ASTANA Kazakistan’da düzenlenen erken cumhurbaşkanlığı seçiminde Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de oyunu kullanmak için sandık başına gitti.

Nazarbayev, oyunu başkent Astana’daki opera binasında kurulan 393 numaralı sandıkta kullandı.

Daha sonra kendisini bekleyen basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nazarbayev, ülkede bu yıl ocak ayında gerçekleştirilen protestolar sonrası devlete ihanet şüphesiyle gözaltına alınan eski Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov hakkında konuştu.

Nazarbayev, söz konusu süreci yakından takip ettiğini belirterek, “Ben de soruşturma ve mahkeme aşamasının bitmesini, sebebinin ve arkasında kimlerin olduğunu bilmek istiyorum. Masimov, uzun yıllar boyunca benimle çalıştı. İsa Mesih, yanında oturan Yahuda’nın bir hain olduğunu biliyor muydu? Biz yüce değiliz, bu yüzden duruşmanın sonunu bekleyeceğiz. O zaman her şeyi anlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Seçimini 2019’da cumhurbaşkanlığı koltuğunu gönüllü devrettiği kişiden yana yaptığına işaret eden Nazarbayev, şöyle konuştu:

“Bağımsızlığımız var, devlet ve başkentimiz benim gözetimim altında inşa edildi ama daha yapılacak çok iş var. Bunun için tek bir liderin etrafında olacak halkın birliği lazım. Bu, halkımızın geleceği açısından önemlidir.”

Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ı 28 yıl yönettikten sonra 2019’da cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ederek koltuğunu o dönem Senato Başkanı olan Kasım Cömert Tokayev’e bırakmıştı.

Kazakistan halkı, gelecek 7 yıl boyunca ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor.