İzmir'de Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından düzenlenen "Yaşar Kemal ile Binbir içekli Bahçede" konulu sempozyum, Türkiye ve yurt dışından edebiyatçı ve sanatçıların katılımıyla başladı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen sempozyum öncesi usta yazarın fotoğraflarından oluşan bir serginin açılışı yapıldı.

Sergi ve sempozyum açılışına Yaşar Kemal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve merhum yazarın eşi Ayşe Semiha Baban Gökçeli, "Deniz Küstü" romanını müzikli tiyatro oyununa uyarlayan ABD'li besteci Michael Ellison, İsviçreli yayımcı Lucien Leitess ile yazar ve şair Ataol Behramoğlu'nun yanı sıra sinema sanatçısı Türkan Şoray da katıldı.

Sempozyumun açılış oturumunda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu coğrafyanın kültür birikimini omuzlarında taşıyan Yaşar Kemal'in "Anadolu'nun sözü" olduğunu belirtti.

Vakıf Başkanı Gökçeli de eşi ile olan hatıralarını anlattığı konuşmasında usta yazarın doğa konusundaki görüşlerini aktardığı metinleri okudu.

- "Yılanı Öldürseler" deneyimi

Yaşar Kemal'in "Yılanı Öldürseler" romanından aynı isimle beyaz perdeye aktarılan filmin yönetmeni Türkan Şoray, sempozyumun ilk oturumunda film çekim sürecini anlattı.

Şoray, "Film bittikten sonra İstanbul'a döndüğümde, 'Acaba becerebildim mi?' diye bir ay boyunca evden dışarı çıkmadım. Filmi birlikte izledik, Yaşar Kemal, 'Yahu ben beğendim' dedi omzuma vurarak. Yaşar Kemal kitaplarıyla ve kocaman yüreğiyle, sevecenliğiyle, insanları kucaklamasıyla her zaman anılarımızda ve kalbimizde yer alacak." diye konuştu.

Sempozyumun sonunda Türkan Şoray ve katılımcılar, İzmir Marşı'nı seslendirdi.

Oturumlarla devam eden sempozyum, yarın Kardeş Türküler konser programıyla sona erecek.