Bugün, 14 Temmuz 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Kırım Tatarları’na yönelik baskı ve hak ihlallerinin Kırım'ın ilhakından bu yana sürdüğü belirtiliyor

- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün: - “Tarihin her döneminde Kırım'ın, “Kırım Tatarsızlaştırılması ve Ruslaştırılması” Rusya açısından son derece önemli olmuştur.

Genel 14.06.2024 11:19:28 0
Kırım Tatarları’na yönelik baskı ve hak ihlallerinin Kırım

ANKARA (AA) - ŞULE ÖZKAN - Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün, Kırım Tatarlarına yönelik baskıların Kırım'ın 2014'te yasa dışı ilhakından bu yana sürdüğünü ifade ederek, “Rus yönetiminin baskısı nedeniyle binlerce Kırım Tatarı yarımadayı terk etmek zorunda kaldı.” dedi.

Aydıngün, AA muhabirine, Kırım Tatarlarının geçmişte ve bugün maruz kaldığı insan hak ihlallelerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kırım Tatarlarının günümüzde yaşadığı problemleri anlayabilmenin yolunun tarihe bakmak olduğunu ifade eden Aydıngün, “Tarihin her döneminde Kırım'ın, “Kırım Tatarsızlaştırılması ve Ruslaştırılması” Rusya açısından son derece önemli. Çünkü Kırım, Rusya için son derece stratejik bir yarımada.” dedi.

- “1944’te Kırım Tatar nüfusunun tamamı sürüldü”

Rusya’nın 1783’te Kırım’ı ilk işgalinden sonra Kırım'daki Kırım Tatar nüfusunun önemli ölçüde azaldığını belirten Aydıngün, “Rusya'ya yakınlığı olmayan bir halkın o yarımadada yaşamasını Rusya hiçbir zaman istemedi. 1783'te Kırım'ın birinci işgalinden sonra izlediği politikalarda da bunu net bir şekilde görüyoruz. O dönemde Osmanlı'ya önemli göçler oldu. Göç eden Kırım Tatarları hala Türkiye Cumhuriyeti'nde ve Balkanlar'da yaşamlarına devam ediyor.” diyerek konuştu.

Aydıngün, Kırım Tatarlarının Sovyet yönetiminin talimatıyla 18 Mayıs 1944’te topraklarından sürgün edildiğini hatırlatarak, Kırım Tatar nüfusunun neredeyse tamamının Orta Asya’nın farklı ülkelerine, yoğunluklu olarak da Özbekistan’a sürüldüğünü dile getirdi.

Sovyet dönemi boyunca Kırım Tatarlarının vatanlarına dönebilmek için çaba gösterdiğini vurgulayan Aydıngün, bu dönemde kurulan Kırım Tatar Milli Hareketi’nin hem Kırım Tatarları için hem de evrensel insan hakları için mücadele ettiğinin altını çizdi.

Sovyetler Birliği dağılmadan önce Kırım’a geri dönüş hakkı kazanan Kırım Tatarlarının çeşitli zorluklar yaşayarak vatanlarına geri döndüğünü belirten Aydıngün, sürgündeyken de çok fazla ayrımcılığa ve insan hak ihlallerine maruz kaldıklarını ifade etti.

- “Kırım Tatarları üzerinde Sovyet dönemini aratmayacak baskı kuruldu”

2014'te Kırım'ın Rusya tarafından ikinci işgali ve yasal olmayan ilhakıyla öncesinde kazanılan hakların kaybedildiğini vurgulayan Aydıngün, sözlerine şöyle devam etti:

“2014’ten sonra Kırım Tatar halkı üzerinde adeta Sovyet dönemindekini aratmayacak düzeyde baskı kurulmaya başlandı. Önde gelen Kırım Tatarlarının yarımadaya girişi yasaklandı. Kırım Tatar Milli Meclisi, aşırıcı örgüt kapsamına alınarak faaliyetleri yasaklandı. Rus yönetiminin baskısı nedeniyle binlerce Kırım Tatarı yarımadayı terk etmek zorunda kaldı.”

Aydıngün, siyasi yasakların yanı sıra medya kuruluşlarına da yasaklar getirildiğini vurgulayarak, ATR televizyonu, Avdet Gazetesi, Yıldız Dergisi ve QHA gibi Rusya karşıtı yayın yapacağı varsayılan medya kanallarının kapatılarak, bunların yerine Rusya tarafından alternatif medya organlarının kurulduğunu ifade etti.

Rus yönetimi baskılarının halkın üzerinde de kendisini yoğun şekilde hissettirdiğini söyleyen Aydıngün, “Her ne kadar 2014 sonrasında Rusya, Kırım’da Kırım Tatar dilini resmi dil olarak ilan etse de, dil üzerindeki baskı çok arttı. Rusya işgalinden önce açık olan Kırım Tatar Milli Mektepleri fiili olarak etkinsizleştirildi. İşgal sonrasında dil eğitimine ve kültür aktarımına önemli kısıtlamalar getirildi. Çocukların eğitim hakları sekteye uğradı.” değerlendirmesinde bulundu.

Aydıngün, Kırım Tatarlarının evlerine, camilere, medreselere baskınlar yapıldığını, halkın sistematik sorgulama ve tutuklamalara maruz kaldıklarını ifade ederek, bu uygulamaların halkın üzerinde korkuyu, umutsuzluğu ve belirsizlik duygusunu artırmaya yönelik olduğunu belirtti.

- “Kırım Tatarlarının üzerindeki baskıyı ciddi şekilde hissettik”

2014’ten sonra Kırım Tatarlarının göçe zorlandığını, kalanların ise haklardan yararlanmaları için Rusya vatandaşı olmak zorunda kaldığını ifade eden Aydıngün, uygulanmaya başlanan Rusya hukuk düzeninin önemli insan hakları ihlallerine sebebiyet verdiğine dikkati çekti.

