Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te şehir içi otobüs şoförleri protesto düzenledi.

Sloboda Prevoz ve Makekspres şirketlerine bağlı şehir içi taşımacılık yapan özel otobüs şoförleri, başkentin iki önemli kavşağı ile bir bulvarı otobüsleriyle ulaşıma kapattı, sadece ambulansların geçişine izin verildi.

İki şirketin temsilcileri, Üsküp Belediyesi Kamu Taşımacılığı Şirketinin kendilerine 1,5 milyon avrodan fazla olan borcunu ödemesi talebiyle protesto düzenlediklerini bildirdi.

Sloboda Prevoz Şirketinin temsilcisi Kemal Muriç, yolları yaklaşık 200 otobüsle kapattıklarını ve bunu başta Üsküp Belediye Başkanı Danela Arsovska olmak üzere yetkililerin kendilerine kulak vermemesi nedeniyle yaptıklarını ifade etti.

Borcun ödenmesi durumunda çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Muriç, aksi halde bu engeli kaldırmayacaklarını dile getirdi.

Muriç, "Otobüsler, şu anda bulundukları yerlerden çekilmeyecekler. Devamında daha da radikalleşebilir ve buraya ailelerimizi de getirebiliriz." dedi.

- "Borçlar, başka bir yerden para bulamama durumuna gelince çalışmayı bıraktık"

Makekspres Şirketinin temsilcisi İsen Halili de söz konusu borcun bir yıl içinde biriktiğini ve geçen dönemde zararına çalışıp harcamaları için borçlandıklarını anlattı.

Halili, "Borçlar, başka bir yerden para bulamama durumuna gelince çalışmayı bıraktık. alışmayı bıraktığımızda sözleşmemizi feshettiler." diye konuştu.

İlgili kurumlardan daha bir yıl önce yazılı talepte bulunduklarının ancak görüşmeye kabul edilmediklerinin altını çizen Halili, "Daha önce Üsküp halkına engel teşkil etmemek için daha kısa süren protestolar denedik. Amacımız hiç kimseye engel olmak değil. Amacımız taleplerimizin karşılanması. Sorunumuz çözülmeden protestoya devam edeceğiz ve buradan çekilmeyeceğiz." dedi.

Özel otobüs şirketlerince daha önce de protesto düzenlenmiş ve merkezi hükümete Üsküp Belediyesiyle aralarındaki anlaşmazlıkta aracı olması için çağrıda bulunulmuştu.

Üsküp Belediyesi, grevin ardından yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle söz konusu şirketlerin sözleşmelerinin feshedildiğini bildirmişti.