Maarif Sen, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda sınav görevlilerine ödenen ücretlerin artırılması için başvuruda bulundu.

 

Sayı​: MS-310-2022/114​           29.06.2022

Konu​: Sınav Görev Ücretlerinin Arttırılması

 

 

T.C.

ÖLME, SEME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞINA

 

2022 yılının ilk altı ayı için 2022 Ocak ayında tarafınızca belirlenen görevli ücretleri; 1 Ocak 2022'den bu zamana kadar gerçekleştirilen tüm sınavlarda görev alan salon başkanlarına 251 TL, gözetmenlere ise 210 TL şeklinde ödenmiştir. 2022 yılınınikinci altı ayı için ise; yaklaşık %30 oranında bir artışla salon başkanlarına 327 TL, gözetmenlere ise 317 TL şeklinde sınav görev ücreti ödemesi yapılacağı Mayıs 2022’de tarafınızca kamuoyu ile paylaşılmıştır. 22 Haziran 2022 tarihinde tarafınızca yeni bir açıklama yapılarak; 2022 yılı ikinci altı ayı için görevli ücretlerinin güncelleneceği ve belirlenecek görevli ücretlerinin 1 Temmuz 2022'den itibaren yılsonuna kadar uygulanacak sınavlarda geçerli olacağı duyurulmuştur. 

 

Son 5 yılda tarafınızca yapılan sınavlarda; tek oturum sınav başvuru ücretlerinin yaklaşık %200’den fazla, çift oturum sınav başvuru ücretlerinin ise yaklaşık %500’den fazla arttığı kamuoyunun malumudur. Ancak görevli ücretlerinde tarafınızca aynı oranlarda artış sağlanmamıştır. Mevcut haliyle sınav görev ücretleri; görev alanlar açısından verdikleri emeğin ve ayırdıkları zamanın karşılığı olmaktan çok çok uzaktır. %80’e varanenflasyon, yakıt fiyatlarında % 300’e varan artış ve beraberinde ulaşım ücretlerinin zamlanması karşısında sınav görev ücretlerinin yetersizliği; sınav görevlerine talebin yetersiz olmasına ve görevlilerin haklı olarak görevi kabul etmemesine veya haklı olarak göreve gitmemesine sebebiyet vermektedir.

 

Yukarıda sıraladığımız somut gerekçeler ve olgular göz önünde bulundurularak; görevli ücretlerinde tarafınızca %300 oranında artış/güncelleme sağlanması, her görevliye oturum başına 1000TL görev ücreti ödenmesi ve ‘eşit işe eşit ücret ilkesi’ gereği ücret ödemelerinde salon başkanı ve gözetmen ayrımının kaldırılması hususlarında;

Gereğini önemle arz ederiz.

 

 

​     Akif KETEN​​​​​       Mustafa DAĞAŞAN

​    Genel Sekreter ​​​​​​Genel Başkan