İşte Bakan Özer'in kariyer basamakları sınavına ilişkin yaptığı o açıklama!

Milli Eğitim bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek kanunu ve eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Habertürk yazarı Kemal Öztürk'ün Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi: 

"Öğretmenlerin mesleki başarısı ve gelişimi için çok çaba harcamış, düzenlemeler yapmış biriyim. Öğretmenlerimizin haklı taleplerini, süreçlerin iyileştirilmesiyle ilgili isteklerini mutlaka dikkate alacağız. Bununla ilgili en ufak bir tereddüdüm yok. Öğretmenler odasına gidip, bu sistemin neresine itirazınız var diye soruyorum, konuşuyoruz. Gelen taleplerin bir kısmıyla ilgili çalışma yapmayı düşünüyoruz" 

Bu açıklaması Özer'in sınavın iptaline yönelik talepleri dikkate alacağı yorumlarına neden oldu.
Milli Eğitim Bakanının açıklamalarından bazı kesitler şöyle:

1 milyon 200 bin öğretmen

“Eğitim ordusu” sözü çok gerçekçi. Zira öğretmen sayımız asker sayımızdan daha fazla. Şimdi bu öğretmenler 18 milyon öğrenciyi geleceğe hazırlamak için hareke geçti. Okullar açıldı. 57 bin okulda başlayan eğitim öğretim dönemi, ülkedeki sosyal yaşamın akışını ve işleyişini değiştirecek kadar büyük sosyal hareketlenme aynı zamanda.

SİYASİ SORUNA DÖNEN DÜZENLEME

Ailemde rahmetli babam dahil, çok sayıda öğretmen var. Onların bakış açısına, sorunlarına ve tabii ki mesleklerine olan bağlılıklarına aşinayım. Bu yüzden son günlerde bu büyük eğitim ordusunun içinde olduğu tartışmaya kayıtsız kalamadım. Bu yıl Şubat ayında çıkan “Öğretmenlik Meslek Kanunu”, öğretmenler arasında tartışma yaratmıştı ama pek duyulmamıştı.
Kendi içlerinde, sendikalar ve bakanlık arasında süren tartışma, muhalefetin dahil olmasıyla birlikte siyasi bir tartışmanın da parçası oldu maalesef. Böylece klasik olarak her zaman yaşadığımız gibi, sorunun sulh yoluyla çözümü daha da zorlaştı.
Protesto yapmayı tercih eden eğitim sendikaları, Kılıçdaroğlu'nun boykot çağrısı, öğretmenlerin gözaltına alınması, biber gazı görüntüleri, eğitim gibi uzmanlık isteyen bir alandaki tartışmayı “protest” bir konuya dönüştürmüş oldu.
Aslında bakanlık, saygın bir meslek kolu olan öğretmenlerin kariyer planlamasını yapmak, mastır, doktora yapmış öğretmenlerin çabalarını taltif etmek, öğretmenlerin maaşlarını biraz daha iyileştirmek için bu düzenlemeyi yaptığını söylüyor kanun metni gerekçesinde.
İyi niyetli bir çaba olduğuna pek şüphe yok. Ancak doğru şekilde mi yapıldı? İşte bu tartışılıyor.