Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den Yabancı Dil Vurgusu
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi işbirliğiyle yabancı dil eğitiminin kalitesini artırmak amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirdi. "Türkiye'de Yabancı Dil Eğitiminde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi" adı verilen bu girişim, 4 Aralık'ta Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Konferans Salonu'nda düzenlenen bir tanıtım programıyla kamuoyuna duyuruldu. Programa Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanı sıra Avrupa Konseyi Direktörü Matjaz Gruden, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli katıldı.

"Çağın Gereksinimlerine Uygun Revizyonlar Yapılacak"
Bakan Yusuf Tekin, yaptığı konuşmada, yabancı dil eğitimiyle ilgili projelerin, çağın ihtiyaçlarına göre eğitim sisteminde yapılan diğer değişikliklerle paralel olduğunu belirtti. Tekin, "Değişen iletişim ortamında, öğretmenlerimizin öğrencileriyle daha iyi iletişim kurabilmesi ve sosyal medya gibi platformlarda yabancı dil becerilerinin kullanılabilmesi için müfredatımızı revize ediyoruz. Bu proje, çağın gereksinimlerine uygun bir dönüşümün parçası olacak" dedi.

Yabancı Dil Eğitiminde Yeni Metodolojiler
Tekin, yabancı dil eğitimi konusunda Türkiye’nin materyal açısından OECD ülkeleriyle aynı seviyede olduğunu, öğretmen kalitesinin ise biraz daha yüksek olduğunu ifade etti. Ancak metodolojik sorunların altını çizen Tekin, yeni projelerle bu sorunların aşılacağını söyledi. Tekin, bu projeyle yabancı dil öğretiminin konuşma becerileri üzerine yoğunlaşacağını, yazılı metinlerin yanı sıra karşılıklı iletişim becerilerinin öncelik kazanacağını vurguladı.

Pilot Uygulamalar ve Yeni Yaklaşımlar
Milli Eğitim Bakanlığının 2010’lu yıllardan itibaren yabancı dil eğitimi konusunda önemli adımlar attığını hatırlatan Tekin, şunları kaydetti:
"2010’dan bu yana 4 temel beceri üzerine yoğunlaşarak yabancı dil dersleri için ölçme ve değerlendirme mekanizmalarını geliştirdik. Akademik çalışmalar, yabancı dil öğrenimi için en uygun yaşın 5. sınıf olduğunu ortaya koydu. Bu doğrultuda yoğunlaştırılmış yabancı dil eğitimi için 5. sınıflarda pilot uygulamalar başlattık. 2023 yılı sonbaharında bu pilot uygulamalardan elde edilen verilerle çoklu yabancı dil sınıflarını denemeye başladık."

Geylan, İstanbul'da Öğretmenlerin Sesini Duyurdu Geylan, İstanbul'da Öğretmenlerin Sesini Duyurdu

Tekin, yapılan dönüşümle Türkiye’de yabancı dil eğitiminin ciddi şekilde farklılaşacağını ve bu projelerin bireylerin demokratik kültür, temel hak ve hürriyetler, evrensel barış ve hoşgörü gibi değerlere katkı sağlayacağını ifade etti.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin Katkıları
Projeye Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği de destek verdi. Avrupa Konseyi Direktörü Matjaz Gruden ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski, programda yaptıkları konuşmalarda, bu tür projelerin kültürler arası iletişimi ve anlayışı güçlendirdiğine dikkat çekti.

"Demokrasi Kültürü ve Evrensel Barış İçin Önemli Bir Adım"
Tekin, yabancı dil eğitiminin küresel bağlamda önemine vurgu yaparak, "Bu projelerle çocuklarımızın çağdaş dünyada evrensel barışı temin edebilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve demokrasi kültürünün gelişmesi adına önemli bir mücadele veriyoruz" dedi.

Okullardaki Yabancı Dil Öğretmenlerinin Yükü Hafifletilecek
Programda öğretmenlerin yükünün azaltılmasına yönelik planlar da açıklandı. Tekin, iletişim araçlarının gelişmesiyle birlikte yabancı dil öğretiminde yazılı metinlere dayalı yaklaşımların yerini konuşma becerilerine dayalı yeni ihtiyaçların aldığını belirtti. Bu kapsamda müfredat ve eğitim materyallerinin de yeniden düzenleneceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi işbirliğiyle başlatılan "Türkiye'de Yabancı Dil Eğitiminde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi", yabancı dil eğitiminin yeni nesil iletişim ihtiyaçlarına uygun bir şekilde dönüştürülmesini hedefliyor. Proje, yabancı dil öğretiminde konuşma becerilerine ağırlık verilmesi, metodolojik sorunların çözülmesi ve öğretmen yükünün hafifletilmesi gibi yenilikleriyle dikkat çekiyor.