16
  • Ç. ALTIN

    6898,98% 0,30

MÜŞTERİLERİNİ UYARDILAR,ÜNLÜ PİZZA FİRMASINDA SİBER SALDIRI

Ünlü pizza firması müşterilerimize ait kişisel verilere erişildiği iddiasıyla alakalı uyarıda bulundu. Firma müşterilerinden şifrelerini değiştirmelerini isterken savcılığa da suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Genel 28.01.2022 15:47:23 0
MÜŞTERİLERİNİ UYARDILAR,ÜNLÜ PİZZA FİRMASINDA SİBER SALDIRI

Domino's Pizza, müşterilerine uyarıda bulundu. Firma müşterilerine bir e-posta göndererek internet üzerinden sipariş için şifrelerini değiştirmesini istedi. Firma uyarısında güçlü şifre kullanılmasını isteyerek, 'Mevcut şifreniz ile giriş yapmaya çalıştığınızda hata uyarısı alacağınız için şifrenizi değiştirmek suretiyle siparişinizi verebilirsiniz. Aynı şifreyi başka internet siteleri için kullanıyor iseniz söz konusu internet sitelerinde de şifrenizi değiştirmenizi, yeni şifrenizin güçlü bir karakter dizisinden oluşmasını, kişisel bilgilerinizi talep eden veya bir internet sitesine yönlendiren yazışmalara karşı dikkatli olmanızı, bilinmeyen e-posta adreslerinden gelen linklere tıklamamanızı tavsiye ederiz' açıklamasında bulundu.

Diğer yazılı açıklamada ise şöyle denildi: 'Şirketimiz, tarafımıza gelen bir e-posta ile müşterilerimize ait kişisel verilere erişildiği iddiasıyla kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tehdit edilmiştir. Bu çerçevede kamuoyunu bilgilendirmemiz gereği hasıl olmuştur. Tehdit içeren söz konusu e-postanın ardından detaylı incelemeler şirketimiz tarafından derhal başlatılmış, teknik kontroller sağlanmış, teknik ve idari tüm tedbirler alınmış ve Kişisel Verilerin Korunması Kurumuna gerekli bildirimler yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmak suretiyle hukuki süreç başlatılmıştır. Bu noktada önemle vurgulamak isteriz ki kurumumuz; finansal bilgileri içeren herhangi bir kredi kartı verisi tutmamaktadır ve finansal verilere erişim söz konusu değildir.

'MARKALAR VERİLERİN EMANETİSİDİR'


Siber Güvenlik ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, internet üzerinden alışverişlerle ilgili firmalar ile vatandaşlara uyarıda bulundu.

Dr. Nabat Garakhanova, sanal alışveriş firmalarının siber güvenlik konusuna yatırım yaptırması gerektiğine dikkat çekerek, 'Markaların ciddi anlamda siber güvenlik çalışması gerekiyor. Büyük şirketlerin artık bir siber güvenlik departmanı olması gerekiyor, 'ben yazılımı bir kez güncelledim, oldu bitti' ile bitmiyor. Sizin güncelleştirdiğiniz kadar aynı zamanda hacker'lar ve kötü niyetli yazılımcılar gelişiyorlar ve size saldırılıyor. Farklı farklı yazılımlar var, sizin üzerinizden değil de, herhangi bir çalışanınızın bir kablosuz internet üzerinden e-postasına bakmasıyla, şirket hesabına bakmasıyla bile dev bir şirketin verisine ulaşabilir. O kadar ince nüanslar söz konusu. Burada ciddi anlamda siber güvenlik kavramını benimsemek gerekiyor, bir marka olarak benimsenmesi gerekiyor. Markanın sürekli olarak bununla ilgili hem yatırım yapması gerekiyor ve hayatının bir parçası olması gerekiyor. Geçen sene bir banka söz konusuydu, şimdi bir yemek firması ve bunu sürekli duyacağız. Siber üzerindeki yatırımların sürekli geliştirilmesi gerekiyor çünkü veriye sahip olanlar sahip değildirler emanetçidirler. Markalar verilerin emanetçisidir. Bu veri emanetini doğru koruması gerekiyor, bunun için kapılarını dikkatli kapatmaları gerekiyor, yeni kilitler oluşturması gerekiyor ki müşteriler onlara güvensinler' dedi

'KÜÜK MESAFELİ SÖZLEŞMELERİ OKUYUN'


Garakhanova, sanal alışveriş yapanları ise uyararak, 'Sitelerdeki her şeye dikkatli bakmanız gerekiyor, bir tane küçük harf, sonundaki com, org, net uzantıları, bunların hepsine dikkat edilmesi gerekiyor. Son zamanlarda 'sanal cüzdan' dediğimiz sanal kart yani kredi kartından ziyade sanal sitelerin büyük pazar yerlerinde sanal cüzdan yeri var. Siz oraya paranızı yüklüyorsunuz, o cüzdanın içinde hareket edebiliyorsunuz, bu sizi daha güvenceye alıyor. Veriye sahip olan onun sahibi değil, emanetçisidir. O veriyi hiçbir şekilde üçüncü kişiye kullandıramaz ya da çaldıramaz, sorumluluk ona ait. Kullanıcılar bununla ilgili işlem yapabilir, şikayetçi olabilir. Üç tane çok basit adım yapmaları gerekiyor; siteyi kontrol etsinler lütfen, arka planda kime ait olduğuna, ne olduğuna dikkatli baksınlar, alacakları ürünleri karşılaştırsınlar arama motorlarında bunlar mevcut ve üçüncü olarak da imzalayacakları mesafeli sözleşmeleri iki tane hızlı tık atarak gitmesinler, aslında orada bütün bilgiler mevcut. Siz kendi verilerinizi kime nasıl verdiğinizi orada görüyorsunuz. O küçük mesafeli sözleşmeleri okuyun' diye konuştu.

