SEUL Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui, ülkesinin 18 Kasım'da kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlatmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i, ABD öncülüğündeki kınamaya katıldığı için "ABD'nin kuklası" olmakla itham etti.

Bakan Choe, devlet medyasına yaptığı yazılı açıklamada, "BM Genel Sekreteri'ni genellikle Beyaz Saray ya da ABD Dışişleri Bakanlığının üyesi sanıyorum." ifadesini kullandı.

Guterres'in BM Şartı'nın amaç ve ilkelerinin her konuda tarafsızlığını ve eşitliliğini savunan misyonundan habersiz olmasından ötürü büyük üzüntü duyduğunu belirten Choe, Guterres'i "ABD'nin kuklası" olmakla suçladı.

Choe, Guterres'in, ABD ve müttefiklerinin Kuzey'in ICBM fırlatmasını BM Güvenlik Konseyi'ne taşımasına göz yumduğunu öne sürdü.

- BM Güvenlik Konseyi, Japonya'nın talebinin ardından bugün toplanacak

Kuzey Kore'nin 18 Kasım'da ICBM fırlatmasına ABD ve diğer ülkelerden gelen eleştirilerin ardından Guterres, Kuzey'i "gereksiz provokasyonları terk etmeye, ciddi ve sürdürülebilir diplomasiye geri dönmeye" çağırmıştı.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, 20 Kasım'da Kuzey Kore'nin füze fırlatmasına tepki olarak BM Güvenlik Konseyi'nden güçlü adımlar atılması çağrısında bulunan ortak bildiri yayımlamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, Japonya'nın talebinin ardından Kuzey Kore'nin ICBM fırlatması üzerine bugün toplanacak ancak Kuzey Kore'ye yeni ekonomik yaptırımlar uygulayıp uygulayamayacağı belli değil çünkü Konseyin veto sahibi iki üyesi in ve Rusya, bu senenin başlarında ABD ve müttefiklerinin yasaklanmış balistik füze denemeleri nedeniyle Kuzey'e yönelik yaptırımları sertleştirme hamlelerine karşı çıkmıştı.