İl içi öğretmen atama ile ilgili öğremtenlerimizin merak ettiği önemli sorulara cevap geldi. Sedat Değer'in il içi öğretmen atama özür grubu eş durumu ile ilgili soru cevap şeklindeki açıklamaları şöyle:

Öğretmen Sorusu: Büyükşehir olan bir yerde il içinde ikametgaha bağlı eş durumu ataması için eşlerin farklı ilçelerde bulunması şart mıdır?

Yani aynı ilçede olup ikametgah farklı bir ilçeye alınırsa ikametgahın olduğu yere eş durumundan tayin istenebilir mi?teşekkürler...

Sedat DEGER Cevap: Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenler, eşlerinin “görev yaptıkları ilçe” ile “Adres Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı ikametgâhlarının bulunduğu ilçedeki” eğitim kurumlarını tercih edebilecektir. Fakat önemli bir ayrımı da bilmek gerekir.
Büyükşehir statüsünde olan ilde il içi eş mazeretine bağlı atamada, ikametgah adresine de tercih etme hakkı için;
1) Öncelikle eşiniz ile çalıştığınız yerin farklı ilçelerde olması lazım yani mazeret durumunuzun devam ediyor olması gerekir. Örneğin Muğla menteşede görevli bir öğretmenin milasta çalışan eşinin yanına tayin isteyebilir ama ikisi de menteşe de çalışıyorsa ikametgahları farklı ilçede olsa bile ortada mazeret olmadığı için il içi eş mazeretine başvuru yapılamaz.
2) Farklı ilçede çalışan eşinden dolayı mazereti bulunan öğretmen 1. Aşamada eşinin çalıştığı ilçeyi mazeret yeri olarak başvuruda bulunur( ikamet adresinin bulunduğu ilçeyi mazeret olarak gösteremez). 2. Aşamada ise büyükşehir statüsündeki bir ide ise hem mazeretinin bulunduğu hem de ikamet adresinin bulunduğu ilçeye tayin isteğinde bulunabilir.
Örnek 1: Eşi de kendisi de muğla’nın milas ilçesinde çalışan bir öğretmen, ikamet adresi menteşe de olsa bile veya Milas dışındaki herhangi bir ilçede olsa bile eşi ile aynı yerde çalışıyor olmasından dolayı ve mazeretinin olmamasından dolayı 1. Aşama başvurularına başvuru yapamaz ve tayin isteğinde bulunamaz.
Örnek 2: Eşi Muğlanın Yatağan ilçesinde kendisi de Muğlanın Milas ilçesinde çalışan ve ikamet adresi Muğlanın Menteşe ilçesinde olan bir öğretmen, eşi ile farklı ilçelerde çalıştığı için mazeret durumu oluşmuş olur ve 1. Başvuru aşamasında(mazeretin bildirildiği aşama) eşinin çalıştığı yatağan ilçesini mazeret yeri olarak göstererek başvuruda bulunur; 2. Başvuru aşamasında ise (okulların seçildiği aşama) muğla ili büyükşehir statüsünde olduğu için hem mazeretinin bulunduğu ilçe olan yatağan ilçesindeki okulları hem de ikamet adresinin bulunduğu ilçe olan menteşe ilçesindeki okulları seçip tercih edebilir.