İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının barış değerlerine doğrudan bir meydan okuma anlamına geldiğini, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise barışın mümkün olduğunu ve bunun ne zaman olacağına Ukraynalıların karar vereceğini dile getirdi.

Katolik sivil toplum kuruluşlarından (STK) Aziz Egidio Topluluğunun organize ettiği, Roma'da üç gün sürecek Barış ığlığı isimli diyalog etkinliği, İtalya ve Fransa Cumhurbaşkanlarının konuşma yaptığı açılış oturumuyla başladı.

Ev sahibi Cumhurbaşkanı Mattarella, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü elim savaş, barış değerlerine doğrudan bir meydan okuma anlamına geliyor. Bu, Ukrayna halkını her gün tehlikeye atıyor, aynı şekilde Rus halkını da etkiliyor ve tüm dünya için dramatik sonuçlar doğruyor. dedi.

Bu savaşın, Avrupa'da yeni fay hatlarının oluşmasına yol açmaması gerektiğini dile getiren Mattarella, Avrupa, kıtada ve komşu bölgelerde barışın ve istikrarın garantörü olarak istikrarsızlığın tutsaklığına düşemez, buna izin vermemelidir. ifadesini kullandı.

Mattarella, Bu saldırganlık, uluslararası yaşamın kurallarını, ilkelerini ve değerlerini altüst ediyor. Sağlık, gıda krizi, iklim değişikliklerinin yıkıcı etkileri ve terör tehditleri gibi ortak sorunlara çözüm bulmaya çağrılan uluslararası toplumdaki bölünmeleri arttırıyor. Şu anda her zamankinden daha fazla çok taraflılığa ihtiyacımız var. diye konuştu.

İtalya Cumhurbaşkanı, barışa savaşla ya da gücü yücelterek ulaşılamayacağını dile getirirken, savunma hakkının göz ardı edilmediği bir barışa ihtiyaç olduğunu kaydetti.

- Macron'un açıklamaları

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise konuşmasında, dinlerle kompleks bir tarihi olan laik bir devletin ve nükleer güce sahip bir ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.

Macron, Bugün barıştan bahsetmek ve barış çağrısı yapmak, özgürlükleri için savaşanlar için dayanılmaz bir şey olabilir ve bir şekilde ihanete uğramış hissettirebilir. dedi.

Rusya yönetiminin barışı ele geçirmesine izin verilmemeli çağrısında bulunan Macron, bugün barışın, en güçlünün yasasının kutsanması olamayacağını kaydetti.

Macron, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin, barışın mümkün olduğunu ve bunun ne zaman olacağına Ukraynalıların karar vereceğini söyledi.

Bu savaşın tüm Rus halkının savaşı olduğundan emin değilim. diyen Macron, bu savaşın Avrupa'yı etkilediğini anlattı.

Macron, dünyanın farklı yerlerindeki savaşlara atıfta bulunarak, özellikle de Avrupa'daki halkların, hayatlarının kontrolünü kaybettiği duygusuna kapıldığını söyledi.

Konuşmasında, dinlerin siyasete alet edilmesine de değinen Macron, dinlerin ve dini yetkililerin direniş rolü olduğundan ve bir evrensellik mesajı taşıması gerektiğinden bahsetti.

Macron, barışı istemenin, korumanın ve yeniden sağlamanın çok fazla cesaret gerektirdiğinin altını çizdi.

Katolik Aziz Egidio Topluluğunun düzenlediği Barış ığlığı isimli etkinlik, 25 Ekim Salı günü Roma'nın simge yapılarından tarihi Kolezyum'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile muhtelif dinlerden temsilcilerin de katılacağı barış duasıyla sona erecek.