İtayla siyasi gündemle çalkalanıyor. Hükumet kurma çalışmalarının ardından kurulan hükumet bu defa da istifayla sarsıldı. Bir haftada 2. kes istifasını sunan Mario Draghi'nin istifasının kabulünün ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella parlamentoyu feshetti.

KARARNAMEYİ İMZALADI
İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, Anayasa’nın 88. maddesine dayanarak Parlamentonun iki kanadının başkanlarını dinledikten sonra Cumhuriyet Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nin feshedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı duyuruldu.


İTAYLA'DA ERKEN SEİM

Başbakan Draghi'nin istifasının ardından İtalya'da parlamentonun feshedilmesi sonrası net bir tarih açıklanmasa da eylül ya da ekim ayında erken seçim yapılması bekleniyor.

SİYASİ KRİZ YAŞANIYOR
İtalya'da 14 Temmuz 2022 tarihinde hükümetin sunduğu yaklaşık 23 milyar euro değerindeki ekonomik yardım paketi parlamentonun üst kanadı Senato’da oylanmış, koalisyon ortağı olan 5 Yıldız Hareketi (M5S) söz konusu yardım paketinin yeterli olmadığını öne sürerek oylamayı boykot etmişti.
Parlamentoda 211 senatörün katıldığı oylamada, 39 “Hayır” oyuna karşılık 172 “Evet” oyuyla yardım paketi onaylanmıştı. Draghi, boykotun ardından istifasını Cumhurbaşkanı Mattarella'ya sunmuş, ancak Cumhurbaşkanı Mattarella Draghi'nin istifasını kabul etmemiş ve parlamentoya hitap ederek krizi çözmesini istemişti.
Siyasi krizin patlak vermesi sonrasında dün senatoda güven oylaması yapılmış, hükümet ortakları M5S, Kuzey Ligi ve Haydi İtalya Partisi tarafından boykot edilen oylamada Draghi, 95’e karşı 38 oyla güvenoyu almıştı.