Memur sakal bırakabilir mi sorusu yanıtını buldu. Memurların sakal bırakmasını yönelik yönetmelik yayımlandı. Danıştay kararının rdından bu defa memurların sakal bırakabilmesinin önünü açan yönetmelik maddesi düzenlendi.

Memurların sakal bırakmasının önünü açan yönetmelik yayımlandı. Kamu kurumlarında görev yapan erkek memurların sakal bırakabilmesinin önündeki engel olarak uzun yıllardır eleştirdikleri günlük sakal tıraşı olma Yönetmeliği bugün itibari ile değiştirildi. Yeni yayımlanan yönetmeliğin 5. maddesi ile kamu kurumlarında görev yapan memurların günlük olarak sakal traşı olmaları konusu tamamen metinden çıkarıldı.

Geçtiğimiz aylarda Danıştay 12. Dairesi tarafından verilen karar ile memurlara sakal bırakabilecekleri yönünde önemli bir haber gelmişti. Fakat ilgili yönetmelik yayımlanmadığı için sakal bırakma konusu resmiyet uygulamada kazanmamıştı.

Yönetmeliğin çıkmasının ardından memurların sakal bırakmasına mani hiçbir durum kalmadı ve memurlara sakal serbest burakıldı.

MEMUR SAKALI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK METNİ

MADDE - 5 (Erkekler) Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. (Danıştay İkinci Dairesinin 18 Kasım 2020 tarihli ve Esas 2017/665; Karar 2020/3432 sayılı kararı ile iptal ibare: Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20 Nisan 2022 tarihli ve Esas 2021/7000; Karar 2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.) Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.

(Değişik: 07 Ağustos 1991 tarih 2048 K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

c. (Ek: 04 Ekim 2013 tarih 5443 K.) Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır. kaynak: www.adalet.tv

MEMURA SAKAL BIRAKMA İLE İLGİLİ DANIŞTAY KARARI