Bugün, 17 Mart 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    10840,6%1,05
  • DOLAR

    36,67% 0,11
  • EURO

    39,93% 0,16
  • GRAM ALTIN

    3521,80% 0,17
  • Ç. ALTIN

    5669,37% 0,00

Uzmanı çocukların yapay zekaya nasıl hazırlanması gerektiğini anlattı

- Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu: - 'Çocuklarımızın ilk ihtiyaç duyacağı şey tüm yeni okuryazarlıklara sahip olmaktır. Yapay zeka okuryazarlığından yeni medya ve dijital ok

Ekonomi 27.05.2024 11:48:09 0
Uzmanı çocukların yapay zekaya nasıl hazırlanması gerektiğini anlattı

İSTANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gonca Kızılkaya, kişiselleştirilmiş öğretimde yapay zeka ile öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına, öğrenme hızlarına, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre uyarlanmış eğitim yöntemleri ve materyallerin geliştirilerek öğrenme sürecinin optimize edilebildiğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Cumaoğlu, Türkiye'nin bu yapay zeka konusunda 2020'den bu yana ciddi girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Cumaoğlu, bu alanda ilk olarak TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü'nün (BİLGEM-YZE) kurulduğunu, ardından 2021'de Cumhurbaşkanlığı yapay zeka alanında ilk ulusal strateji belgesi olan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni yürürlüğe sokulduğunu hatırlatarak, temel amacın sürdürülebilir yapay zeka ekosistemi olduğunu ifade etti.

Gelecek yıllar içinde çok öngörülebilir bir dünyanın insanlığı beklemediğini vurgulayan Cumaoğlu, "AGI (Artificial General Intelligence-Yapay Genel Zeka) düzeyine çıktığında dünyada ciddi bir istihdam sorunu yaşanacağını düşünüyorlar. Çocuklarımızın ilk ihtiyaç duyacağı şey tüm yeni okuryazarlıklara sahip olmaktır. Yapay zeka okuryazarlığından yeni medya ve dijital okuryazarlıklara kadar. Çünkü geri kalan konularda kendimizi eğitmek için hiçbir engelimiz olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

- "Biz yapay zekayı eğitim sistemine entegre etmeden kendisi entegre oldu diyebiliriz"

Cumaoğlu, eğitim sistemlerinde genellikle değişikliklerin hızlı yapılıp uygulanmadığına ifade ederek, "Burada yukarıdan aşağıya bir kırılma yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü eyleme geçmek üzerine düşünürken toplumsal yaşamı kökten etkileyecek istihdamla ilgili dönüşümler, önce üniversite sistemini, daha sonra da zorunlu olarak tüm ihtiyaçların yeniden tanımlandığı bir eğitim sistemini mecbur kılacak gibi görünüyor. Biz yapay zekayı eğitim sistemine entegre etmeden kendisi bize entegre oldu diyebiliriz. Örneğin, YÖK 'Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerinde Üretken Yapay Zeka Kullanımına Dair Etik Rehbere' yayınladı. Konu öğretim programına girmeden kullanımına dönük bir rehberimiz oldu. Çünkü araştırmacılar olarak biz de öğrencilerimiz de aktif olarak kullanıyoruz." açıklamasında bulundu.

Yapay zekanın sistemsel değişiklerin dışında öğrenmeye ve öğrenme ortamlarında sunacağı fırsatların altını çizen Cumaoğlu, şunları kaydetti:

"Kişiselleştirilmiş öğretimde yapay zeka ile öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına, öğrenme hızlarına, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre uyarlanmış eğitim yöntemleri ve materyalleri geliştirilerek öğrenme süreci optimize edilebilir. Bu modellemede, öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini dikkate alarak, ona özel öğrenme yolları ve hedefler belirlenir, böylece öğrencinin en verimli şekilde öğrenmesi sağlanır. Geri bildirim ve mentörlük alanında yapay zeka, öğrencilere daha hızlı geri bildirimler sağlayarak hatalarını düzeltmelerine ve öğrenmelerine yardımcı olabilir. Kişinin ilerlemesini yakından izleyerek eksikleri konusunda rehberlik ve destek sağlayabilir.