Aydıngün, 2015 yılında gayri resmi olarak Türk heyetiyle Kırım’a gittiğini hatırlatarak, “Oradaki durumu tespit etmek, gelişmeleri görmek ve rapor hazırlamak üzere gittik. Bu ziyaret sırasında benim gözlemlerim Kırım Tatarlarının üzerindeki baskının çok artmış olduğuydu. Baskıyı ciddi şekilde hissettiklerini gördük, heyet üyeleri olarak kendimiz de bunu hissettik.” yorumunda bulundu.

Kırım’a ziyareti sırasında Kırım Tatarlarının içlerinde her şeyin düzeleceğine dair umudun tamamıyla yok olduğunu belirten Aydüngün, Türk heyetiyle konuşanların can güvenliği hususunda tereddütleri olduğunu ifade etti.

Aydıngün, tüm bu yaşananların Kırım Yarımadası’nın Kırım Tatarsızlaştırılması ve Ruslaştırılması’yla ilişkili olduğunu hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

“1783’te birinci işgal sonrasında nasıl Kırım Tatarları sürgüne, göçe teşvik edildilerse, 1944'te nasıl sürdülerse aynı süreci 2014 ve 2022 sonrasında da görüyoruz. Yarımada'ya 2014'ten bu yana Ruslar yerleştiriliyor. Rusya Federasyonu’nun, Kırım'a yerleşmek isteyen Rusların ev alabilmeleri için kredi kolaylığı sağlayacağı söyleniyor.”

2022’de Ukrayna’nın işgalinin ilk tohumunun 2014’te Rusya tarafından Kırım’ın işgali ve ilhakı ile başladığını belirten Aydıngün, “Rusya Federasyonu, Kırım'ın Rusya kontrolü altında kalmasını Kırım Tatarsızlaştırılmasını ve Ruslaştırılmasını istiyor.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum

Meclis'ten Yoğun Mesai Kararı: 24 Temmuz'a Kadar Aralıksız Çalışacak! Gündemde Zeytinlikler ve Yeni Ekonomi Paketi!

Ek Ders Ücretleri Güncellendi: Ücretli Öğretmenler Ne Kadar Alacak?

AGS’de Olağan Dışı Karar: Geç Gelen Adaylara Sınav Hakkı Tanındı

THY'den Dev Kabin Memuru Alımı: Dört Farklı Kategoriyle Binlerce Aday Aranıyor!

3600 Ek Gösterge İçin Yeni Torba Yasa Geliyor: Milyonlarca Memura Umut

Ortaokul Kayıtları Başlıyor! Veliler Dikkat: MEB'den Otomatik Kayıt ve Şube Kurası Dönemi!

Temmuz zamlı memur maaşları resmen açıklandı! 2025 zamlı maaş bordrosu görüntüle

Lise Taban Puanları 2025! LGS Tercihleri Başladı: İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye Geneli Anadolu Lisesi Taban Puanları Ne Durumda?

Kayseri Valisi Çiçek'ten Uyuşturucuya Savaş İlanı: "Hiçbir Gencimizi Feda Etmeyeceğiz!"

Yaz Tatilinde Ek Ders İmkanı: Öğretmen Alımları Yeniden Başladı

Öğretmenlerin 2025 Temmuz Maaşları Açıklandı! Maaşını Öğren

MEB 2025-2026 Eğitim Takvimini Açıkladı: Okullar Ne Zaman Açılıyor, Ara Tatiller Ne Zaman?

Emniyet Teşkilatına Ek Maaş Zammı Yolda! Ali Yerlikaya'dan Kritik Açıklama: "Eşitleme Yapılacak!"

Öğretmenlerin-memurların 14 günlük maaş zam farkı ödeme tarihi netleşti

Emeklilikte Profesörlük Yükselemiyor! 3 Yıl Kuralı Akademisyenleri Nasıl Etkiliyor?

AGS Sınavı Tamamlandı: Adaylardan İlk Yorumlar Geldi

LGS 2025 İllere Göre Tam Puan Sayısı ve Başarı Sıralaması

LGS soruları, tam puan alanların illeri ve okulları TBMM gündemine taşındı

Okullar Açılmadan Norm Fazlası Atamaları Başlıyor: Takvim Netleşti

Okul Yöneticileri Bürokrasiye Gömüldü: MEB'e Görev Dağılımı Çağrısı

MEB'den Özür Grubu Atamalarında Radikal Değişiklik! İl/İlçe Emri Uygulaması Son Buluyor Mu?

MEB’den LGS sorularda ilişkin önemli açıklama

Akademi Giriş Sınavı AGS Adayı Öğretmenlere Mesaj Var

Proje Okullara "Özel Program" ve "Özel Proje" Odaklı Eğitim Modelleri Geliyor!

Yıllara Göre LGS'de Tam Puan Alan Öğrenci Sayısı

Seyhan Nehri'nde Facia: Kaybolan Uzman Çavuş Musa Çal'ın Cansız Bedenine Ulaşıldı!

Memurların 14 Günlük Maaş Farkları Hesaplara Düşmeye Başladı! İşte Derecelere Göre Ödeme Detayları!

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Ek Ders Hamlesi: Uzmanlara ve Başöğretmenlere Yeni Tarife

15 Temmuz Anma Törenlerinde Öğretmenlere Önemli Görevler! MEB'den Branşlara Özel Tebliğ!

Çorum'da Rekor Promosyon: Öğretmenlere 80 Bin TL Nakit Ödeme!

Yükleniyor

YAZARLAR