Bugün, 25 Mayıs 2025 Pazar
  • BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

Mayısta enflasyon zirve yapacak Bakan Şimşek’ten flaş açıklama

Hazine ve Baliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında enflasyonun zirveye çıkacağını söyledi. İşte Bakan Şimşek’in enflasyonda ekonomik verilerle ilgili son dakika açıklamasının detayları:

Genel 15.05.2024 15:49:00 0
Mayısta enflasyon zirve yapacak Bakan Şimşek’ten flaş açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun mayıs ayında zirveye çıkacağını belirterek

“O noktadan itibaren enflasyon oranında her yıl anlamlı bir yavaşlama göreceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Belçika'nın başkenti Brüksel'in düşünce kuruluşlarından Bruegel'de 'Türkiye: Avrupa ekosisteminde ilerlemek' konulu etkinlikte konuştu.

'TÜRKİYE'NİN İLK ÖNCELİĞİ. FİYAT İSTİKRARI'

Türkiye'nin ilk önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, bunun zorluğunun farkında olduklarını ancak başarı sağlayacaklarını vurguladı.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin bir diğer önceliğinin mali pozisyonu güçlendirmek olduğunu belirterek, geçen yıl yaşanan deprem nedeniyle bütçe açığının arttığını anımsattı.

'MALİ AYARLAMA, ENFLASYONUN DÜŞMESİNE YARDIMCI OLACAK'

Mali ayarlamaya azami çaba gösterdiklerini dile getiren Şimşek, 'Daha yapılması gerekenler var. Mali ayarlama enflasyonun düşmesine yardımcı olacak.' diye konuştu.

Şimşek, 'Diğer önemli öncelik ise dış dengeyi düzeltmek, cari açığı azaltmak ve rezervleri yeniden artırmak' dedi.

'GELENEKSEL PARA POLİTİKASINI UYGULUYORUZ'

Nihai hedefin yapısal dönüşümü sağlamak olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonu düşürmek için olağan dışı bir şey yapmadıklarını, geleneksel para politikasını uyguladıklarını kaydetti.

ENFLASYON MAYISTA ZİRVEYE ÇIKACAK

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelenin önemine işaret ederek,

'Enflasyon mayıs ayında zirveye çıkacak. O noktadan itibaren enflasyon oranında her yıl anlamlı bir yavaşlama göreceğiz. Bizim gördüğümüz yol bu. Bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 38 civarında olduğunu öngörüyoruz. Gelecek yıl yüzde 14 düşecek enflasyon 2026'da da tek haneli rakamlara geri dönecek' yorumunu yaptı.

Enflasyondaki gerilemenin para politikasının normalleşmesinin bir parçası olduğuna vurgu yapan Şimşek, Merkez Bankası para politikası duruşunun enflasyon beklentilerini destekleyeceğini belirtti.

Şimşek, 'Cari açıkta sürdürülebilir bir düşüş sağlamayı hedefliyoruz' dedi.

'PROGRAMIMIZ ÇALIŞIYOR'

Kapsamlı bir yapısal reform gündemleri olduğuna işaret eden Şimşek,

'Programımız çalışıyor. Yapısal reformların yatırımcı güvenini yeniden kazanmamızı sağladığını düşünüyoruz.' ifadesini kullandı.

'Yeniden dengelenme süreci devam ediyor, enflasyon beklentileri önemli ölçüde geriledi'

diyen Şimşek, Merkez Bankası'nın rezervlerinin iyileştiğini ve iyileşmeye devam edeceğinin altını çizerken kredi risk priminin düştüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin farkında olup not artışına gittiklerini vurguladı.

'AB, TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE HAZIR DEĞİL'

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yıllık ticaret hacminin 200 milyar doları bulduğunu hatırlatan Şimşek, Türkiye'nin AB'nin en büyük beşinci, AB'nin de Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı konumunda olduğunu söyledi.

Şimşek, AB ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğunu anımsatarak,

'Türkiye'nin AB üyeliği büyük bir genişleme olacaktır. Ancak, AB henüz buna hazır değil. Yine de yapılabilecek birçok şey olduğuna inanıyorum' dedi.

