Bugün, 14 Temmuz 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    10261,73%-0,93
  • DOLAR

    40,21% 0,09
  • EURO

    46,95% -0,25
  • GRAM ALTIN

    4353,52% 0,44
  • Ç. ALTIN

    6900,45% 0,00

İtalya, STK gemilerinden inmelerine izin vermediği göçmenlere yeşil ışık yaktı

İtalya Başbakanlığı, Fransa'nın 234 göçmeni kurtaran STK gemisine güvenli liman vermesini takdirle karşıladı

Gündem 9.11.2022 01:40:17 0
İtalya, STK gemilerinden inmelerine izin vermediği göçmenlere yeşil ışık yaktı

ROMA İtalya, Akdeniz'de kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmek için Katanya Limanı'nda bekleyen sivil toplum kuruluşu (STK) gemileri Humanity-1 ve Geo Barents'teki göçmenlere sağlık durumlarının kötüleşmesi sebebiyle karaya çıkma izni verdi.

Geo Barents gemisinin bağlı olduğu Fransa merkezli STK Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, İtalyan sağlık otoritelerinin, gemideki 213 kişinin sağlık durumundaki kritikliği teyit etmesi neticesinde göçmenlerin tahliyesine izin çıktığı belirtildi.

Açıklamada, 'Bu haksız bekleyişin nihayet sona erdiği' ifade edildi.

Benzer bir durum, dün akşam saatlerinde Alman STK Sos Humanity'e ait Humanity-1 gemisinde de yaşandı. STK’nin yaptığı duyuruya göre, bu gemide tutulan 35 göçmen için de yapılan sağlık kontrollerinin ardından tahliye izni çıktı.

Her iki gemide de bekletilen ve karaya çıkma konusunda umudu düşük olan göçmenlerin, tahliye izni kararını alkışlarla karşılanırken, tahliyeler gece saatlerinde tamamlandı.

Akdeniz'de kurtardıkları göçmenlerle 6 Kasım'da Katanya Limanı'na yanaştırılan gemilerden Humanity-1'de ilk aşamada 179 kişiden 144'ü tahliye edilmiş, 35 kişiye ise izin çıkmamıştı. Söz konusu 35 kişi, beklemeye devam ederken, tahliye edilmemelerini protesto için açlık grevi başlatmışlardı.

Bir diğer gemi Geo Barents ise kurtardığı 572 kişiden ilk aşamada 357'sini tahliye edebilmiş, ancak 215 kişi güvertede kalmıştı. Güvertede kalanların 'Bize Yardım Edin' diye eylem yaptığı gemide, 2 göçmen önceki gün denize atlayarak karaya çıkmıştı. Kalan 213 kişi ise dün akşam saatlerinde tahliye edildi.

Böylece son günlerde STK gemilerine güvenli liman vermeme ve bu gemilerdeki göçmenleri 'seçerek' ülkeye alma kararlarıyla dikkatleri üzerine çeken İtalya, dün gece itibarıyla Akdeniz'de son haftalarda kurtarma operasyonu yapan ve bin kadar kişiyi kurtaran 4 STK gemisinden 3'ündeki göçmenlerin tamamını ülkeye aldı.

İtalya, dün sabah da Almanya merkezli 'Mission Lifeline International' isimli sivil toplum kuruluşuna (STK) ait 'Rise Above' gemisinin kurtardığı 89 göçmeni tahliye etmek üzere Reggio Calabria kentine yanaşmasına izin vermişti.

Diğer yandan, Sos Akdeniz isimli STK'nin Ocean Viking gemisine ise Fransa güvenli liman tahsis etti.

- İtalya, Fransa'nın Ocean Viking gemisine liman tahsis etmesini takdir etti

Akdeniz'de kurtardığı 234 göçmenle İtalya ve Malta'dan güvenli liman talep eden ancak bu çağrılarına yanıt alamadığı için açık denizde bekleyişi süren Ocean Viking gemisine Fransa'dan dün akşamüstü olumlu yanıt geldi. Fransa, Ocean Viking’in Marsilya Limanı'na yanaşmasına izin verdi.

İtalya Başbakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 'Fransa’nın şu ana dek İtalya ve birkaç Akdeniz devletinin omuzlarında kalan acil göç sorununda sorumluluğun paylaşılması yönündeki kararını yürekten takdir ediyoruz.' ifadesi kullanıldı.

