Pandemi sebebi ile iş kur personelleri üçte bir oranında azaltılınca İlçemizin ihtiyacı olan en az 150 personel yerine 30 dan biraz fazla iş kur persenoli göreve başlayınca okullarda bu sıkıntı bir yıl boyunca devam etmiş bu sürecin en büyük mağduru öğrenciler ve okulun bu ihtiyacını karşılamak isteyen idareciler olmuştur.

TÖBSEN Muş temsilciliği bu süreçte önce İlçe Kaymakamı Mehmet İlidi ile görüşerek ilçenin daha çok iş kur personeline ihtiyacı olduğunu dile getirmiş daha sonra Bulanık'ta gül cafede basın açıklaması yaparak ilçemizde okullardaki iş kur personeli eksikliğine dikkat çekerek kamuoyu oluşturmaya çalışmıştır.Her zaman olduğu gibi resmi anlamda yetkili olan ama etkisiz sendika bu süreçte yine herhangi bir adım atmamış ilçemizdeki yetkili sendika eksikliğini Töbsen sorumluluk alarak doldurmaya çalışmıştır.

İlçemizde okulların  ihtiyacı olan en az 150 iş kur personeli geçen sene okullar açıldıktan bir ay sonra iş başı yapması ya da ilçemizdeki ihtiyacı karşılanmayacak kadar az iş kur personeli göreve başlayınca idareciler ve okul çalışanları ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

1- İdareciler sağdan soldan kaynak bularak ya da öğretmenden para alarak bu ihtiyacı karşılamaya çalışmıştır. Sırf okulun düzeni devam etsin diye hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu işlere mecbur bırakılan  idareciler  "para"  yüzünden öğretmenlerle karşı karşıya gelmiştir.
2- Bu ihtiyaç çoğunlukla öğretmenden toplanan para ile karşılandığı için çalışan personel kaçak ve sigortasız çalıştırılmış devlet memurları alenen suça teşvik edilmiştir.
3- Okullarda parayla tutulan personeller sigortasız çalıştırıldığı için eğitimciler emek sömürüsü yapmış çalışanın sağlık hakkını da sigorta yatırmadıkları için gasp etmiştir.
4-alışan sigortasız işçinin yaşayabileceği bir iş kazasında sigortası olmadığı için bu personeli çalıştıran okul idarecileri ve buna iştirak eden öğretmenleri hukuki anlamda büyük cezalar beklemektedir.
5- Parayla tutulan ve sigortasız çalıştırılan personelden gönüllü çalışıyorum diye okul idarecileri dilekçe alsa da bu dilekçenin hukuki bir geçerliliği kanun mevzuat karşılığı yoktur.
6- Para bulamayan okullar temizlik, kalorifer yakımı gibi durumlarda problem yaşamış,  bir sene boyunca hizmetli personel eksikliği ve bu ihtiyacı karşılamak sürekli eğitim öğretimin içinde olduğu için eğitime de zarar vermiştir. İdarecilerin  ve öğretmenlerin motivasyonunu düşürmüştür.

Yukarı sıraladığımız maddeler önemlidir. Bir ilçede ne kadar ilçe milli  eğitime bağlı kurum varsa onun en az 2 katı kadar yardımcı hizmetli personele ihtiyacı vardır. Bu sebeple ilçemizdeki Kadrolu Yardımcı Hizmetli persenol sayısını sorduk. Bu sayıyı öğrendiğimizde ilçemizin ne kadar yardımcı hizmetli personel eksiğinin oluğunu,  valilik  üzerinden verilen iş kur personelinin 5 eylül'de göreve başlayıp başlamayacağını da kamuoyu ile paylaşıp bu konuda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Basına ve kamuoyuna önemle duyrulur.