Fakat özellikle kadrosu boş olan bir eğitim yöneticiliğine 6 aylığına görevlendirme yapıldığı zaman kadronun boş olmasından dolayı ek ders ödemesinin nasıl yapacağı konusunda zihinlerde soru işareti belirebiliyor. Bu konuda MEB en son vermiş olduğu görüş yazısında tekrar açıklık getirmiş. Sedat DEGER/Eğitimci Yazar

MEB Personel Genel Müdürlüğünün Kahramanmaraş Valiliğine Göndermiş Olduğu  09.10.2020 tarih ve 14487399 Sayılı “ek ders ücreti” Konulu Görüş Yazısı
 

Milli Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğünden istenen görüş yazısına istinaden ,Normu boş olan Müdür Baş Yardımcılığı kadrosuna bir öğretmen veya müdür yardımcısının 6 aylığına görevlendirilmesi durumunda Müdür Baş yardımcısı kadrosu için belirlenen ek dersin ödenip ödenemeyeceği sorusuna 2007/19 sayılı genelgenin 14. Ve 15. Maddesini işaret ederek ödemenin yapılmasını görüş olarak vermiştir.
O yüzden “Müdür Yardımcısı Kadrosuna 6 Aylığına Görevlendirilen Öğretmene Kadrolu Müdür Yardımcısı Gibi Ek Ders Ödenir mi? “ sorusunun cevabı için bakmamız gereken yer 2007/19 sayılı genelgenin 14 ve 15. Maddeleridir.  
2007/19 sayılı genelgenin 14. Maddesi
 ………………………
2007/19 sayılı genelgenin 15. Maddesi
 ……………………………………….
Peki 2007/19 sayılı genelgenin 14 ve  15. Maddesine göre Müdür yardımcılığı veya müdür baş yardımcılığı kadrosuna 6 aylığına görevlendirilme durumunda ek ders ödemesi nasıl yapılır şartlarını özetleyelim;

14. maddeye göre;
-Geçici görevlendirilmelerin bakanlık veya valilik tarafından yapılmış olması gerekir.
- Ek Ders Kararının 16. Maddesine göre yapılan geçici görevlendirmelerde asıl görevli olduğu okulundaki aldığı ek ders az veya fazla da olsa 18 saat ek ders alır.
Örnek : Bir öğretmen 20 saat ek ders alırken bir okula müdür yardımcısı olarak 6 aylığına ek ders kararı 16. Maddeye göre görevlendirilirse önceki okuluna bakılmaksızın görevlendirme süresince  18 saat ek ders alır.
 
15.maddeye göre;
-Vekâlet görevine bağlı olarak ödenecek ek ders ücretinin düzenlendiği Kararın 22’nci maddesine göre ek ders ödemeleri yapılacağı ifade eiliyor ,
-Vekaleten atanmalar için , o kadronun öncelikle boş ve o kişinin asaleten atanma şartlarının taşınması gerekiyor.
- Vekaleten atamalarda yine bakan veya valilik onayı gerekiyor bunun dışında bir onay geçerli değil.
- “…göreve asaleten atananlara ödenmesi öngörülen ek ders ücretlerinin vekâleten atananlara da aynı şekilde ödenmesini sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.” İfadesiyle vekaleten atananlara asaleten atanmışlar gibi ek ders ödenmesi gerektiği ifade edilmiştir.
 
Kısacası:
1- Müdür yardımcılığı kadrosuna kadro boş olsun yada olmasın ek ders kararının 16. Maddesine göre geçici görevlendirme yapıldıysa görev süresi boyunca 18 saat ek ders ödenir.

2- Müdür yardımcılığı kadrosu boş ve  atama şartlarını taşıyan öğretmenin vekaleten görevlendirilmesi(vekaleten atanma) durumunda kadrolu müdür yardımcı gibi ek ders ödemesi yapılır.
Not: Bu tip görevlendirmelerde 6 aylığına geçici görevlendirmelerde ek ders kararının 16. Maddesine göre vekaleten görevlendirmelerde ise ek ders kararının 22. Maddesine göre işlem yapılacağı için en baştan gerekli diğer şartlar ile birlikte bu maddelere uygun şekilde görevlendirme veya vekaleten atamalar gerekir. Yani 16. Maddeye göre görevlendirilirse 18 saat ek der ödenir 22. Maddeye göre vekaleten görevlendirme yapılırsa kadrolu müdür yardımcısı gibi ek ders ödenir.