Avrupa'da coğrafi konumları itibarıyla buna en çok maruz kalan devletlerle bu işbirliği çizgisinin devam ettirilmesinin önemi vurgulanan açıklamada, bu şekilde insan kaçakçılığını durdurmak ve göç olgusunu yasal ve dengeli şekilde idare etmede ortak ve paylaşılan çözümler bulunabileceği kaydedildi.

Açıklamada, göç sorununun, bir Avrupa sorunu olduğu ve yasal çerçevede ele alınması gerektiği ifade edildi.


Yorum

MEB Duyurdu: Kırtasiye Ödeneği Miktarı ve Ödeme Tarihi Belli Oldu!

Öğretmen-Veli İletişimine BiP Üzerinden Yeni Soluk!

Derece ve Kademe Hataları Öğretmenleri Vurdu: Temmuz Maaşlarında Eksiklik!

Öğretmenlere MEB'den Merkezî Görevlendirme Duyurusu

Meclis'ten Yoğun Mesai Kararı: 24 Temmuz'a Kadar Aralıksız Çalışacak! Gündemde Zeytinlikler ve Yeni Ekonomi Paketi!

Ek Ders Ücretleri Güncellendi: Ücretli Öğretmenler Ne Kadar Alacak?

AGS’de Olağan Dışı Karar: Geç Gelen Adaylara Sınav Hakkı Tanındı

THY'den Dev Kabin Memuru Alımı: Dört Farklı Kategoriyle Binlerce Aday Aranıyor!

Memurlara 3600 Ek Gösterge İçin Yeni Düzenleme

Ortaokul Kayıtları Başlıyor! Veliler Dikkat: MEB'den Otomatik Kayıt ve Şube Kurası Dönemi!

Temmuz zamlı memur maaşları resmen açıklandı! 2025 zamlı maaş bordrosu görüntüle

Lise Taban Puanları 2025! LGS Tercihleri Başladı: İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye Geneli Anadolu Lisesi Taban Puanları Ne Durumda?

Kayseri Valisi Çiçek'ten Uyuşturucuya Savaş İlanı: "Hiçbir Gencimizi Feda Etmeyeceğiz!"

Yaz Tatilinde Ek Ders İmkanı: Öğretmen Alımları Yeniden Başladı

Öğretmenlerin 2025 Temmuz Maaşları Açıklandı! Maaşını Öğren

MEB 2025-2026 Eğitim Takvimini Açıkladı: Okullar Ne Zaman Açılıyor, Ara Tatiller Ne Zaman?

Emniyet Teşkilatına Ek Maaş Zammı Yolda! Ali Yerlikaya'dan Kritik Açıklama: "Eşitleme Yapılacak!"

Öğretmenlerin-memurların 14 günlük maaş zam farkı ödeme tarihi netleşti

Emeklilikte Profesörlük Yükselemiyor! 3 Yıl Kuralı Akademisyenleri Nasıl Etkiliyor?

AGS Sınavı Tamamlandı: Adaylardan İlk Yorumlar Geldi

LGS 2025 İllere Göre Tam Puan Sayısı ve Başarı Sıralaması

LGS soruları, tam puan alanların illeri ve okulları TBMM gündemine taşındı

Okullar Açılmadan Norm Fazlası Atamaları Başlıyor: Takvim Netleşti

Okul Yöneticileri Bürokrasiye Gömüldü: MEB'e Görev Dağılımı Çağrısı

MEB'den Özür Grubu Atamalarında Radikal Değişiklik! İl/İlçe Emri Uygulaması Son Buluyor Mu?

MEB’den LGS sorularda ilişkin önemli açıklama

Akademi Giriş Sınavı AGS Adayı Öğretmenlere Mesaj Var

Proje Okullara "Özel Program" ve "Özel Proje" Odaklı Eğitim Modelleri Geliyor!

Yıllara Göre LGS'de Tam Puan Alan Öğrenci Sayısı

Seyhan Nehri'nde Facia: Kaybolan Uzman Çavuş Musa Çal'ın Cansız Bedenine Ulaşıldı!

Yükleniyor

YAZARLAR