Gümrük Birliği'nin derhal güncellenmesi ve Avrupa'ya seyahat için vize serbestisi getirilmesi gerektiğini dile getiren Şimşek,

'Enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları konularında işbirliği yapmamız gerekiyor' ifadesini kullandı.

Şimşek, AB'ye üyelik sürecinde ekonomik entegrasyona devam edilmesi gerektiğini belirterek, günümüzde Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin Avrupa'da bir iç politik konu halini aldığını anlattı.

'TEK PAZAR GENİŞLEMELİ'

'Avrupa'nın dünya ekonomi sahnesinde geçerliliğini koruması için Tek Pazar'ı derinleştirmesi ve genişletmesi gerekiyor' diyen Şimşek, bunun için yeni üyeler alması gerektiğini vurguladı.

Şimşek, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasıyla birlikte Avrupa'nın son dönemde zayıf seyreden üretkenliğinin de artacağını belirtti.

Türkiye ile birlikte AB'ye üyelik sürecine başlayan bütün ülkelerin sorunlarına rağmen içeriye alındığını anımsatan Şimşek, bu durumun kırgınlık, öfke ve hayal kırıklığı ile sonuçlandığını söyledi.

Şimşek, 'En büyük sorun, Türkiye söz konusu olduğunda Avrupa'nın liderlik ve stratejik perspektif eksikliğidir' dedi.

AB'nin kurallara dayalı olmasının önemine işaret eden Şimşek, iş dünyasının da karşılıklı olarak yatırımları ve ticareti geliştirmesinin önemini anlattı.

'BİZE İYİLİK YAPMAYACAKSINIZ, EŞİT ŞARTLARDA REKABET İSTİYORUZ'

Şimşek, 'Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle bize bir iyilik yapmayacaksınız. Eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz. Biz eşit şartlar istiyoruz. Güya bunlar Avrupa değerleri. Peki neden bu konuda geri duruyorsunuz?' ifadesini kullandı.

Avrupa'nın kendi standartlarının ve değerlerinin çok uzağında olan ülkelerle vize serbestisi yaptığını anımsatan Şimşek, AB'nin Türkiye gibi büyük potansiyele sahip bir ülke ile yakınlaşması gerektiğini kaydetti.

Şimşek, Türkiye'nin AB ile kararlı biçimde her alanda ilerlemek istediğini vurgulayarak, mevcut siyasi iklimin buna daha elverişli olduğuna işaret etti.

AB çalışmalarında, Gümrük Birliği'nin tarım, hizmet ve kamu alımlarını içine alacak biçimde güncellenmesinin etki değerlendirmesinin yapıldığını anımsatan Şimşek, güncellemenin gelecek on yılda ticaret hacminin iki kattan fazla artabileceğinin altını çizdi.

Şimşek, son dönemde kurallara dayalı sistemin büyük bir baskı altında olduğuna dikkati çekerek, ekosistemin nasıl gelişeceğini öngörmenin zor olduğunu ancak Türkiye'nin stratejik açıdan çok önemli bir ülke olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

'TÜRKİYE, AB'YE YENİDEN BAĞLANMALI'

'Türkiye, büyük bir ekonomi ve büyük bir potansiyele sahip' diyen Şimşek tamamen kanıta dayalı bir ekonomik program uygulandığını belirtti.

Şimşek, 'Programın işe yaradığını, enflasyonun düştüğünü göstermeye başladık' yorumunda bulundu.

'Türkiye'nin AB'ye yeniden ve sağlam bir şekilde bağlanması gerektiğine inanıyorum çünkü bunu hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin çıkarına görüyorum' ifadesini kullanan Şimşek, AB tarafının da buna stratejik bakması gerektiğini vurguladı.

Şimşek, Türkiye-AB arasında ekonomiyle ilgili üst düzey diyalogların yeniden başlatılması, enerji ve diğer siyasi konular üzerine de daha fazla odaklanılması gerektiğini dile getirdi.

AB'nin, Türkiye ile ilişkilerini bazı üye ülkelerin maksimalist talepleriyle gasbetmelerine izin vermemesi gerektiğini ve bunu bahane etmemesi gerektiğini söyleyen Şimşek, Gümrük Birliği güncellemesinin Türkiye'nin çıkarına olduğu kadar AB'nin de çıkarına olduğunu belirtti.

