Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'a öğretmen maaşları ve memur maaşları üzerinden eleştiri geldi. Memur Sen yöneticilerinin yönetmi prensiplerine de eleştiri getiren Celal Demirci, açlık ve yoksulluk sınırlarını gündeme getirerek, yoksulluk sınırının epeyce altında kalan öğretmen maaşları ve memur maaşlarından dolayı Ali Yalçın'a; “siz Kazandıkça, Biz Kaybediyoruz…” Sayın Başkanım! dedi.

Celal Demirci'nin Ali Yalçın'a memur ve öğretmen maaşlarını örnek göstererek yaptığı eleştiri şöyle:

2015 Yılından bugüne kadar geçen süreçte Toplu Sözleşme Görüşmelerinde yetkili konfederasyon Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’in Genel Başkanı olarak Türkiye’deki tüm memurlar adına, Kamu Görevlileri Heyet Başkanlığını zatıaliniz yürüttü.
19-20 Şubat 2011 tarihinde yapılan 4. Olağan Genel Kurul'da Eğitim-Bir-Sen Genel Basın Yayın Sekreterliği'ne seçildiniz. 21-22 Şubat 2015 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurul'da Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanlığa seçildiniz. 18-19 Nisan 2015 tarihinde Memur-Sen 5. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Memur-Sen Genel Başkanlığı'na seçildiniz. 16-17 Şubat 2019 tarihinde yapılan 6. Olağan Genel Kurul'da yeniden Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanlığa seçilirken, 20-21 Nisan 2019 tarihinde Memur-Sen 6. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle de 2. defa Memur-Sen Genel Başkanlığı'na seçildiniz. Şimdi, sendikada yeni bir seçim süreci başladı. Allah nasip ederse yeniden, bir dönem daha seçilmeye favori görünüyorsunuz.
Bugüne kadar geçen 4 toplu sözleşme, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti adına sizin Başkanlığınızda yürütüldü. “Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olarak 2018-2019 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşmede çok eleştirilen %3,5 zamma imzayı attınız. Bu imzaya tepkiler o kadar büyük oldu ki bir sonraki toplu sözleşmede imza atmamayı tercih ettiniz.
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olduğunuz, alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk elik’in de Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu 2016 ve 2017 Yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmede:

  • - 2016 yılında ilk 6 ay için %6, ikinci 6 ay için %5 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  • - 2017 yılında ilk 6 ay için %3, ikinci 6 ay için %4 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  • Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olduğunuz, alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun da Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu, 2018 ve 2019 Yıllarını kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmede:
  • -2018 yılında ilk 6 ay için %4, ikinci 6 ay için %3,5 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  • - 2019 yılında ilk 6 ay için %4, ikinci 6 ay için %5 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  • Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olduğunuz, Aile, alışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu, 2020 ve 2021 Yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşme tarafınızdan imzalanmamış, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunca, Kamu Görevlilerinin Maaşlarına;
  • -2020 yılında ilk 6 ay için %4, ikinci 6 ay için %4 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  • - 2021 yılında ilk 6 ay için %3, ikinci 6 ay için %3 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  • Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olduğunuz, alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in de Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu, 2022 ve 2023 Yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmede:
  • -2022 yılında ilk 6 ay için %5, ikinci 6 ay için %7 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  • - 2023 yılında ilk 6 ay için %8, ikinci 6 ay için %6 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.
  •  

Geçen toplu sözleşmeler de öğretmenlerin nöbet görevine ücret kazanımınızın hakkını teslim etmekle birlikte özelde öğretmenlerin, genelde memurların aldıkları zam artışları ile birlikte maaşları, Genel Başkanı olduğunuz MEMURSEN’in açıkladığı rakamlarda da görüleceği üzere açlık sınırının üstünde yoksulluk sınırının altında kalmıştır.
Genel Başkanlık görevine geldiğiniz 2015 yılının ocak ayında, 1. Derecenin 4. Kademesindeki öğretmenin 2.849 TL olan maaşı, 979 Dolara denk geliyordu. Genel Başkan olduğunuz 2015 yılının ocak ayında, bir öğretmen maaşıyla 18 adet çeyrek altın alınabiliyordu.

6. Dönem Toplu Sözleşmeyi imzaladığınız 2022 Ağustos’un yıldönümünde 1. Derecenin 4. Kademesindeki öğretmen maaşı 10.500 TL civarı ve 577 Dolara denk geliyor. Bir öğretmen maaşıyla 6 adet çeyrek altın alınabiliyor.

“Kiraz ağacında yırtılan gömleğimizi, uğruna ömrümüzü verip mücadele ettiğimiz gençliğimizi bir kenara bıraktık.” Sayın Başkanım. Aylık 402 dolarımız ya da başka bir ifadeyle ayda 12 çeyrek altınımız nerede?
MEMURSEN’in web sitesinde açlık/yoksulluk araştırması en son mayıs ayında yapılmış. Temmuz ya da ağustos aylarına ilişkin bir açıklama görülmüyor. Artık açlık/yoksulluk araştırması bırakılmış gibi…
Türk-İş’in Ağustos 2022 açlık sınırı 6.899 TL, yoksulluk sınırı ise 22.442 TL olarak açıklanmış. Hiçbir öğretmenin ek ders ücreti dahil 22.442 TL maaş alamadığını biliyorsunuzdur sanırım.
Geçen 4 toplu sözleşmede; Toplu Sözleşme Masasında, Kamu İşveren Heyeti Başkanları sürekli olarak değişti. Masada değişmeyen, Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olarak bir tek sizdiniz.
Şimdi bu gerçekler ışığında:
İnşallah, yeniden Genel Başkan seçildiğinizde: “Zirveden Yeni Ufuklara, Ufuklardan Yeni Umutlara…” yolculuğunuz/yolculuğumuz nereye varacak?
Bu soruyu, şube seçimleri sonucunda yeniden seçildiklerinde, yeniden sizi seçecek olan şube başkanlarımıza vereceğimiz oyun rengini netleştirmek adına soruyorum. Biz, onları seçeceğiz onlar ve üst kurul delegeleri de sizi seçecek neticede…
Masanın değişmeyeni olarak siz, yeni dönemde biz memurların/öğretmenlerin hayatında neyi değiştirmeyi vadediyorsunuz? Üç dönemden fazla aday olmama yasağı da kalktığına göre birbirinden değerli şube başkanlarımız yeniden seçilip; onlar da sizi seçtiklerinde bizim hayatımızda da bir şeyler değişecek mi?
Sizi seçen şube başkanları, üst kurul delegeleri ve zatıaliniz inşallah yeniden seçilecek, bir seçim zaferi daha kazanacaksınız.
Peki! Ya, biz memurlar/öğretmenler… Yeni dönemde biz de kazanacak mıyız? Yoksa kiraz ağacının dibinde yırtılan gömleğimizi aramaya devam ederken, aynı kısır döngüyü yaşayarak; sendika niçin var? Ne işe yarar? Sorularına cevap mı arayacağız…
Saygı ve hürmetlerimle…
Celal DEMİRCİ