'ADRESİMİZ, TELEFONUMUZ HERKESTE'


Vatandaşlar ise bazı sitelere güvendiklerini bazılarına ise güvenmediklerini ifade ettiler. Deniz Baran, 'Ben genel olarak güvenli buluyorum. Yüzde 100 güvenli bulmasam da salgında sonra dijital hayata geçiş yaptığımız için alışkanlık oldu. Bir şekilde güvenip gibi davranıp alışverişe devam ediyorum. Duyduğumuz zaman böyle haberleri endişeleniyoruz ama hayat pratiği için online alışverişte çok da bir etki yaratmıyor, kararımızı değiştirmiyor. Sağladığı ciddi kolaylıklar var online alışverişin. Daha güvenli bir yöntem olduğu zaman onu tabi ki kullanıyoruz' dedi.

Hülya Ustaosmanoğlu ise, 'Yemek siparişi veriyoruz, hem çalışıp hem yemek yapmak zor oluyor. Her şeyimiz herkesin elinde diye düşünüyoruz artık. Güvenli bulmuyoruz, özellikle kredi kartlarını hiçbir şekilde tanımlamıyoruz böyle platformlara, ne kadarını yapabilirsek. Ama adresimiz, telefonumuz herkeste var gibi artık' şeklinde konuştu.

Semra Aker de, 'Ben bir şeye dokunarak almak istiyorum, görerek, deneyerek, Bir çok arkadaşım online alışveriş yapıyor, bugüne kadar da bir problem duymadım kimseden. Ben birkaç kez yaptım sadece, çok az' şeklinde konuştu.
Yorum

Öğretmen Fazlalığına Çözüm: 540 Saatlik Eğitimle Yeni Branş Fırsatı

Okul Gösterisinde Dehşet: Tartışmayı Ayırmak İsteyen Öğretmen Bıçaklandı!

Memurlara Doğumdan İlköğretim Çağına Kadar Haftalık 20 Saat Çalışma İmkânı!

Polis Maaşlarında Tarihi Artış Kapıda! Emniyet Hizmetleri Sınıfına Dev Zamlar Geliyor!

Adalet Bakanlığına 20 Bin Yeni İstihdam Geliyor

Memurlara Müjde: Yarı Zamanlı Çalışma Dönemi Başlıyor! Erdoğan Detayları Açıkladı!

Ek Ders Ücretiyle Görevlendirme: Yaz Tatilinde Öğretmenlere Yeni Kazanç Kapısı

Kredi Faizlerinde Beklenen Düşüş Başladı: İşte yeni avantajlı mevduat faizleri

LGS sorularının paylaşımına 29 kişiye soruşturma! LGS PDF’leri MEB’e mi aitti?

LGS sorularının sızdırıldığı iddiasının ardından sorumlu Genel Müdür Özgür Türk görevden alındı

Tayini Çıkan Öğretmenlere Kötü Haber: 14 Günlük Maaş Farkı Ödemeleri Risk Altında!

Ankara ve Diyarbakır Eğitiminde Kritik Atama: Müdürler Koltuk Değiştirdi!

Sakarya Üniversitesindeki Sınavsız Şube Müdürü Ataması Mahkemece Durduruldu!

“Genel Af Gündemde Mi? Abdülkadir Selvi’den Net Açıklama Geldi”

“Özel Okul Zamlarına Sınır Geliyor mu? Bakanlığa Kritik Tavsiye”

Öğretmenlere 14 günlük maaş zam farkı duyurusu

Sendika Genel Başkanı Oğuz Özat, zamlı temmuz maaşını paylaştı

Birinci Sınıflar ve Anaokulu Öğrencileri İçin Oryantasyon Takvimi Belli Oldu!

KYK Yurt Başvuruları Ne Zaman Başlayacak? İşte Beklenen Tarih ve Süreç Detayları!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Açıkladı: Emeklilik Sistemi Kökten Değişiyor! "Prim Kadar Maaş" Dönemi Başlıyor!

Sınav görevi ücretlerine zam! Bina sorumlusu, salon başkanı, gözetmen tüm görevliler kaç TL ücret alacak?

MEB’den Yeni Görevlendirme Çağrısı! Öğretim Programları İçin Öğretmen Alımı

Öğretmenlerin sınav görevi sayısına MEB’den %100 artış yazısı!

Hekimlik Mesleğine Yeni Sınırlama! Bunu yapanlar doktorluk yapamayacak

İmam Hatiplerdeki Tam Puan İddialarına ÖNDER'den Açıklama!

“14 Aylık Eğitim Modeliyle Öğretmenlere Hizmet İçi Destek Geliyor”

4 Gün Okul, 3 Gün Tatil Eğitim Modeli Geliyor Mu?

ÖSYM Sınav Görevlisi Ücretleri Belli Oldu: Temmuz Zammıyla Artan Yeni Tarifeler!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Muharrem İnce'den sabun göndermeli cevap

Süveyda'da Çatışmalar Duruldu, İsrail Şam'ı Vurdu: Gerilim Tırmanıyor

Yükleniyor

YAZARLAR