Memur maaşlarına zam Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez yapılıyor. Artan enflasyon ile birlikte toplu sözleşme zam oranlarına ilave olarak zam beklenitisi de memurların merakla beklediği konu oldu.

Bu konuyla ilgili olarak en yetkili isim olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamalarda sabit gelirli çalışanları (asgari ücretliler ve memurları) enflasyona ezdirmeyeceklerini açıklamıştı.

Asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılması bekleniyor. Memur maaşlarına da beklenti en az yüzde 40 düzeyinde bir zam yapılması. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmeye göre artış alıyor. Buna göre 2023 toplu sözleşme artışları yüzde 8+6 olarak belirlendi. Bu durumda Ocak ayında memurlar ve memur emeklileri yüzde 8 oranında toplu sözleşme artışı alacaklar. Buna ilaveten oluşacak 6 aylık enflasyona göre de fark alacaklar.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde olduğu gibi memurlar ve memur emeklileri için de yüzde 8'lik toplu sözleşme oranının artırılması hükümetin gündeminde. Bu konuda sendikaların talepleri de maaşlara ciddi bir artış yapılması.

Ocak ayında memurlara yapılacak zam oranlarıyla ilgili bazı ipuçları da gelmeye başladı. Eylül enflasyonu ile birlikte 3 aylık enflasyon 7.05 olarak belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında zam alırken memurlar ve memur emeklileri yüzde 8 oranındaki toplu sözleşme artışına ilaveten yüzde 7'nin üzerinde oluşan 6 aylık enflasyon kadar fark alacak.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada "Asgari ücrete yapılacak zam yine memur zammıyla benzer orantıda mı olur?" sorusuna karşılık ise "Geçen sene öyle oldu, bu sene de doğru olan budur. Böyle bir yükseliş her iki tarafta da olur" yanıtını vermişti. Bu açıklama ile birlikte asgari ücrete yapılması beklenen yüzde 40'lık zam oranının memur maaşlarına da yansıtılması bekleniyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da konuyla ilgili olarak en son şu açıklamayı yapmıştı: "Küresel ekonomik krizin ülkemize olan etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan her kesimi rahatlatacak adımları attık, atmayı da sürdüreceğiz. Asgari ücret, memur ve emekli maaşına kadar tüm kısımların gelirlerini ciddi şekilde yılbaşından itibaren tekrar yükselterek enflasyonun refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız"

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücret ve memur maaşlarında yapılacak zamla ilgili “Enflasyon altında artış olmayacak” ifadesini kullanmıştı.