Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerleri yönetmeliği için Ali Yalçın’dan açıklama

Eğitim 21.12.2024 13:30:00 0
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerleri yönetmeliği için Ali Yalçın’dan açıklama

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, öğretmenlerin uzun süredir beklediği kariyer basamakları yönetmeliğiyle ilgili müjdeli haberleri sosyal medya hesabından duyurdu. Yalçın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e teşekkür ederek, öğretmenlerin taleplerinin büyük ölçüde karşılandığını belirtti.

Yönetmeliğin Önemli Noktaları

Yeni yönetmelik ile öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen olma yolunda önemli kolaylıklar sağlandı. İşte yönetmeliğin öne çıkan bazı maddeleri:

  • Uzman Öğretmenlik İçin Gerekli Şartlar: En az 10 yıl öğretmenlik hizmeti, halen görevde olmak, disiplin cezası almamak ve uzman öğretmenlik eğitim programını tamamlamak.
  • Başöğretmenlik İçin Gerekli Şartlar: En az 10 yıl uzman öğretmenlik hizmeti, halen görevde olmak, disiplin cezası almamak ve başöğretmenlik eğitim programını tamamlamak.
  • Hizmet Sürelerinin Hesaplanması: Aday öğretmenlik, asker öğretmenlik, okul müdürlükleri, bakanlık kadrolarında geçen süreler gibi birçok hizmet süresi, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için gereken hizmet süresine eklenecek.

Ali Yalçın'ın açıklaması şöyle:

'KARİYER YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ TALEPLERİMİZ VE TAKİBİMİZ KARŞILIK BULDU

Milli Eğitim Bakanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede gündeme getirdiğimiz hususlarda, Bakan Sn. Yusuf Tekin’in “bunları dikkate alacak ve gerçekleştireceğiz” sözü yerine gelmiştir.

Sn.Bakan’a taleplerimize, sahanın beklentilerine duyarlılığı için Teşekkür ediyorum. Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği, 21.12.2024 tarihli ve 32759 sayılı Resmî Gazetede yayımlandı.

Yönetmeliğe göre;

Uzman öğretmen ünvanı için; a) Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak, b) Hâlen öğretmen olarak görev yapıyor olmak, c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak, ç) Uzman öğretmen ünvanı için düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak, şartları aranacaktır.

Başöğretmen ünvanı için; a) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak, b) Hâlen uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak, c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak, ç) Başöğretmen ünvanı için düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak, şartları aranacaktır.

Aday öğretmenlikte geçen süreler,

-Askeröğretmen olarak geçirilen süreler,

-Eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında geçen süreler,

-Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapmakta iken Bakanlığın diğer hizmet sınıflarında yer alan kadrolarına atananlardan, yeniden öğretmen olarak atananların diğer hizmet sınıflarında geçen süreleri,

-Sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler,

-Aylıksız izinde geçirilen süreler,

-Görevden uzaklaştırma süreleri,

-Özel öğretim kurumlarında yönetici, öğretmen ya da en az lisans düzeyinde mezun olup uzman öğretici ünvanlarında geçen hizmet süreleri,

-Sendikal görevleri nedeniyle aylıksız izinli sayılanların, bu kapsamdaki izin süreleri,

-28 Şubat mağduru öğretmenlerin açıkta geçirilen süreleri,

-Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapmakta iken vekâleten veya geçici olarak diğer hizmet sınıflarındaki kadrolara görevlendirilenlerin bu görevlerde geçen süreleri,

-Ödenen sigorta primi gün sayısı kadar olmak üzereücretli öğretmenlikte geçirilen süreler,

-Yabancı uyruklu öğrencilerin eğitimine yönelik Bakanlık tarafından yürütülen projelerde öğretici/öğretmen veya rehber danışman olarak geçirilen süreler,

-Vekil öğretmenlikte geçirilen süreler, Uzman/başöğretmenlik için aranacak öğretmenlikte geçirilen hizmet sürelerinde sayılacak.

Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı ile Başöğretmenlik Eğitim Programının kapsamı ve içeriği ile uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanına ilişkin başvuru süreci ve diğer hususlar Bakanlıkça belirlenecektir. Eğitim programı; Bakan Onayı ile belirlenir ve merkezî ve/veya mahallî olarak yüz yüze  eğitim ve/veya uzaktan öğretim yöntemleriyle verilecektir. Başvuru, eğitim programı, programın yüz yüze veya uzaktan erişim yoluyla mı yürütüleceği ve benzeri unsurlar muhtemelen bir kılavuz dahilinde Bakanlıkça ilan edileceltir.

*Öğretmenlerimizin Bakanlıktan beklentisi, 15 Ocak tarihine kadar sertifika sahibi olabilmek ve malî haklara kavuşmaktır.'

Yorum
Öğretmenler Dikkat: Milli Eğitim Bakanlığı Sene Sonu Toplantı Tarihlerini Açıkladı! Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okulların kapanmasına kısa bir süre kala, eğitim camiasını yakından ilgilendiren önemli bir duyuruya imza attı.
Öğretmenlerden Toplu Sözleşme Öncesi Sert Çıkış: “Geçinemiyoruz!” Eğitim Sen, 2026-2027 yıllarını kapsayacak 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci öncesinde öğretmenlerin ve kamu çalışanlarının artan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
YKS Adaylarına Hafta Sonu Kolaylığı: Nüfus Müdürlükleri Açık Olacak 2025-YKS öncesi kimlik sorunu yaşayan adaylara müjde! ÖSYM, 21-22 Haziran tarihlerinde belirli nüfus müdürlüklerinin açık olacağını duyurdu. Geçici Kimlik Belgesi almak isteyen adaylar için detaylar haberimizde.
Okul Yöneticileri Ne Kadar İzin Kullanacak? Yaz Dönemi İş Yükü ve Görev Takvimi Milli Eğitim Bakanlığı'nın takvimine göre mesleki çalışmaların ardından öğretmenler tatile çıkarken, okul yöneticileri LGS ve YKS tercihleri, destekleme ve yetiştirme kursları ile yeni eğitim yılı hazırlıklarıyla meşgul olacak.
HSK Eski Üyelerinin Yargıtay ve Danıştay'a Üyelik Kararları Resmî Gazete'de Yüksek Yargıda Kritik Atamalar: HSK Eski Üyeleri Yargıtay ve Danıştay'a Seçildi! Resmî Gazete'de Yayımlandı
MEB’den Öğretmenlere Haziran Sürprizi: Seminerlerde İl Seçme Özgürlüğü! Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle birlikte öğretmenlerin Haziran dönemi mesleki çalışma programını açıkladı.
MEB'den 2024-2025 Eğitim Yılına Veda: Öğrencilere, Öğretmenlere ve Velilere Mesaj Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla öğrencilere, öğretmenlere ve velilere hitaben kapsamlı bir veda mesajı yayımladı.
YKS Sınav Görev Ücretleri Belli Oldu! Öğretmenlere Ne Kadar Ödenecek? 22 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde, sınavda görev alacak öğretmenlerin merakla beklediği ücretler netleşti.
İOKBS Bursları İptal Edilebilir! MEB'den Okul İdarelerine Kritik Uyarı Yazısı! Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçlarının ardından önemli bir adım attı.
LGS'de Büyük Kriz: MEB'i Harekete Geçiren Hata Zinciri Soruşturma Başlattı! 15 Haziran'da yapılan LGS sınavı sonrası bazı merkezlerde yaşanan "skandal hata zinciri", Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) alarma geçirdi.