Aralarında Anadolu Ajansının da bulunduğu üç kurum Ekim ayı enflasyon beklentisini açıkladı. İşte 3 kurumun Ekim ayı enflasyon beklentileri:

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlere göre ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,50 artmasını bekliyor.

Forekshaber beklenti anketine göre Ekonomistlerin Ekim ayı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 3,62 artışa işaret etti.

Reuters tarafından yapılan ve 12 katılımcıyla gerçekleştirilen ankette Ekim ayı için aylık enflasyonun ise %3.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor; tahminler %2.6 ila %4.6 bandında yer alıyor.

Memurlar ne kadar maaş zammı almıştı?

Memurlar 2022 yılının ikinci yarısında yani Temmuz ayında yüzde 7 zam almıştı. Yılın ikinci yarısında oluşacak enflasyonun yüzde 7'yi aşması halinde memur maaşlarına enflasyon farkı yansıtılacak.

Şimdiye kadar oluşan kümülatif enflasyon ne kadar oldu?

Temmuz ayında enflasyon % 2,37, Ağustos ayında %1,46, Eylül ayında ise %3,08 çıkmıştı. Bu üç oran hesaplandığında kümülatif olarak yüzde 7,06 enflasyon anlamına gelmektedir. 

Memurların alacağı enflasyon farkı belirginleşiyor.
3 önemli kurumun beklenti anketinde yer aldığı gibi 2022 Ekim ayında yüzde 2,50 civarında bir enflasyon açıklanması halinde kümülatif enflasyon yüzde 9,74'e ulaşacaktır. Bu durumda Ekim ayı itibariyle tüm kamu personelinin maaşına yüzde 2,56 enflasyon farkı yansıtılacak hale gelecektir. 
TÜİK verileri 3 Kasım 2022'de açıklanacak ve memur maaş zam tahmini daha fazla belirginleşecek.