ANKARA (AA) - Hindistan'da 1984'te meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Bhopal gaz kaçağı kazasının mağdurlarına ilave tazminat ödenmemesine karar verildi.

BBC'nin haberine göre, Hindistan'da Yüksek Mahkeme, Başsavcılığın gönderdiği dilekçedeki Bhopal kazası davasının yeniden açılarak mağdurlara 1,1 milyar dolar ilave tazminat ödenmesine yönelik talebiyle ilgili kararını açıkladı.

Kararda, "hukuki açıdan bakılabilir olmadığı ve olay unsurlarının esaslarının eksik olduğu" gerekçesiyle dava reddedildi.

Yüksek Mahkeme'nin kararında, kazayla ilgili verilen kararlardan on yıllar sonra tazminat konusunun yeniden gündeme taşınamayacağı işaret edildi.

- Sanayi tarihinin en büyük felaketlerinden

Madya Pradeş eyaletinin başkenti Bhopal'da Amerikan Union Carbide grubuna ait fabrikadan sızan zehirli gaz bulutu, 3 Aralık 1984'te anında binlerce kişiyi öldürmüş, yıllar boyunca on binlerce kişinin ölümüne ya da hastalanmasına yol açmıştı.

Kazadan 26 yıl sonra Hint adli kaynakları, zehirli gaz kaçağı kazasında sorumluluğu bulunanlara ikişer yıl hapis cezası ve 100'er bin rupi para cezası verildiğini açıklamıştı.

Kaynaklar, o dönemde fabrikanın sahibi Amerikan şirketi Union Carbide'a da 500 bin rupi para cezası verildiğini duyurmuştu. Kazanın mağdurları ise adaletin yerini bulmadığını savunmuştu.

Delhi yönetimi, kazanın olduğu ilk günlerde 3 bin 500, takip eden yıllarda da 15 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Diğer yandan, ülkede ölü sayısının neredeyse 25 bini bulduğu savunuluyor.

Bhopal kazası, sanayi tarihinin en büyük felaketleri arasında gösteriliyor.