Öğretmenlere destek konusunda yapay zeka, öğretmenlere materyal geliştirme bağlamından destek olabilir. Tüm bunların hızlıca ve nitelikli yapılabiliyor olması okuldaki öğretim süreçlerini de daha verimli hale getirmek için önemli bir fırsattır. Öğrenme analitiğinde daha büyük pencereden bakacak olursak büyük veri ile çalışan öğrenme analitiği ve öngörü analizi, yapay zeka ile oldukça kolaylaşacaktır. Öğrenme analitiği, öğrenmeyi ve ortamı düzenlemek amacıyla öğrencilerin performans verilerini analiz ederek veriye dayalı karar almayı ve erken müdahalede bulunmayı sağlayan bir araştırma alanıdır."

Cumaoğlu, erken çocukluk döneminde temel dijital beceriler ile eğitici oyunlar ve uygulamalarla teknolojiye aşinalık kazandırılabiliceğini aktararak, ilkokul döneminde ise temel programlama ve kodlama becerileri için basit programlama dilleri ile algoritmik düşünme kazandırılabileceğini vurguladı.

Ortaokul döneminde yapay zekanın temel kavramları ve çalışma prensipleri ile temel uygulamaların öğretilebileceğine dikkati çeken Cumaoğlu, lise döneminde de yapay zeka uygulamalarının, veri analizi ve makine öğrenimi konularının, daha ileri web uygulamaları için web geliştirme, mobil uygulama geliştirme ve siber güvenlik konularının ele alınabileceğinin altını çizdi.


"Bal Değil Zehir: Ünlü Marka Halk Sağlığını Tehdit Ediyor!

MEB’den Nöbetçi Öğretmenlere Hayal Kırıklığı: Ek Ücret Talepleri Reddedildi

Sınav Görevlendirmelerinde İkinci Şans: Öğretmenler İçin Yeni Düzenleme

Kamu Çalışanlarının Hayalleri Askıda: Af Düzenlemesi Ne Zaman?

Uzmanlık ve Başöğretmenlik Hayaline Engel: Hangi Cezalar Kariyeri Durduruyor?

Ortaokullarda Sınıf Öğretmenlerinin Müdürlüğü Tartışma Yaratıyor!

MEB’den öğretmenlere yeni ödül sistemi, öğretmen ödül şartları açıklandı

Öğrencisinden virüs kapan öğretmen aşılı olmasına rağmen hayatını kaybetti

Yorgun Fenerbahçe, Samsunspor Karşısında Puan Kaybetti: FB Samsunspor Maç Sonucu

22-23 Mart Tarihlerinde Görev Alacak Öğretmenlere Duyuru

Milli Eğitim'den Yabancı Dil Tazminatı: İşte Şartlar ve Ücretler

Saatlik 2500 TL! İstanbul'da Özel Eğitim Öğretmenliği Altın Çağını Yaşıyor

Norm Fazlası Öğretmenler İçin Yeni Dönem: İl İçi Atama Takvimi Açıklandı

MEB'den Öğretmenlere Önemli Uyarı: Bu Kurallara Uymayan Sınavlar Geçersiz Sayılacak!

Matematik Öğretmeni Tamer Doğru Hayatını Kaybetti

600 Bin Öğretmenin Bekleyişi: Atama Sayılarında Branşlara Göre Dağılım

MEBİ ile Üniversiteye Hazırlıkta Yapay Zeka Çağı: 1 Milyon Kullanıcıyı Aştı!

MEB, ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE AYAR TUTTURAMADI

Amansız Hastalık Genç Öğretmeni Aramızdan Aldı

Milli Eğitim'den DYK'lara Yönelik Yeni Denetim Süreci

Öğretmen Denetiminde Yeni Dönem: Müfettiş Kriterleri ve Kararlar

MEB 2024 KPSS Puanıyla Öğretmen Atama Sayısı Belli Oldu Mu?

Avrupa kupalarında en fazla para kazanan Türk takımı hangisi, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Başakşehir kaç milyon Euro kazandı?

İstanbul için kritik hava durumu uyarısı, rekor

Milli Eğitim Akademisinde Yeni Dönem: Kadrolu Öğretmenler ve Akademisyenler Eğitmen Olacak!

Sınav Güvenliği İhlali: Öğretmenlere Soruşturma Tehlikesi

Tayin Olan Öğretmenlere Promosyon İadesi Şartı: İşte Detaylar

Norm Fazlası Öğretmenlere Yeni Görev: Evde Eğitim Hizmetleri Başlıyor!

Meslek Liselerinde Kazançlı Dönem: Döner Sermaye, Ek Ders ve Daha Fazlası!

Herkesin Bir Mesleği Olmalı: MEB'den Yeni Stratejiler

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR