Ek ders hesaplamaları sırasında oluşan tereddütlerden birisi de maaş karşılığını doldurmayıp 10 saat veya daha üzeri derse giren öğretmene 10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders ücretinin ödenip ödenmeyeceği oluyor.

Tarafıma gelen sorulardan bazıları özellikle bazı öğretmenlerin sırf maaş karşılıklarını doldurmadıkları gerekçesi ile 10 saat ve daha üzeri derse girmiş olsalar bile 10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders ücretinin okul yönetimince ödenmediği yönünde oluyor. Bu yüzden bu makalemde “Maaş Karşılığını Dolduramayıp 10 Saat Derse Giren Öğretmene Hazırlık Planlama Ek Ders Ücreti Ödenir mi?” sorusunun cevabını mevzuat dairesinde açıklık getireceğim.

Dipnot : Branş öğretmenleri üzerinden kaleme almış olduğum örnekleri sınıf öğretmenlerinin maaş karşılığının 18 saat olması itibariyle yapılacak hesaplamaya göre uyarlayabilirsiniz. ünkü bahsettiğim hususlar hem branş öğretmenleri için hem de sınıf öğretmenleri için de geçerlidir.

Bilindiği üzere öğretmenler haftalık ek ders hesaplarından ayrı olarak fiilen okuttukları her 10 saat ders için ayrıca 1 saat daha hazırlık ve planlama ek ders ücreti almaktadırlar. Ayrıca, Öğretmenlerin almış oldukları her 10 saat ders için 1 saat hazırlık ve planlama görevi karşılığındaki ek ders sayıları 3 saati de geçmeyecek şekilde ödenmektedir.

Sanırım mevzuat hükümlerini es geçerek “ maaş karşılığını doldurmayan öğretmen ek ders de hak etmez” şeklindeki yanlış bir anlayışa hâkim olunsa gerek, bazı eğitim yöneticileri (müdürler) 10 saat veya daha üstü derse giren öğretmenlere sırf maaş karşılığı derslerini doldurmadığı için “her 10 saat ders için 1 saat hazırlık ve planlama görevi karşılığındaki ek ders” ücretlerini yapmamaktadırlar. Ama mevcut mevzuat hükümlerine baktığımızda ise maaş karşılığını doldurmayan öğretmenlere herhangi bir ek ders ödemesi yapılmayacağına dair hükümler içermediği gibi bilakis haftalık ders saatlerine bağlı olarak hesaplanan ek ders ücretlerinden bağımsız hesaplanan ek ders ücretlerini de içermektedir. Bunlardan birisi de, öğretmenlere fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha verilen hazırlık ve planlama görevi karşılığındaki ek ders ücretidir.  Ve bu ek ders ücreti öğretmenlere maaş karşılığını doldurup doldurmadığına bakılmaksızın ödenen ek derslerden birisi olup öğretmenin okuttuğu maaş karşılığı veya ek ders karşılığı olan her 10 ders için verilen ek ders ücretidir. Şöyle ki;

Öğretmenlere Maaş Karşılığını Doldurup Doldurmadığına Bakılmaksızın Aylık ve Ücret Karşılığı Fiilen Okuttukları Her 10 Saat Ders İçin 1 Saat Daha Hazırlık Ve Planlama Görevi Karşılığında Ayrıca Ek Ders Ücreti Ödenir

  
Dolayısıyla, yukarıda göstermiş olduğum MEB  YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR’ın 11. Maddesindeki  “ … haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.” Hükmünden de anlaşılacağı üzere öğretmenlerin aylık karşılığına sayılan derslerinin  de 10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders hesabından sayıldığı görülmektedir.

10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders ücretinin ödenmesini  düzenleyen bu maddedeki “…aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir” hükmü gereği haftalık maaş karşılığı derslerini  doldursun ya da doldurmasın öğretmenlere  fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.

Not: yukarıdaki tablo branş öğretmenleri için geçerli olup sınıf öğretmenleri için maaş karşılığı 18 saat olduğu için maaş karşılığı olan bölümü 18 saat olarak değiştirerek hesap yapabilirler.

Sedat DEGER/ Eğitimci Yazar -