Anayasa Mahkemesi Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali istemi ile açılan davayı görüşmeye devam ediyor. AYM'ye CHP tarafından yapılan başvuruda ÖMK'nın bazı maddelerinin iptali ile birlikte yürürlüğünün durdurulması istenmişti. AYM'nin konuyu görüşmek üzere yaptığı oturumda alınan erteleme ve sendikaları dinleme kararı tartışılmaya devam ediliyor. 

Muhalefet, ÖMK davası için dinlenecek sendikaların ortak kararla AYM’ye gitmesi için çalışıyor.

AYM’nin ‘MEB ve sendikalar sözlü olarak dinlenecek’ açıklaması ve toplantıyı başka bir tarihe ertelemesi ile birlikte 19 Kasım 2022’de gerçekleşecek Öğretmenlik Kariyer Sınavı’nı akıllara getirdi. CHP’nin AYM’ye verdiği dava dilekçesinde uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için yapılacak yazılı sınava ilişkin yürütmeyi durdurma ve iptal talebi bulunmadığından, 19 Kasım’da sınavın yapılacağı ve kitapçıkların hazır olduğu öğrenildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yeni süreç Anayasa Mahkemesinin Milli Eğitim bakanlığına yazacağı bildirim yazısı ile başlayacak. Bildirimin akabinde Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen’e resmi davet yazısı gönderilecek. AYM Genel Kurulda Millî Eğitim Bakanlığı yetkililerinden bu düzenlemenin neden gerekli olduğuna dair bakanlık gerekçelerini alacak. Yüksek mahkeme, eğitim sendikalarından da bu düzenlemenin neden iptalinin istendiği ve anayasal açıdan neden engel teşkil ettiğinin gerekçeleri sözlü olarak dinleyecek.

Edinilen bilgilere göre, MEB’in anayasa aykırı bir durum olmadığı ifade edip davanın reddini isteyecek. Sürece ilişkin çalışma başlatan muhalefet yetkilileri ise bu süreçte üç sendikanın ortak bir kararla çıkması için çalışmalarını sürdürüyor. Bütün bu işlemlerin kariyer sınavı sonrasına kalacağı ifade ediliyor. Bu arada MEB “soruların elde ele dolandığı” iddialarına yönelik suç duyurusunda bulundu.

Mahmut Özat-Türkiye Gazetesi