Hükumet bakanlıkların koordinasyonu ile İcra düzenlemesinin deverye sokuyor. Milyonlarca vatandaşın 2 bin TL'ye kadar olan borcu silinecek. Küçük borçları olmasına karşın ödeyemeyen vatandaşlara adeta can suyu olacak hamle sonrasında milyonlarca vatandaş icradan kurtulacak, rahat bir nefes alacak. İcraya düşen vatandaçların borç kalemleri de dikkat çekti. Bu borçların çoğunu elektrik, su, telefon gibi zorunlu ihtiyaç giderleri oluşturuyor.

İCRA DÜZENLEMESİ İLE HANGİ BORLAR SİLİNECEK

Vatandaşın, icra takibine düşen 2 000 liraya kadarki elektrik, doğalgaz, su ve telefon borçlarının tasfiyesiyle ilgili düzenlemenin detayları her geçen gün daha fazla netleşiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlıklarının üzerinde çalıştığı icra düzenlemesi, icra takibine yol açan 2 000 TL ve altındaki borçları kapsayacak.

Türkiye Gazetesi'nin yaptığı habere göre ise önemli detaylar gündeme geldi, gazetenin haberine göre; örneğin, herhangi bir vatandaşın 2.001 liralık elektrik borcu varsa, bu borç tasfiye edilmeyecek, 2.000 liralık silmeyle geriye 1 liralık borç kalması söz konusu olmayacak. Ayrıca, söz konusu düzenleme, 15 Ağustos’tan önceki icra dosyalarını kapsayacak. Borçların tasfiyesiyle ilgili karar, sadece bir kez uygulanacak. Farklı dönemler için yeniden gündeme gelmeyecek.

İcra borçlarının silinmesi için başvuru gerekmeyecek

İcralık vatandaşların 200 TL'ye kadar borçları için başvuru yapmalarına gerek olmayacak. Varlık yönetim şirketleri tarafından takip edilen icralık borçlar ile alacaklısı diğer şirketler olan borçlara yönelik düzenlemeden faydalanmak isteyen vatandaşın, borçların silinmesi için herhangi bir kuruma başvuru yapması gerekmeyecek. Kişilerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider kaleminde gösterecekler ve bunları vergiden düşecekler.

Devreye alınacak karar ile icra takibine uğrayan yaklaşık 5,5 milyon icralık vatandaş icra takibinden kurtulacak. Bu kişilere ait 10 milyon icra dosyası tasfiye edilmiş olacak. Ayrıca, toplamı 30 milyar lirayı bulan borç temizlenmiş olacak.

Diğer taraftan, tasfiye edilecek icralık borçların çoğunluğunu öğrencilerin 300-500 lira civarındaki telefon borçları ile sabit ve dar gelirli diğer kişilerin elektrik ve su borçlarının oluşturduğu öğrenildi.