Şimşek, Türkiye'nin AB'nin politik, ekonomik ve sosyal dönüşümünün motoru olabileceğine de dikkati çekti.

Türkiye'nin jeopolitik olarak önemli ve büyük bir ülke olmakla birlikte tarihi açıdan çok zengin olduğunu anımsatan Şimşek, ekonomideki başarının diğer alanlara da olumlu yansıyacağını söyledi.

Şimşek, Brüksel temaslarının genel olarak yapıcı olduğuna işaret ederek, ilişkilerin adım adım ilerleyebileceğini ve geliştirilebileceğini vurguladı.

Bakan Şimşek, Brüksel temasları kapsamında AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Komiseri Thierry Breton ve AB Komisyonu Finansal Hizmetler, Finansal İstikrar ve Sermaye Piyasaları Birliğinden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness gibi üst düzey AB yetkilileriyle de görüştü.

Yorum

Maaşlara %3 kesinti geliyor, memur işçi çalışan tüm personeli kapsıyor

Emekli maaş promosyonunda yeni dönem! 20.000 TL’ye varan ödül emeklileri bekliyor

Esenyurt'ta 'Köpek' Tartışması Kanlı Bitti: Komşular Arasında Çıkan Kavgaya Polis Müdahale Etti, 7 Gözaltı!

AÖF öğrencilerine ve sınav görevlilerine ücretsiz hizmet

Milli Eğitim Akademileri Hangi İllerde Kurulacak? İşte Detaylar

Temmuz Zamlı Öğretmen Maaşlarında Net Rakamlar! İşte Derece ve Kademe Bazlı Güncel Rakamlar

Temmuz maaş zammı memur ve emekli maaşları ile birlikte 15 kalemde gelir artışı sağlayacak

Tutuklanan okul müdürüne 219 yıl hapis cezası istenen dava başladı

Memurlara maaş artışı, bayram ikramiyesi, teknik hizmetler ve YHS, 3600 gösterge talepleri açıklandı

İdari İzinde Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Ödenir mi? 2025 Kurban Bayramı İçin MEB'den Net Açıklama!

KPSS'den 55 Puan Alanlara Büyük Fırsat: Dört Belediyede Toplam 308 Memur Alımı Başladı!

MEB’den öğretmenlere ve okul müdürlerine son dakika uyarısı! 16 maddelik uyarı listesi kurumlara gönderildi

4 gün okul 3 gün tatil konusu netleşti! Okullarda haftada 3 gün tatil olacak mu?

Memur maaş zammı için tarih belli oldu, memur maaşına ne zaman zam yapılacak

Öğretmenlerin haziran semineri temmuz ayına mı sarkıyor?

YHS’lilere İHS kadrosu için TBMM’ye kanun teklifi

Kurban Bayramı Tatilinde Ek Ders Ödemeleri Nasıl Olacak? Bakanlık Açıkladı!

Genç Öğretmen Okul Kömürlüğünde Ölü Bulundu!

Takdir ve Teşekkür Şartları Değişti! Disiplin Cezaları Engelleyecek

Memur Maaşlarında Büyük Tehlike: Malmüdürlükleri Kapanıyor, Ödemeler Gecikecek Mi?

Eğitim öğretimde büyük değişiklik, Bakan Tekin yeni paradigmayı açıkladı

Ek ders ücretinde öğretmenlere üzücü haber! O tarihlerde ek ders ücreti ödenmeyecek

Öğretmenlerin haziran semineri iptal mi, 2 gün mü yapılacak?

Müdür Yardımcısı Melike Güçlü Rüştüoğlu Vefat Etti

İngiltere’de Sağlık Skandalı! Aylarca Teşhis Konulmadı, Hastalık 4. Evreye Geldi

Üsküdar'da Lise Dehşeti: Arkadaşını Bıçaklayan Öğrenci Tutuklandı!

İzmir’de Korkutan Deprem! Foça Açıklarında 3.7 Büyüklüğünde Sarsıntı

Erken yaz tatili, karnelerin erken verilmesi iddiasına kesin karar verildi

Öğretmenlerin Promosyon Kâbusu: İlçe Değişikliğinde Ücret İadesi Şartı!

MEB’den Sürpriz Karar! Destekleme Kursları LGS Öncesi Kapatılıyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR