KUDÜS İsrail, Azerbaycan Meclisinin Tel Aviv kentinde büyükelçilik açma yönündeki kararını memnuniyetle karşıladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan’ın İsrail’de büyükelçilik açma kararı "tarihi" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, "Bu, Şii çoğunluğu ve Şii hükümeti olan bir ülkenin İsrail'deki ilk büyükelçiliği olacak." ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, İsrail Başbakanı Yair Lapid’in "Azerbaycan Ulusal Meclisinin İsrail'de büyükelçilik açma kararını memnuniyetle karşılıyorum." şeklindeki sözlerine yer verildi.

"Azerbaycan’ın İsrail'in önemli ortağı ve Müslüman dünyasındaki en büyük Yahudi topluluklarından birine ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu" vurgulayan Lapid, "Büyükelçilik açma kararı, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin derinliğini yansıtıyor. Bu hamle, İsrail hükümetinin İslam dünyasıyla güçlü diplomatik köprüler kurma çabalarının bir sonucudur." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Başbakanı, karardan ötürü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür ederek, "İsrail devletinde ilk kez temsil edilecek olan Azerbaycan halkını" tebrik etti.

Azerbaycan Milli Meclis Genel Kurulunda bugün kabul edilen madde uyarınca, Arnavutluk, Kenya ve İsrail'de büyükelçilikler, Filistin'in Ramallah şehrinde de temsilcilik ofisi açılması kararlaştırılmıştı.