Mayıs 2022 Tarihli Kariyer Basamakları Yönetmeliği ile "MADDE 30- (1)- 13/8/2005 tarihli ve 25905 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır."

Soruyorum!

-2005'ten beri bu yönetmelik neden uygulanmadı? 

 13/8/2005 tarihli ve 25905 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğine  öğretmenlere mağduriyet yaratacağı gerekçesiyle bazı maddelerine dava açılmış, mahkemeler gerekli maddelerde bir yıl içinde düzenleme yapılarak uygulanması kararına bağlamış olmasına rağmen MEB tarafından ilgili maddeler üzerinde düzenleme neden yapılmadı?

-Var olan yönetmelik uygulanmadığı için yüzbinlerce öğretmen 2005'ten sonra Uzman Öğretmen olamadı ve hakkı gasp edilmedi mi?

-Var olan bu yönetmelik uygulanmadığı için yüzbinlerin Başöğretmenliğe başvuru hakkı gasp edilmedi mi?

-2005'ten bu yana, "Eşit işe eşit ücret ilkesi" ihlal edilmedi mi?

-2005'ten beri Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatında Kariyer Basamakları adında bir birim var mıydı?

 -Varsa, bu birimde görevliler var mıydı?

-Bu birim çalışanları 2005'ten bu yana  hangi görevleri üstlendiler? 

-Uzman Öğretmenlik ünvanı verilen öğretmenler için ne gibi faaliyetler yürütüldü?

-17 yıl boyunca MEB Kariyer Basamakları Birimi neredeydi?

 -12 Mayıs 2022 tarihli 31833 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kariyer Basamakları Yönetmeliğinin eşit işe-eşit ücret ilkesine, iş barışına, öğretmenlerin özlük-mali-sosyal haklarını içeren kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu düşünüyor musunuz? 

-1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu'nun 43.Maddesi, öğretmenliği zaten ihtisas mesleği olarak kabul ederken, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği neden çıkarıldı?

MEB'DEN ÖĞRETMENLERE ÖBA HIZLI, ARKA PLAN VİDEO UYARISI TIKLAYINIZ

 -43. Madde neden ihlal edildi? 

1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu'nun; "Öğretmenliği eğitim öğretim işlerini yürütmekle görevli ihtisas mesleği olarak kabul eden 43. Maddesi kaldırılırken yetkili sendika neredeydi? 43. Madde neden kaldırıldı, Kariyer Basamakları Yönetmeliğine açılacak davalara önlem olsun diye mi kaldırıldı?

-Okullar açıldığında uzman öğretmenlik başöğretmenlik kaynaklı maaş farklarının okul iklimini, iş barışını nasıl etkileyeceğini hiç düşündünüz mü?

-Eşit ücret alamayan öğretmenlerin görev dağılımında hoşnutsuzluk  yaşacağını ve hoşnutsuzluğun yaratcağı durumları hiç hesaba kattınız mı?

-Öğretmenlerin ünvan farklılığından kaynaklı olarak velilerin yaratacağı sorunlara öngörü pencedesinden baktınız mı?

Sonuç olarak,12 Mayıs 2022 tarihli 31833 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kariyer Basamakları Yönetmeliği aynı işi yapıp, farklı ücretlendirilen ünvanlarla; mutlu bir azınlık oluşturup motivasyon artırırken, mutsuz bir çoğunluk oluşturup motivasyonu düşürmek için hazırlanmış maddeleri içeren bir yönetmeliktir.

Ve Kariyer Basamaklarında yükselmek için illa ki bir şart aranıyorsa  ancak mesleki tecrübe şartı aranabilir. Meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere Uzman Öğretmenlik, meslekte 20 yılını doldurana da Başöğretmenlik ünvanları tanımlanarak  tazminat ücretleri maaşlarına yansıtılmalıdır. 

Kadriye Demirel

Eğitimci Yazar

BİZİ İNSTAGRAMDAN TAKİP EDİN TIKLAYINIZ