KUDÜS (AA) - İsrail'de Yasamadan Sorumlu Bakanlık Komitesi, pazar günü sivil toplum kuruluşlarının (STK) yurt dışından aldıkları bağışları hedef alan bir yasa tasarısını tartışacak.

Sağcı Likud Partisi milletvekili Ariel Kalner tarafından hazırlanan yasa tasarısı, İsrail'in Filistin topraklarını işgalini reddeden STK'ların yurt dışından aldıkları bağışları vergiye tabi tutmayı amaçlıyor.

Kalner, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Gelecek hafta, yabancı devletlerden ve kuruluşlardan İsrail'in kar amacı gütmeyen kuruluşlarına akan parayı ağır bir şekilde vergilendirmek için hazırladığım bir yasa tasarısı (Yasamadan Sorumlu Bakanlık Komitesi'ne) sunulacak." ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Filistin Temsilcisi Sven Kühn von Burgsdorff'un İsrail işgalini eleştirmesine tepki gösteren Kalner, "Yabancı siyasi vandalizme son vermek" başlığıyla yaptığı paylaşımda, " Burgsdorff'un, Yahudilerin döndükleri toprakları işgal ettiklerine inanması, hikayedeki küçük sorun." ifadelerini kullandı.

İsrailli insan hakları örgütleri Peace Now, Emek Shaveh ve There is a Law'dan da bahseden Kalner, sorunun bu tutumun yanı sıra başta Avrupa olmak üzere yabancı ülkelerin İsrail'deki STK'lara fon sağlayarak ülke içerisinde çalışmaktan vazgeçmemeleri olduğunu vurguladı.

Kalner, "Çıkarlarınızı destekleyen derneklere fon sağlayarak başka bir ülkeyi etkilemek yasa dışıdır ve artık buna müsamaha gösterilmemelidir." ifadelerine yer verdi.

İsrail gazetesi Haaretz de "kar amacı gütmeyen kuruluşların, gelirleri üzerinden yüzde 65 vergi oranıyla karşı karşıya kalacağını" bildirdi.

Haberde, "Tasarı özellikle İsrail'in yasal meselelerine, siyasi çabalarına, hükümet ve belediye politikalarına veya genel olarak kamuoyuna müdahaleye yönelik faaliyetlerde bulunan kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve kamu yararına çalışan şirketlerden gelen mali desteği hedefliyor." denildi.

- ABD yasa tasarısına tepki gösterdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ne olabileceği konusunda spekülasyon yapmayacağım, sadece genel olarak şunu söyleyebilirim; ABD STK'ları sivil toplumun bir parçası olarak destekler." ifadelerini kullandı.

STK'ların demokratik, duyarlı ve şeffaf hükümetler için kritik öneme sahip olduğuna inandıklarını vurgulayan Miller, "Sivil toplumun dünya çapında faaliyet gösterme ve kaynaklarını artırma fırsatına ve alanına sahip olması gerektiğine kesinlikle inanıyoruz." dedi.