Bugün, 8 Temmuz 2025 Salı
  • BIST 100

    9998,20%-1,08
  • DOLAR

    40,02% 0,13
  • EURO

    46,93% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4251,41% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,06

Mayısta enflasyon zirve yapacak Bakan Şimşek’ten flaş açıklama

Hazine ve Baliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında enflasyonun zirveye çıkacağını söyledi. İşte Bakan Şimşek’in enflasyonda ekonomik verilerle ilgili son dakika açıklamasının detayları:

Genel 15.05.2024 15:49:00 0
Mayısta enflasyon zirve yapacak Bakan Şimşek’ten flaş açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun mayıs ayında zirveye çıkacağını belirterek

“O noktadan itibaren enflasyon oranında her yıl anlamlı bir yavaşlama göreceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Belçika'nın başkenti Brüksel'in düşünce kuruluşlarından Bruegel'de 'Türkiye: Avrupa ekosisteminde ilerlemek' konulu etkinlikte konuştu.

'TÜRKİYE'NİN İLK ÖNCELİĞİ. FİYAT İSTİKRARI'

Türkiye'nin ilk önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, bunun zorluğunun farkında olduklarını ancak başarı sağlayacaklarını vurguladı.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin bir diğer önceliğinin mali pozisyonu güçlendirmek olduğunu belirterek, geçen yıl yaşanan deprem nedeniyle bütçe açığının arttığını anımsattı.

'MALİ AYARLAMA, ENFLASYONUN DÜŞMESİNE YARDIMCI OLACAK'

Mali ayarlamaya azami çaba gösterdiklerini dile getiren Şimşek, 'Daha yapılması gerekenler var. Mali ayarlama enflasyonun düşmesine yardımcı olacak.' diye konuştu.

Şimşek, 'Diğer önemli öncelik ise dış dengeyi düzeltmek, cari açığı azaltmak ve rezervleri yeniden artırmak' dedi.

'GELENEKSEL PARA POLİTİKASINI UYGULUYORUZ'

Nihai hedefin yapısal dönüşümü sağlamak olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonu düşürmek için olağan dışı bir şey yapmadıklarını, geleneksel para politikasını uyguladıklarını kaydetti.

ENFLASYON MAYISTA ZİRVEYE ÇIKACAK

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelenin önemine işaret ederek,

'Enflasyon mayıs ayında zirveye çıkacak. O noktadan itibaren enflasyon oranında her yıl anlamlı bir yavaşlama göreceğiz. Bizim gördüğümüz yol bu. Bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 38 civarında olduğunu öngörüyoruz. Gelecek yıl yüzde 14 düşecek enflasyon 2026'da da tek haneli rakamlara geri dönecek' yorumunu yaptı.

Enflasyondaki gerilemenin para politikasının normalleşmesinin bir parçası olduğuna vurgu yapan Şimşek, Merkez Bankası para politikası duruşunun enflasyon beklentilerini destekleyeceğini belirtti.

Şimşek, 'Cari açıkta sürdürülebilir bir düşüş sağlamayı hedefliyoruz' dedi.

'PROGRAMIMIZ ÇALIŞIYOR'

Kapsamlı bir yapısal reform gündemleri olduğuna işaret eden Şimşek,

'Programımız çalışıyor. Yapısal reformların yatırımcı güvenini yeniden kazanmamızı sağladığını düşünüyoruz.' ifadesini kullandı.

'Yeniden dengelenme süreci devam ediyor, enflasyon beklentileri önemli ölçüde geriledi'

diyen Şimşek, Merkez Bankası'nın rezervlerinin iyileştiğini ve iyileşmeye devam edeceğinin altını çizerken kredi risk priminin düştüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin farkında olup not artışına gittiklerini vurguladı.

'AB, TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE HAZIR DEĞİL'

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yıllık ticaret hacminin 200 milyar doları bulduğunu hatırlatan Şimşek, Türkiye'nin AB'nin en büyük beşinci, AB'nin de Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı konumunda olduğunu söyledi.

Şimşek, AB ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğunu anımsatarak,

'Türkiye'nin AB üyeliği büyük bir genişleme olacaktır. Ancak, AB henüz buna hazır değil. Yine de yapılabilecek birçok şey olduğuna inanıyorum' dedi.

