Şef kadrolarına yapılan atsamaalarda şeflere 8. derece ila 3 derece arasında kadrolar tahsis edilebiliyordu. Devlet Personel Başkanlığının 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kararnamesi uyarınca belirlenen kadro derece aralıklarına göre kadro ihdas ve değişiklik işlemleri belirleniyordu.

Devlet Personel Başkanlığının  Genelgesine göre belirlenen bu listeye bakıldığında kamu idarelerinde Şef kadroları 3. derece ila 8 inci derece olarak tahsis edilmektedir.

19 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”nde bu kadrolara tahsis edilen derecelerde değişiklik yapıldığı görüldü. Kararnamede İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatına ilk kez 1. derece 38 şef kadrosu ihdası yapıldığı görüldü.

Yapılan bu kadro tahsisi ile kamu idarelerindeki Şeflerin 1 inci dereceye yükseltilmesine yönelik emsal bir kadro ihdası yapılmış oldu.

Yapılan 1. derece şef kadro tahsisi diğer birimlerde çalışan şefler için de emsal teşkil edecek ve şefler de bu haktan yararlanmak isteyecektir.