8 Temmuz'da Manavgat'ta başlayan ve 10 gün boyunca Gündoğmuş, Alanya, Akseki ve İbradı ilçeleri de dahil 5 ilçede 59 mahallede devam eden, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihindeki en büyük yangını olarak kayıtlara geçen Manavgat yangınını hatırlayacağınız üzere, 10 gün sürmüş ve zarar gören alanın, 50 bini orman olmak üzere toplam 75 bin hektar alan zarar görmüştü. Türkiye, ciğerlerinin hektar hektar yitip gitmesini izlemişti günlerce. Ülke 10 gün boyunca ciğerlerini hissedememiş, çığlıklara, hatta canlılarla birlikte kül olan hayatlara, tanık oldu. Öyle çok uzun zaman geçmedi bu trajedinin üzerinden. Hala sarılamayan yaralar, o kadar can var ki.. Üzerine toprak atılan milyon tane canlı.. Tüm Türkiye gibi Antalyalı Heykel sanatçısı Adnan CEYLAN ‘ da bu trajediden etkilendi ve Toros Dağları'na çıkarak yanan sedir ormanlarından topladığı odun parçalarından 2.3 metre uzunluğunda, 300 kilo ağırlığında, şaha kalkmış bir at heykeli yaptı. Manavgat” heykeli,  “İleri Dönüşüm Heykel Sergisi” nde sanatseverlerle buluşmuştu. İSD-ART koordinesinde gerçekleşmiş olan sergi, 30 Ekim sonuna kadar, Zorlu Center Meydan ve Boğaz katından sanatseverlerle buluşmuştu.  Ayrıca eserin bir başka yönü daha bulunmakta. ağımızda “geri dönüşüm” kavramını” hatırlatması adına da ayrı bir anlam daha içermesi ise esere bir başka anlam daha yüklemekte.





Peki kimdir bu Adnan CEYLAN?

Gelin kendi ağzından dinleyelim Adnan CEYLAN’ ı..

Röportajımız;
Muhabir: Nazmiye ESKİ
Konuk: Heykel Sanatçısı Adnan CEYLAN
 


SORU 1: Adnan Ceylan’ı biraz tanıyabilir miyiz?

İsmim Adnan CEYLAN. Antalya da yaşıyorum. ocukluk ve gençlik yıllarım Belçika’da geçti. Türkiye’ de Turizm Otelcilik ve Hacettepe Filoloji okudum. Son 10 yıldır geri dönüşüm sanatıyla uğraşıyorum.

SORU 2 : Manavgat yangını, Türkiye yangın literatüründe önemli bir yere sahip. Zarar gören ağaçlardan elde ettiğiniz odun ve tahta parçalarıyla at figürü yapmak, böyle bir fikir nasıl ortaya çıktı? Anlatır mısınız. Ayrıca, eseri oluştururken neler hissettiniz? Biraz bahsedebilir misiniz?

Geri dönüşüm malzemesi olarak, eserlerimde sedir ve ardıç ağaç parçaları kullanırım. Malzeme temini için Orman Bölge Müdürlüğünden izin aldıktan sonra, dağlardan ölmüş ağaç gövdesi topladım. Yangından sonra bambaşka bir manzara çıkıyor karşınıza. Üzülmemek elde de dedeğil.Sanatçı olarak bunu bir şekilde bir çok metaforu br araya getirerek ifade etmek istedim. Bunu yalnız yapmak istemiyordum ve Antalyalı gönüllülere seslendim. oklu bir katılımla içinde yardımlaşmayı, zor durumlarda bir arada olmayı ve o zorluktan yeniden şahlanarak yükselmesini bilen bir toplumu simgeleyen bu eseri meydana getirdik. Bu duygular izleyiciler ve sanatseverler tarafından hissedildi. Eser sadece “Manavgat “ ismiyle her şeyi özetliyordu.

Soru 3: Adnan CEYLAN bundan sonrası için neler planlıyor? Ne tur projelere imza atmak istiyor?

Antalya ‘ da çok geniş bir alanda Geri Dönüşüm Sanat Atölyesi kurma projem var. Burada her yaşa uygun doğa ve sanat projelerini uygulamalı olarak katılımcılarla birlikte gerçekleştirmek istiyorum. Bu sene içinde denemesini Antalya dokuma Park’ ta Kepez Belediyesi ile gerçekleştireceğiz. Ayrıca okullarla ve belediyelerle geri dönüşüm ve sanat adı altında buluşmalar düzenliyorum. Onların devamı var şuan.

Öncelikle, hayatta her ne olursa olsun, yeniden uyanışı anlattığınız böyle bir eser için, akabinde ise bizleri kırmayıp, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını diliyorum ..


 

Değerli heykel sanatçısı Sayın CEYLAN, ayrıca 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ nde düzenlenen “Atıktan Sanata” adlı sergisinde 6 eserini daha sergilemişti.