Gümrük Birliği'nin derhal güncellenmesi ve Avrupa'ya seyahat için vize serbestisi getirilmesi gerektiğini dile getiren Şimşek,

'Enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları konularında işbirliği yapmamız gerekiyor' ifadesini kullandı.

Şimşek, AB'ye üyelik sürecinde ekonomik entegrasyona devam edilmesi gerektiğini belirterek, günümüzde Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin Avrupa'da bir iç politik konu halini aldığını anlattı.

'TEK PAZAR GENİŞLEMELİ'

'Avrupa'nın dünya ekonomi sahnesinde geçerliliğini koruması için Tek Pazar'ı derinleştirmesi ve genişletmesi gerekiyor' diyen Şimşek, bunun için yeni üyeler alması gerektiğini vurguladı.

Şimşek, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasıyla birlikte Avrupa'nın son dönemde zayıf seyreden üretkenliğinin de artacağını belirtti.

Türkiye ile birlikte AB'ye üyelik sürecine başlayan bütün ülkelerin sorunlarına rağmen içeriye alındığını anımsatan Şimşek, bu durumun kırgınlık, öfke ve hayal kırıklığı ile sonuçlandığını söyledi.

Şimşek, 'En büyük sorun, Türkiye söz konusu olduğunda Avrupa'nın liderlik ve stratejik perspektif eksikliğidir' dedi.

AB'nin kurallara dayalı olmasının önemine işaret eden Şimşek, iş dünyasının da karşılıklı olarak yatırımları ve ticareti geliştirmesinin önemini anlattı.

'BİZE İYİLİK YAPMAYACAKSINIZ, EŞİT ŞARTLARDA REKABET İSTİYORUZ'

Şimşek, 'Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle bize bir iyilik yapmayacaksınız. Eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz. Biz eşit şartlar istiyoruz. Güya bunlar Avrupa değerleri. Peki neden bu konuda geri duruyorsunuz?' ifadesini kullandı.

Avrupa'nın kendi standartlarının ve değerlerinin çok uzağında olan ülkelerle vize serbestisi yaptığını anımsatan Şimşek, AB'nin Türkiye gibi büyük potansiyele sahip bir ülke ile yakınlaşması gerektiğini kaydetti.

Şimşek, Türkiye'nin AB ile kararlı biçimde her alanda ilerlemek istediğini vurgulayarak, mevcut siyasi iklimin buna daha elverişli olduğuna işaret etti.

AB çalışmalarında, Gümrük Birliği'nin tarım, hizmet ve kamu alımlarını içine alacak biçimde güncellenmesinin etki değerlendirmesinin yapıldığını anımsatan Şimşek, güncellemenin gelecek on yılda ticaret hacminin iki kattan fazla artabileceğinin altını çizdi.

Şimşek, son dönemde kurallara dayalı sistemin büyük bir baskı altında olduğuna dikkati çekerek, ekosistemin nasıl gelişeceğini öngörmenin zor olduğunu ancak Türkiye'nin stratejik açıdan çok önemli bir ülke olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

'TÜRKİYE, AB'YE YENİDEN BAĞLANMALI'

'Türkiye, büyük bir ekonomi ve büyük bir potansiyele sahip' diyen Şimşek tamamen kanıta dayalı bir ekonomik program uygulandığını belirtti.

Şimşek, 'Programın işe yaradığını, enflasyonun düştüğünü göstermeye başladık' yorumunda bulundu.

'Türkiye'nin AB'ye yeniden ve sağlam bir şekilde bağlanması gerektiğine inanıyorum çünkü bunu hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin çıkarına görüyorum' ifadesini kullanan Şimşek, AB tarafının da buna stratejik bakması gerektiğini vurguladı.

Şimşek, Türkiye-AB arasında ekonomiyle ilgili üst düzey diyalogların yeniden başlatılması, enerji ve diğer siyasi konular üzerine de daha fazla odaklanılması gerektiğini dile getirdi.

AB'nin, Türkiye ile ilişkilerini bazı üye ülkelerin maksimalist talepleriyle gasbetmelerine izin vermemesi gerektiğini ve bunu bahane etmemesi gerektiğini söyleyen Şimşek, Gümrük Birliği güncellemesinin Türkiye'nin çıkarına olduğu kadar AB'nin de çıkarına olduğunu belirtti.

