Ocak 2023 tarihi ile beraber uygulanmaya başlanması beklenen ek düzenleme göstergesi ile yılbaşından itibaren emekliliğe ayrılacakların sayısının 300 bini bulması bekleniyor. Emekliye ayrılanların oluşturacağı boşluk ile personel ihtiyaç sayısının toplanması sonucu oluşan ihtiyaçla yüksek alım yapılması öngörülüyor.

Bu kapsamda bütçeden 100 milyar 403 milyon lira destek sağlanacak. Aktif işgücü programları etkin şekilde kullanılmaya çalışılacak. İhtiyaca göre kamuda açıktan veya nakil yöntemiyle personel atamaları devam edecek. Kamuda çalışan işçi, memur tüm kesimlerin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları düzenli yapılarak kariyer fırsatı yaratılacak. Kamu görevlilerinin verimliliğini artıracak bu sınavların tüm kurumlarda uygulanacak.

Personelin kariyer, liyakati esas alınarak yatay ve dikey yükselmesine imkan verilecek. İş Kanunu ve uzaktan çalışma mevzuatı yeni iş modelleri ile uyum sağlayacak şekilde revize edilecek.

EK GÖSTERGE İLE EMEKLİ OLANLAR YERİNE GENLER İSTİHDAM EDİLECEK

3600 ek gösterge düzenlemesi ocak ayı itibariyle yürürlüğe girecek. AK Parti kurmayları tarafından yapılan çalışmaya göre yeni yılda emeklilik dilekçesi vereceklerin sayısının 300 bini bulması öngörülüyor. Emekli olacakların yerine de gençler istihdam edilecek. Böylece yılda ortalama 80-100 bin personel alımı yapılan kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak personel sayısında ciddi bir yükseliş yaşanacak.

Gelecek yıldan itibaren istihdam ve iş gücüne yönelik stratejik adımlar atılacak. Nitelikli iş gücü için dijital dönüşüm ve salgın sürecinin ortaya çıkardığı ihtiyaçlara göre yeni düzenlemeler yapılacak. Destekli istihdam modeli kapsamında iş, meslek danışmanlığı hizmeti verilecek. Geçici iş ilişkisi kurma faaliyetini kurumsal olarak yürüten işyerlerinin çalışmaları kayıt altına alınacak. Gençler, kadınlar ve sosyal yardım yararlanıcılarının aktif iş gücü piyasası programlarından etkin yararlanmaları sağlanacak. Gençler için kariyer farkındalıklarını artıracak eğitimlere ağırlık verilecek.

MAAŞLAR ENFLASYONUN ALTINDA EZİLMEYECEK

2023 Merkezi Yönetim Bütçesinde memur zammına da yer verildi. Memur maaşı ve emekli memur aylıklarına temmuz ayında yüzde 41.69 zam yapıldı. Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 6 bin 429 liradan 9 bin 105 liraya, en düşük memur emekli aylığı 4 bin 289 liradan 6 bin 78 liraya yükseldi.

Bütçede, 2023 yılı için kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında birinci 6 aylık dönemde yüzde 8 oranında, ikinci 6 aylık dönemde yüzde 6 oranında artış yapılmasının hüküm altına alındığının altı çizildi..

Bununla beraber 6 aylık enflasyon değişim oranının aynı dönem için öngörülen artış oranını aşması durumunda kamu çalışanlarının mali ve sosyal hakları, söz konusu dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1'inden itibaren geçerli olmak üzere aşan kısım kadar arttırılacağı bil,nenler arasında..