KERKÜK Irak'ın Kerkük kentinde, yurt içi ve yurt dışından yüzü aşkın üreticinin katılımıyla 3. Bal Festivali düzenlendi.

Kerkük Üniversitesi'nin park alanında düzenlenen festivalde Irak'ın 12 kenti ile bazı Arap ülkelerinden gelen yüzü aşkın üretici ürünlerini tüketicilerle buluşturdu.

Kerkük Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Kerim Abdullah Bayatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'te üçüncü kez başarılı bir festivalin yapıldığını, bunun bal üreticileriyle tüketicilerin bir araya gelmesini sağladığını aktardı.

Yıllardır ülkedeki savaş ve terör olaylarından dolayı bal üretiminde gerileme yaşandığına dikkat çeken Bayatlı, bal üretiminin canlandırılması için hükümetin, özellikle de Ziraat Bakanlığı'nın üreticilere destek vermesini istedi.

Irak'ın Süleymaniye kentinden gelen bal üreticisi Ali Salih, Kerkük'teki Bal Festivali'ne her yıl katıldıklarını ve bu festivalin, ürünlerini tanıtma imkânı sağladığını söyledi.

Bu festival sayesinde yurt dışından ve Irak'ın çeşitli bölgelerinden gelen diğer bal üreticileriyle de tanışma fırsatı bulduklarını belirten Salih, ürünlerin tanıtımı için bu tür etkinliklerin ülkenin her yerinde yapılması gereğine işaret etti.

Diyala kentinden festivale katılan bal üreticisi Celil İbrahim, ürünlerinin doğallığına dikkat çekerek, "Tüketicinin doğal bala dikkat etmesi gerekiyor. Arılara kesinlikle şeker vermiyoruz onları karışık nektar bitkileriyle besliyoruz." dedi.