Bugün, 16 Temmuz 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    10225,5%-1,28
  • DOLAR

    40,25% 0,13
  • EURO

    46,77% 0,23
  • GRAM ALTIN

    4314,20% 0,41
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,00

Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar, 6 Ekim'de BM İnsan Hakları Konseyinde ele alınacak

Genel 11.09.2023 14:20:37 0
Kur

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, son dönemde özellikle bazı Avrupa ülkelerinde Kur'an-ı Kerim'e yönelik artan saldırıların 6 Ekim'de BM İnsan Hakları Konseyinin 54'üncü Olağan Oturumunda gündeme geleceğini ve bu konunun detaylı ele alınacağını belirtti.

BM İnsan Hakları Konseyinin 54'üncü Olağan Oturumu Cenevre'de başladı. BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen toplantı, 7 büyüklüğünde depremle sarsılan Fas ile dayanışma için saygı duruşuyla başladı.

Oturuma BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM İnsan Hakları Konseyinin 2023 Dönem Başkanı Çekya'nın BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vaclav Balek, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cenevre Temsilcisi Kemal Köprülü ile diğer ülkelerin ve BM kurumlarının temsilcileri katıldı.

Balek, oturum kapsamında gündeme gelecek konular ve teknik detaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Komiser Türk, İnsan Hakları Konseyinin 54'üncü Olağan Oturumunun açılış konuşmasında, dünyanın her yerinde insanların makul bir yaşam standardı istediğini ve buna haklarının olduğunu belirtti.

Türk, insanların gıdaya erişim, uygun maliyetli tıbbi bakım, eğitim ve fırsat eşitliği, temiz çevre ile kaynakların adil paylaşımı neticesinde iyi bir ekonomik durum gibi haklı beklentilerinin olduğunu vurguladı.

"İnsanlar, tüm bunların sağlanması için kararlara aktif ve anlamlı katılım ile onların taleplerine hizmet eden hükümetler istiyor." diyen Türk, zaman zaman insanların bu haklardan mahrum bırakıldığını ve adil olmayan gelişmeler altında ezildiklerini ifade etti.

- "Kur'an-ı Kerim yakma olayları, toplumlar içinde ve ülkeler arasında bölünmeye neden oldu"

Türk, "Adaletsizlik, yoksulluk, sömürü ve baskı, gerilimlere, çatışmalara, yerinden edilmeye ve daha fazla sefalete yol açan şikayetlerin nedenidir. İklim değişikliği milyonlarca insanı açlığa itiyor, umutları, fırsatları, evleri ve hayatları yıkıyor. Son aylarda bu konudaki acil uyarılar, tüm dünyada tekrar tekrar ölümcül gerçekler haline geldi." dedi.

Dünyanın karşı karşıya bulunduğu sorunları aşması için daha fazla uyarıya ihtiyacının olmadığını ve olabildiğince kötü durumda bulunduğunu kaydeden Türk, artık "acil eyleme" ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Türk, "Yakın zamanda meydana gelen yaklaşık 30 çirkin Kur'an-ı Kerim yakma olayı, hem toplumlar içinde hem de ülkeler arasında bölünmeye neden olan, kutuplaştırmanın ve parçalanma dürtüsünün en son göstergesidir. Bu konuyu 53/1 sayılı karar doğrultusunda 6 Ekim'de detaylı olarak ele alacağım." dedi.

Yunanistan açıklarında haziranda meydana gelen tek bir gemi kazasında 600'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi de dahil bu yıl Akdeniz'de 2 bin 300'den fazla kişinin öldüğünü veya kaybolduğunu anlatan Türk, buna ilişkin kayıtsızlık karşısında şok olduğunu söyledi.

Türk, Manş Denizi de dahil Avrupa'nın çevresindeki denizlerde çok daha fazla göçmen ve mültecinin fark edilmeden öldüğünü belirtti.

Dünya genelinde "kandırma siyasetine" tanık olduklarını vurgulayan Türk, yeni teknolojilerin de yardımıyla yalan ve dezenformasyonların, yerleşik elitlerin çıkarlarını tehlikeye atabilecek hiçbir eylemin yapılmaması için kitlesel olarak üretildiğine işaret etti.

- "Birbirimize bağlılığımıza ve ortak değerlerimize dikkat etmemiz gerekiyor"

Türk, daha iyi politikalar ve sistemler inşa etmek için eleştirel, yenilikçi ve yapıcı görüşlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Dünya genelinde askeri darbeler, otoriterlik ve muhalefetin yok sayıldığı durumların olduğunu belirten Türk, şöyle devam etti:

"Bunların her birine karşı panzehir mevcuttur. Kanıt ve gerçek üzerinde ısrar etmemiz gerekiyor. Birbirimize bağlılığımıza ve ortak değerlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. İnsanlığın doğal empati, adalet ve şefkat reflekslerini geliştirmemiz gerekiyor. Sadece geniş, özgür katılım ve açık tartışmayla ortaya çıkabilecek eleştirel düşünceyi ve yaratıcılığı desteklememiz gerekiyor."

