TBMM TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, "Türkçenin uluslararası düzeyde bilim, sanat, ticaret ve tele iletişim dili olarak kullanılabilmesini mümkün kılacak adımlar atılmalıdır." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

MHP İstanbul Milletvekili Aksu, kültürel zenginliğin korunup geliştirilerek gelecek nesillere aktarılmasının, kültür, sanat faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasının, milli kültür ve ortak değerler etrafında toplumsal bütünlüğün, dayanışmanın güçlendirilmesiyle sağlanabileceğini söyledi.

Milleti millet yapan temel unsurlardan birinin dil olduğuna işaret eden Aksu, milli kimliğin vazgeçilmez ögesi Türkçenin doğru ve güzel kullanımını esas alan çalışmaların etkinleştirilmesi, uygulamaların buna uygun icra edilmesi gerektiğini belirtti.

Türk dili araştırmalarına verilen önemin artırılmasını isteyen Aksu, "Türkçenin uluslararası düzeyde bilim, sanat, ticaret ve tele iletişim dili olarak kullanılabilmesini mümkün kılacak adımlar atılmalıdır. Bu kapsamda her türlü basın, yayın, reklam, film, tiyatro eserleri ile gündelik hayatta kullanılmasında Türkçenin yozlaşmasına fırsat verilmemelidir." diye konuştu.

Sanatın bu konudaki önemine işaret eden Aksu, tüm sanat dallarının geliştirilmesini, faaliyet alanlarının yaygınlaştırılmasını, bu amaçla sanatın ve sanatçının desteklenmesini gerekli gördüklerini anlattı.

Aksu, MHP'nin Türk milletinin birliğini ve beraberliğini koruyarak, toplumsal huzursuzluk alanlarının cepheleşmeye dönüşmesini önlemeyi ve herkesin inancına saygı duyarak birlikte yaşama ideali etrafında kenetlenip, toplumsal sıkıntı ve sorunları çözmeyi amaçladığını söyledi. Aksu, bu kapsamda Alevi İslam inancını benimsemiş vatandaşlara ve cemevlerine dönük düzenlemeleri, milli birlik ve beraberlik için önemli bir kazanım olarak gördüklerini söyledi.

-"Sanatçılarımız aç susuz ölüyorlar"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, kültür politikalarının, bir ülkenin toplumsal barışı için önemine değinerek, Türkiye gibi çok kültürlü toplumlarda toplumsal barışı sağlamak için ortaya konulacak vizyonun da önemi olduğunu söyledi.

Paylan, "Toplumsal barışla, eşit yurttaşlıkla, dilimizin, kimliğimizin, inancımızın, mezhebimizin eşit olması, devletin eşit bakması konusunda sorunlarımız var. Bu da toplumsal barış konusunda bizleri biraz geriye itiyor." dedi.

Van, Bitlis, Muş, Diyarbakır'da kiliseleri gezdiğini ancak bu gezdiği yerlerin çok kötü durumda olduğunu savunan Paylan, "Binlerce Ahtamar yıkımdan kurtulmayı bekliyor." diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2016'da hükümetin yayımladığı Roman Strateji Eylem Planı'nda ilk bakanlıklardan birisi olarak yer aldığını belirterek, "O günden bugüne kadar bakanlığınız bünyesinde Roman vatandaşlara kaç kuruş ayırdınız? Sıfır lira ayırdınız. Peki, siz, Roman Strateji Eylem Planı'nda nasıl yer alıyorsunuz? Hangi eylemleri yaptınız?" diye sordu.

Roman mahallelerindeki müzisyenlerin başka işler yapmaya başladığını, bu kültürün devamının sağlanamayacağını savunan Purçu, "Bakın, Amerika'ya, İtalya'ya, İspanya'ya bizim müzisyenler senfoni orkestralarına davet ediliyor, Türkiye'de Kültür Bakanlığının haberi yok. Almanya'ya davet ediliyorlar, Hollanda'ya devlet senfoni orkestralarına davet ediliyorlar; burada sanatçılarımız aç susuz ölüyorlar. Lütfen Bakanlık olarak görevinizi yapın." ifadelerini kullandı.

-"Gani Ebubekir ismi konsaydı RTÜK Başkanı ne yapacaktı?

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e seslenmek istediğini dile getirerek, "Teşkilat" isimli dizide "Gani Samandağ" adını taşıyan bir terörist karakteri olduğunu söyledi.

Samandağ'ın Hatay'ın bir ilçesi olduğuna işaret eden Topal, Samandağ halkından özür dilenmesini istedi. Topal, "İlla bir dağ ismi konulacaksa siz de 'Bozdağ' koyun. Acaba 'Gani Ebubekir' konsaydı yani RTÜK Başkanı'nın ismi konsaydı ne yapacaktı Sayın RTÜK Başkanı?" sorusunu yöneltti.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Kültür ve Turizm Bakanlığı için öngörülen bütçeyi yeterli bulmadıklarını vurguladı.

Sadece yaz turizmi, kıyı turizmi üzerinde durulmasından rahatsızlık duyduğunu ifade eden Cinisli, "İyi turizm, iyi demokrasiyle oluyor. İyi demokrasinin olmadığı ülkelerde iyi turizmin olmasını beklememek lazım. Yani bugün Libya'nın da kıyıları var, İran, Irak, Suriye'de son derece kültür şehirleri, güzel kültür ülkeleri, güzel ülkeler, turistin gidebilmesi gereken, turist çekebilmesi gereken ülkeler ama demokrasi olmazsa olmuyor. Bize de üst düzey turistin gelmemesinin bir nedeni de demokrasi eksikliğimiz." görüşünü savundu.

RTÜK'e yönelik eleştirilerde bulunan Cinisli, Türkiye'de sosyal bir sorun varsa baş sorumlusunun RTÜK olduğunu öne sürdü.

-"Gönül köprüleri ve kültür elçileri oluşturulmaktadır"

AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, kültürün bir milletin varlığı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Kültürünü kaybeden milletler, tarih boyunca varlıklarını da kaybetmişlerdir. Kültürel kimlik, bizim medeniyetimizin de kodlarını oluşturmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığımız son yıllarda yapmış olduğu kültürel hamlelerle başarılı çalışmalara imza atmıştır. Dünya genelinde TİKA vasıtasıyla yapmış olduğu kültürel miraslarımıza katkı ve onların ihyası, bayrağımızın Adriyatik'ten in Seddi'ne kadar dalgalanmasına vesile olmuştur. Son olarak Moğolistan'da bulunan Orhun Abideleri'nin bulunduğu yere müze yapılması projesi de takdirle karşılanacak bir durumdur.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığımız vasıtasıyla, dünyanın dört bir tarafına uluslararası öğrenciler vasıtasıyla gönül köprüleri ve kültür elçileri oluşturulmaktadır. Aynı zamanda Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları vasıtasıyla gönül coğrafyamızdaki Türk kardeşlerimize de dokunmaya devam etmekteyiz."