Şimşek, Türkiye'nin AB'nin politik, ekonomik ve sosyal dönüşümünün motoru olabileceğine de dikkati çekti.

Türkiye'nin jeopolitik olarak önemli ve büyük bir ülke olmakla birlikte tarihi açıdan çok zengin olduğunu anımsatan Şimşek, ekonomideki başarının diğer alanlara da olumlu yansıyacağını söyledi.

Şimşek, Brüksel temaslarının genel olarak yapıcı olduğuna işaret ederek, ilişkilerin adım adım ilerleyebileceğini ve geliştirilebileceğini vurguladı.

Bakan Şimşek, Brüksel temasları kapsamında AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Komiseri Thierry Breton ve AB Komisyonu Finansal Hizmetler, Finansal İstikrar ve Sermaye Piyasaları Birliğinden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness gibi üst düzey AB yetkilileriyle de görüştü.

Yorum

ÖSYM'den Kamuya Büyük Alım! KPSS 2025/1 Başvuru Detayları Açıklandı

Öğretmenlere Yaz Tatilinde Ek Kazanç Fırsatı! Açık Lise Sınav Görevlendirme Başvuruları Başladı

Okul Yöneticilerine Resmi Kadro Geliyor: Görev Süresi ve Ek Ders Ücretleri Değişiyor

Okullara Binlerce Temizlik Personeli Alımı Ne Zaman? MEB'den İŞKUR İşbirliğiyle Yeni Dönem Başlıyor!

MEB'den Evde Eğitim Atılımı: Öğretmenlere Boş Gün ve %25 Ek Ders Müjdesi!

Bartın'da Müdür Yardımcısı Sibel Duman Erdemir Hayatını Kaybetti

Lise Eğitiminde Yeni Dönem: MEB'den 3+1 ve 2+2 Sistemleri Mi Geliyor

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

Eğitim İş 8. Toplu Sözleşme Taleplerini MEB Önünde Eçıkladı

Hakkında Hapis Cezası Bulunan Öğretmen Yakalandı!

Temmuz Zammıyla Ek Ders Ücretleri Yükseldi: Öğretmenler Yeni Tarife Bekliyor

Sayıştay'da Görevde Yükselme Yönetmeliği Değişti: Hangi Kadrolar Kapsama Alındı?

MEB’den Eğitim Kurumlarına Yeni Düzenleme: Yönetmelik Resmî Gazete’de Yayımlandı

Öğretmen Seminerleri ve Kursları Ertelendi! MEB'den Yeni Eğitim Yılı Öncesi Kritik Karar!

SSK, Bağ-Kur, Memur Emeklileri Dikkat! Temmuz Zammı Netleşti, Ödeme Takvimi Belli Oldu!

MEB'den Gecikme Açıklaması: Öğretmen Yollukları Neden Hesaba Yatırılmıyor?

Maaşlar yetersiz kaldı, meclisten maaşlara ek zam geliyor

Emekliye 72.500 TL’lik maaş promosyonu dopingi!

3 bankadan borç temizleme uygulaması! Mecliste kabul edildi

Zamlı memur maaşları ve maaş farkı ödeme tarihi! 14 günlük fark ne zaman hesaba yatacak?

Bekçi maaşları yeni zamla yeniden hesaplandı! Bekçi maaşı kaç TL oldu?

Ücretsiz ders kitapları listesi ve dağıtım detayları MEB tarafından açıklandı

Maaş Zammı Bedelli Askerliğe Yansıdı: En Uygun Kredi Faizi Hangi Bankada?

MEB'den Tüm Okullara İlk Yasak Duyuruldu: Öğrenci Velileri Dikkat!

2026 Ziya Gökalp Yılı Olsun! Türk Eğitim-Sen’den Tarihi Çağrı

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik

Uzman ve Başöğretmenlik Takvimi İçin MEB'e Acil Çağrı

Evde Eğitimde Kriz: Öğretmenlere Boş Gün ve %25 Ek Ders Ücreti Verilecek

Sofraların Vazgeçilmezi Yumurta Fiyatlarına Büyük Zam!

Sigara Fiyatlarına Yeni Zam: Imperial Tobacco Ürünleri Rekor Seviyeye Ulaştı

Yükleniyor

YAZARLAR