Bugün, 13 Temmuz 2025 Pazar
  • BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Kentleşme yaban hayvanlarının yaşam alanlarını gri ısı adalarına dönüştürüyor

ABD ve Kanada'daki 20 şehirde fotokapanlardan yararlanarak yaptıkları çalışmanın verilerini değerlendiren Utah ve Koç Üniversitelerinde Öğretim Üyesi olan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, kentleşme nedeniyle ya?

Genel 17.01.2024 11:03:00 0
Kentleşme yaban hayvanlarının yaşam alanlarını gri ısı adalarına dönüştürüyor

İSTANBUL (AA) - YEŞİM YÜKSEL - ABD ve Kanada'daki 20 şehirde fotokapanlardan yararlanarak yaptıkları çalışmanın verilerini değerlendiren Utah ve Koç Üniversitelerinde Öğretim Üyesi olan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, kentleşme nedeniyle yaşam alanları yok edilen çok sayıda canlı türünün aşırı sıcak havaya adapte olamayarak hayatını kaybettiğini söyledi.

İklim değişikliği, nüfus artışı, ormansızlaşma gibi insan kaynaklı çevresel değişimler, yaban hayatı varlığını olumsuz etkilerken artan nüfusun barınma ihtiyacını karşılamak için yeşil alanların konut bölgelerine dönüştürülmesi canlıların yaşam ortamını yok ediyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine göre, son 25 yılda 2,1 milyar artarak 2022'de 8 milyara ulaşan dünya nüfusunun yüzde 52,2'si kentlerde yaşıyor.

Kentleşme ve iklim değişikliğiyle birlikte artan hava sıcaklığı faktörlerinin Kuzey Amerika'daki memeli türler üzerinde oluşturduğu baskıya ilişkin Şekercioğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda araştırmacı tarafından hazırlanan çalışma Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlandı.

ABD ve Kanada'da 20 şehirdeki 725 noktaya yerleştirilen fotokapanlardan elde edilen 20 binden fazla görüntünün incelendiği çalışmaya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şekercioğlu, 37 yerli memeli türe dair veriler topladıklarını belirtti.

Sıcak kentlerde yaşayan hayvanlarda şehirleşmenin negatif etkisinin daha belirgin olduğunu ifade eden Şekercioğlu, şu bilgileri verdi:

'Bu, iklim değişikliğinin etkisini artırıyor çünkü şehirdeki beton ve asfalt ile ağaçların yok edilmesi ısı adası etkisine neden oluyor. Hem daha sıcak hem de sıcağı daha fazla tutan beton ve asfalt adalar yarattık. Memeliler, çoğu faaliyetlerini geceye kaydırdı çünkü insanlardan daha uzak durmak, geceleri daha serin ve iklim değişikliğiyle artan ısı adası etkisinden biraz daha uzaklaşmak istiyorlar. Daha kuzeyde ve yeşil şehirlerde yaşayan hayvanların daha az etkilendiğini gördük ama yine de birçok memeli türü şehirlerde yaşayamıyor.'

- 'Hayvanların hayatta kalma ihtimali yeşil alan miktarına göre değişiyor'

Dünya çapındaki kentleşme hızının yaban hayvanlarının büyük bir kısmını yok ettiğini fakat bu durumun kentlerdeki yeşil alanların miktarına göre değişkenlik gösterdiğini kaydeden Şekercioğlu, Oslo'da yüzde 68, Singapur'da yüzde 47, Sidney'de yüzde 46, Viyana'da yüzde 45,5, Londra'da yüzde 33 ve New York'ta yüzde 27 olan şehirlerdeki yeşil alan dağılımının İstanbul'da yüzde 2,2 olduğu bilgisini paylaştı.

Yeşil alan yüzdesi azaldıkça daha az hayvanın hayatta kalabildiğinin ve pek çok canlı türünün şehirlerde yaşayamadığının altını çizen Şekercioğlu, şöyle devam etti:

'Şehirlere uyum sağlayan türler azınlıkta ama şehirleri çok daha yaşanabilir hale getirebiliriz. Kurt ne yaparsanız yapın şehirde yaşayamaz ama şehirde yaşayabilen hayvanların sayısını artırmak için şehir parklarının alanını artırmak, bitki örtüsünü doğal haliyle korumak, doğal türleri orada yetiştirmek ve korumak gerekiyor. Gözümüze hoş gelen şehir parkları için bazen ekolojik olarak çöl gibi diyebiliriz. Başıboş sokak kedileri ve sokak köpeklerinin de sayıları arttıkça, özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde zaten çok az kalmış olan yeşil alanlar, yaban hayatı için ölüm tuzakları, ekolojik tuzaklar haline geliyor. Özellikle kediler, yeşil alanlara gelen kuşları avlıyor. Köpekler de tavşan, karaca, sincap gibi memelileri. Kedi ve köpeklerin her yıl yüz milyonlarca belki de milyarlarca yabani hayvan bireyini yok ettiklerini tahmin ediyorum.'

ABD'de kurt ve dağ aslanlarının yok edilmesi sonucu otobur canlılar olan geyiklerin popülasyonunda artış yaşandığından, böylelikle soyu tehlike altındaki bitki türlerinin fazla miktarda tüketildiğinden bahseden Şekercioğlu, bir bitki veya hayvan türünün yok edilmesinin o tür tarafından avlanan veya onunla rekabete giren başka bir türün sayısında artışa yol açarak salgın hastalık riski doğurabileceği uyarısında bulundu.

