Bugün, 11 Temmuz 2025 Cuma
  • BIST 100

    10331,31%1,61
  • DOLAR

    40,15% 0,20
  • EURO

    47,02% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4291,11% 0,18
  • Ç. ALTIN

    6833,05% 0,00

Hindistan: Kanada gerekli bilgileri sağlarsa Sih liderin öldürülmesini soruşturmaya açığız

Hindistan: Kanada gerekli bilgileri sağlarsa Sih liderin öldürülmesini soruşturmaya açığız

Dünya 27.09.2023 12:12:00 0
Hindistan: Kanada gerekli bilgileri sağlarsa Sih liderin öldürülmesini soruşturmaya açığız

ANKARA (AA) - Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Kanada'nın gerekli bilgileri sağlaması durumunda Sih örgütü liderinin öldürülmesini 'soruşturmaya' açık olduklarını belirtti.

ANI News'in haberine göre, New York'taki Dış İlişkiler Konseyi etkinliğinde konuşan Jaishankar, ülkesinin Kanada ve Çin ile ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Jaishankar, Kanada-Hindistan ilişkilerinde gerilime sebep olan Sih örgütü liderinin öldürülmesine dair, Kanada'nın gerekli bilgileri sağlaması durumunda harekete geçmeye ve 'konuyu soruşturmaya' açık olduklarını kaydetti.

Son yıllarda Kanada'da ayrılıkçı güçlerle ilişkili birçok organize suç işlendiğini belirten Jaishankar, Kanada ile istihbarat paylaşımı yaptıklarını ve tespit edilen terörist liderler için çok sayıda suçlu iadesi taleplerinde bulunduklarını aktardı.

Jaishankar, '(Kanada'nın) politik nedenlerle müsamahakar davrandığından endişeliyiz. Diplomatlarımızın tehdit edildiği, konsolosluklarımıza saldırıldığı bir durumdayız. Bunların çoğu demokrasilerin işleme şekli denilerek haklı çıkarılıyor.' ifadesini kullandı.

Kanada, Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesine ilişkin halka açık bir kanıt sunmadı.

- Hint Okyanusu'nda Çin

Jaishankar, son 25 yılda Çin'in Hint Okyanusu'ndaki donanma faaliyetlerini istikrarlı şekilde artırdığını, Çin donanmasının kapasitesinde de keskin bir büyüme gözlemlediklerini bildirdi.

Yeni Delhi'nin gelişmeleri yakından izlediğini belirten Jaishankar, ülkesinin, Çin'in artan varlığı karşısında hazırlık yapmasının makul olduğunu savundu.

Jaishankar, G20 ülkeleri arasındaki zıtlaşmaların daha görünür olduğunu ve Doğu-Batı kutuplaşmasının Ukrayna-Rusya Savaşı dışındaki sebeplere de dayandığını kaydetti.

- Nijjar'ın öldürülmesi ve Trudeau'nun iddiaları

Hindistan tarafından yayımlanan 40 teröristin isminin olduğu listede yer alan ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziran'da Kanada'da vurularak öldürülmüştü.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Nijjar'ın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu iddia etmişti.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansınca (NIA) 2022'de Pencap'ın Jalandhar şehrinde Hindu bir din adamını öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.

Yorum

Sağlık Bakan Yardımcılığına ve 4 Üniversite Rektörlüklerine Atamama Yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Resmi Gazete’de

MEB'den Öğretmenlere Sicil Affı Sinyali: Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Şartları Değişiyor Mu?

Milli Eğitim Akademisi'nde Danışman Öğretmen Olma Şartları Belli Oldu!

MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliği'nde Önemli Değişiklikler: Sözleşmeli Personel de Kapsama Alındı

MEB'den Okul Yöneticilerine Sert Uyarı: Usulsüz İşlenlere İşlemine Geçit Yok!

Türkiye'nin İklim Dönüşümünde Milat: Yeni İklim Kanunu Resmen Yürürlükte!

Memur ve Emekli Zammında Ek İyileştirme Yok, Gözler Yeni Planda!

Ek Ders Müjdesi! MEB, Uzaktan Türkçe ve Türk Kültürü Öğretecek Öğretmen Arıyor!

LGS Tercih Sürecinde Görev Alacak Öğretmenlere Günlük Kaç Saat Ek Ders Ücreti Ödenecek?

10 Bin Öğretmen Atamasında MEB Akademiye Giriş Sınavı Puanları Nasıl Belirlenecek?

Bakan Uraloğlu’ndan maaş promosyonu açıklaması

Öğretmenlerin 2025 Yaz Tatili İller Arası Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu Yayımlandı

Okul Müdürü Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti, 3 Yaralı

Eğitim Gücü-Sen'den Hukuki Zafer: İcap Nöbeti Davasında Rehber Öğretmene Beraat Kararı!

Ücretli Öğretmenlerin Sayısı Mercek Altında! Yıllara Göre Değişim Tablosuyla İşte Çarpıcı Gerçekler!

Milli Eğitim Akademisi'nde Aday Öğretmenlerin Eğitim Ücretlerine Zam Yapıldı

Kıdem Tazminatında Yeni Dönem: Tavan Ücret 53 Bin TL’yi Aştı

İstifa ve Tayin Nedeniyle Ayrılan Öğretmenler İçin Yönetici Başvuruları ve Takvim Belli Oldu!

İlişik Kesme Sonrası Yolluk Süreci Netleşti: İşte Ödeme Takvimi

Müdür Yardımcısı Emine Erdoğan- Papa Görüşmesi Paylaşımı Sonrası Açığa Alındı

öğretmenlere yaz tatilinde müdür ve müdür yardımcısı olma fırsatı

2025 Uzaktan ve İkinci Öğretim Ücretleri ile Katkı Payları Resmi Gazete'de Yayımlandı

MEB'den Önemli Duyuru: Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitimleri İçin Tarih Verildi!

Açık Lise Sınavlarında Görev Alan Öğretmenlere Ne Kadar Ödenecek? İşte Detaylı Ücret Tablosu!

Sağlıkta İstihdam Seferberliği: 18 Bin Kişilik Alım İçin Tarih Açıklandı

Öğretmenlere %20 Zam, 3.000 TL Ek Ödenek ve Yeni Sosyal Haklar Geliyor

Öğretmenlere Bölgeye Göre Ek Ödeme: Norm Fazlası Sorunu Tarih Oluyor

İletişim Başkanlığı'nda Kritik Atama! Burhanettin Duran Yeni Başkan Oldu!

Öğrencilere hem burs hem iş imkanı! Anlaşma sağlandı

Yükleniyor

YAZARLAR