Türk, insan haklarının politik açıdan tarafsız olması gerektiğine dikkati çekerek, bütün ülkelerin tüm insan hakları konusundaki sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi.

- "Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekilmesi fiyatların yükselmesine neden oldu"

Rusya ile arasında Şubat 2022'den bu yana süren savaşın Ukrayna'yı felakete sürüklediğine işaret eden Türk, "Rusya'nın temmuzda Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekilmesi, Odessa ve diğer yerlerdeki tahıl tesislerine yönelik saldırılar, birçok gelişmekte olan ülkede fiyatların yine çok yüksek seviyelere çıkmasına neden oldu. Birçok insan için gıda hakkı erişilemez hale geldi." dedi.

BM İnsan Hakları Konseyinin 54'üncü Olağan Oturumu, 13 Ekim'e kadar devam edecek.

Yorum

Meslek liseleri taban puanları! 2025 LGS meslek lisesi taban puanları sağlık, elektrik, turizm tüm bölümlerin tablosu

Açık Lise Sınavlarında Gözetmen ve Salon Başkanı Aranıyor!

Aydın’a yeni il milli eğitim müdürü atandı

41 üniversitenin denkliği YÖK tarafından reddedildi

Okul müdürlerine %7 artırımlı ek ders davası Eğitim Gücü Sen tarafından kazanıldı

Rehber Öğretmenlere LGS Tercih Döneminde Ödenecek Ek Ders Ücreti Belli Oldu

Eş Durumu Atamalarında Görev Yeri Değişmeyen Öğretmenlere MEB'den 2 Kritik Teklif!

Yeni Maaşlar Belli Oldu: Öğretmenler Temmuz’da Ne Kadar Maaş Aldı?

Diyarbakır'ın Yeni Milli Eğitim Müdürü Belli Oldu

Mehmet Şimşek'ten Maaşlara Zam Açıklaması:

MEB'den 9 İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Dev Atama ve Rotasyon Kararı

Direksiyon Sınavlarında Kritik Değişiklik! Binlerce Öğretmenin MTSK Görevi Askıya Alındı

ÖSYM'den Yeni Sınav: e-TEP, Doçentlik ve Doktora Başvurularında Geçerli Olacak!

Yeni Ankara il milli eğitim müdürü belli oldu

HAKMAR ve TATBAK’a neden kayyum atandı? Sahibinin FETÖ sözleri neler?

32. Dönem POMEM Sınav Sonuçları Açıklandı: Yedek Adaylar İçin Kritik Uyarı

FETÖ’nün Polis Akademisi Sınavı Usulsüzlüğüne 7 İlde Operasyon: 14 Gözaltı

15 Temmuz’da İstanbul’da Hangi Yollar Kapalı? Valilik Alternatif Rotaları Açıkladı

Öğretmenlere Özel Konut Projesi Başladı: Peşinatlar ve Taksit Detayları Açıklandı

Ücretli Öğretmenler İçin Ek Ders Ücreti Güncellendi

Ek Ders ve Tazminatlar da Yükseldi: Uzman Öğretmenlerin Gelirleri Temmuz Zammıyla Birlikte Katlandı!

MEB Atama Takvimini Açıkladı: Öğretmenler Yeni Görev Yerlerine Ne Zaman Başlayacak?

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Resmi Tatil Mi? İşte Kamu ve Özel Sektör İçin Son Durum!

Açık Lise AÖL için önemli duyuru! AÖL 3. sınav için yani MEB duyurusu yayımlandı

“TÜRKİYE SEVDAMIZ, EKMEK İÇİN KAVGAMIZ” DİYE HAYKIRAN SENDİKACILARA NE OLDU?

İndirimlere Yeni Standart Geldi! Ticaret Bakanlığı'ndan Fiyat Şeffaflığı İçin Kritik Karar!

Görev Değişiminde Dikkat! Yeni Müdürler İçin Resmi İşlem Listesi Yayınlandı

Memur maaşına ek zam ve asgari ücret zammı mı geliyor? AK Parti’de Kritik Gelişme

Memur ve Emekliye Zamlı Maaş Müjdesi: Ödeme Takvimi Netleşiyor!

Okul Servisleri Ve Toplu Taşımada Yeni Dönem Başladı: Güvenlik Sistemleri Mecburi Hale Geldi

Yükleniyor

YAZARLAR