- Aşırı sıcakta hareketlerini kısıtlayan hayvanlar beslenme sıkıntısı yaşıyor

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak artan hava sıcaklıklarının hayvanlar üzerindeki etkisine de değinen Şekercioğlu, 'Birçok hayvan türü aşırı sıcakta direkt sıcak şokundan hayatını kaybedebiliyor. Aktivitelerini azaltıyorlar çünkü çok sıcak zamanlarda hareket edemiyorlar ve beslenme süreleri de azalıyor, dağılımları değişiyor. Bu hayvanlar şehirde yaşıyorsa bu hayvanlar ve daracık bir yeşil alana sıkışıp kalmışlarsa küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle gidecek yerleri yoksa o alanda komple yok oluyorlar.' diye konuştu.

İklim değişikliğinin etkilerinin devam etmesi halinde yüzyılın sonuna kadar Amazon Yağmur Ormanlarının büyük bir kısmının yağmur ormanı statüsünden çıkarak Afrika'daki gibi açık ve kurak savanalara dönüşmesinin beklendiğini aktaran Şekercioğlu, böyle bir durumla karşılaşılması halinde Amazon Yağmur Ormanlarına has yüzlerce kuş türünün savanada hayatta kalamayarak yok olabileceğini bildirdi.

Yaban hayvanlarının kentleşme ve artan hava sıcaklıklarına karşı korunması için yeşil alanların miktarının artırılması gerektiğini vurgulayan Şekercioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

'Milli parklarımız Türkiye yüzölçümünün sadece yüzde 1,6'sını kaplıyor ve korunan alanların artırılması lazım. Dünya korunan alan ortalaması yüzde 17 ve 2030'a kadar dünya karasal yüzölçümünün yüzde 30'unun korunan alanlar kapsamına alınması hedefleniyor birçok ülke tarafından. Fosil yakıtların tamamen bırakılması gerekiyor. Yarın bırakamayız ama sistematik bir şekilde Türkiye'nin çok güçlü potansiyeli olan güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına komple geçmemiz ve kişisel anlamda tüketimimizi bilinçli şekilde azaltmamız gerekiyor.'

Yorum

MEB 2025-2026 Eğitim Takvimini Açıkladı: Okullar Ne Zaman Açılıyor, Ara Tatiller Ne Zaman?

Emniyet Teşkilatına Ek Maaş Zammı Yolda! Ali Yerlikaya'dan Kritik Açıklama: "Eşitleme Yapılacak!"

Öğretmenlerin-memurların 14 günlük maaş zam farkı ödeme tarihi netleşti

Emeklilikte Profesörlük Yükselemiyor! 3 Yıl Kuralı Akademisyenleri Nasıl Etkiliyor?

AGS Sınavı Tamamlandı: Adaylardan İlk Yorumlar Geldi

LGS 2025 İllere Göre Tam Puan Sayısı ve Başarı Sıralaması

LGS soruları, tam puan alanların illeri ve okulları TBMM gündemine taşındı

Okullar Açılmadan Norm Fazlası Atamaları Başlıyor: Takvim Netleşti

Okul Yöneticileri Bürokrasiye Gömüldü: MEB'e Görev Dağılımı Çağrısı

MEB'den Özür Grubu Atamalarında Radikal Değişiklik! İl/İlçe Emri Uygulaması Son Buluyor Mu?

MEB’den LGS sorularda ilişkin önemli açıklama

Akademi Giriş Sınavı AGS Adayı Öğretmenlere Mesaj Var

Proje Okullara "Özel Program" ve "Özel Proje" Odaklı Eğitim Modelleri Geliyor!

Yıllara Göre LGS'de Tam Puan Alan Öğrenci Sayısı

Seyhan Nehri'nde Facia: Kaybolan Uzman Çavuş Musa Çal'ın Cansız Bedenine Ulaşıldı!

Memurların 14 Günlük Maaş Farkları Hesaplara Düşmeye Başladı! İşte Derecelere Göre Ödeme Detayları!

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Ek Ders Hamlesi: Uzmanlara ve Başöğretmenlere Yeni Tarife

15 Temmuz Anma Törenlerinde Öğretmenlere Önemli Görevler! MEB'den Branşlara Özel Tebliğ!

Çorum'da Rekor Promosyon: Öğretmenlere 80 Bin TL Nakit Ödeme!

TRT Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlüğüne Yeni Atamalar Yapıldı

Proje Okullarında Yeni Dönem Başladı: MEB’den İki Kategorili Model

Öğretmenlere Ek Ders Zammı, Memurlara Aile Yardımı Artışı: Toplu Sözleşme Gündemi

İstanbul'da Ekmek Fiyatlarına %20 Zam Geldi

Okulda Akran Şiddeti: Yusuf’un Ölümü İkinci Aile Dramını Getirdi

Memurlara 90.000 TL Promosyon Anlaşması İmzalandı Ama Sendikadan İtiraz Var!

MEB’den Öğretmenlere Zorunlu Eğitim: Her Yıl 60 Saat Hizmetiçi Program!

Proje Okulları Yönetmeliği Baştan Sona Yenilendi! İşte Kritik Değişiklikler!

MEB, Eğitimde Esnek Çalışma Modelini Hayata Geçiriyor

Memurlara Tarihi Anlaşma! 90 Bin TL Maaş Promosyonu Hesaplara Yatıyor!

MEB'den Öğretmenlere Özel Uzman Görevlendirme Duyurusu!

Yükleniyor

YAZARLAR