Bugün, 18 Mart 2025 Salı
  • BIST 100

    10855,20%0,13
  • DOLAR

    36,63% 0,00
  • EURO

    40,02% -0,04
  • GRAM ALTIN

    3540,12% 0,12
  • Ç. ALTIN

    5677,11% 0,00

TÜSEP, Sağlıkta Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu'nu açıkladı

Genel 14.12.2024 14:40:51 0
TÜSEP, Sağlıkta Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu

İSTANBUL (AA) - Türkiye Sağlık STK'ları Platformunca (TÜSEP) düzenlenen, ilaçta, tıbbi malzemede ve tıbbi cihazlarda güncel durumlar ve önerilerin ele alındığı toplantıda Sağlıkta Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu açıklandı.

Fatih'teki Birlik Vakfı'nda Doktorlar Kulübü'nün ev sahipliğinde TÜSEP tarafından "Milli Sağlık Sanayinde Yapılması Gerekenler Toplantısı" düzenledi. Toplantıda, alanında uzman kişiler ilaçta, tıbbi malzemede ve tıbbi cihazlarda güncel durumları anlattı, önerilerini sıraladı.

Toplantının sonunda TÜSEP Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Akçakaya, Sağlıkta Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu'nu açıkladı.

Raporda, özel hastanelerin yenidoğan ünitelerinde yaşanan olaylara değinilerek, şunlar kaydedildi:

"Gerek basın yayın organlarında gerek sosyal medyada yapılan yayınlarla, adı geçen hastanelerde herhangi bir nedenle tedavi gören hastaların ve hasta y akınlarının yapılan yanlış tedaviye yönelik, tedaviyi yapan hekim ve diğer sağlık çalışanlarıyla alakalı şüphe duymalarına ve güven kaygına yol açmıştır."

Bu olaylar nedeniyle hasta ile hekim arasındaki güven duygusunun zedelendiği, soruşturma aşamasında masumiyet karinesinin zedelendiği belirtilen raporda, "Bizler adaletin yerini bulacağına, suçluların cezalandırılacağına inanıyoruz. Ancak sağlık gibi hassas konularda doktor ve hasta ilişkilerinin bu kadar ortada tartışılması, güven kaybının oluşması son derece sakıncalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Raporda, aile hekimlerinin, yayınlanan yeni aile hekimliği yönetmeliği nedeniyle huzursuzluk yaşadığına değinilerek, "Yeni yönetmelik, iyi niyetle hazırlanmış olmakla birlikte maalesef sahada ciddi bir infiale sebep olmuş, sorunların çözüleceğine dair bir heyecan oluşturmak bir yana hayal kırıklığı oluşturmuş, ayrıca yeni ve teknik olarak uygulanması mümkün olmayan sorunlara yol açmıştır." ifadelerine yer verildi.

Aile Hekimliği Yönetmeliği'ndeki tüm kriterler yerine getirilse dahi sağlık çalışanlarının hak ediş ücretlerinin azaltıldığı belirtilen raporda, hasta memnuniyet bağlamında puanlama ile hak ediş almanın hekimlik sanatıyla bağdaşmadığı vurgulandı.

Raporda, bu durumun hekimin toplum içindeki itibarını zedeleyeceği, hastanın usulsüz taleplerinin reddedilmesi halinde ciddi sürtüşmelere sebep olacağı bildirildi.

Cari giderler için verilen ödeneklerin azaltılmasının kabul edilmesinin mümkün olmadığı anlatılan raporda "TÜSEP, saha çalışanları, Aile Hekimliği Dernekleri, AKORT Derneği ve diğer STK'lerle işbirliği içinde çalışmak mümkündür. Bu yönetmelik yeniden değerlendirilmeli ve gözden geçirilmelidir." denildi.

- "Ameliyattaki malzemeleri kesinlikle kendimiz üretmeliyiz"

Prof. Dr. Adem Akçakaya, toplantıya ve açıklanan rapora ilişkin AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda milli sağlık sanayisinde yapılması gereken konuların ele alındığını aktaran Akçakaya, "Milli sağlık sanayisi, savunma sanayisi kadar çok önemli bir bileşendir. Tarım, sağlık ve savunma sanayi. Bu alanda milli olmak zorundayız. Savunma sanayinde hükümetimizin çok güzel işleri olmakta ve Türkiye'nin geldiği iyi duruma katkılarını hepimiz görüyoruz. Sağlık sanayinde de benzer bir atılıma ihtiyacımız var." dedi.

Akçakaya, ilaç konusunda yerli üretime geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dünyadaki savaşların ya da dengesizliklerin kronik ilaç kullanmak zorunda olan insanları nasıl mağdur edebileceğini hep birlikte gördük. Kritik ilaçları önceleyerek milli ilaç sanayimizi kurmak zorundayız. Ben genel cerrahım. Kullandığımız ameliyattaki malzemeleri kesinlikle kendimiz üretmeliyiz. Bu kaliteli olmalı, hasta güvenliğini riske atmamalı ama milli ve yerli olmalı. Bunun üretimini sağlamamız gerekiyor ve ülkemizde üretmeliyiz, dışarıdan almak zorunda kalmamalıyız. Maalesef şu anda tıbbi cihaz üretemiyoruz. Bunun üretilebilmesi için AR-GE yapılması gerekiyor. Bunun için de üniversite ve sanayi işbirliği gerekiyor. Üniversite sanayi işbirliği, devlet kontrolünde olduğunda kısmen de alım garantisi verildiğinde bu sorunu da çözeceğiz."

- "Bazen fiyat değişimleri yeterli olmadığı zaman ilaç üretilemeyebiliyor"

İlaç, Eczacılık, Sağlık, Bilim ve Teknolojileri Vakfı (İVEK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Tokaç ise Türkiye'nin normal şartlarda ilaç üretiminde kendi kendine yetebilecek bir konumda olduğunu söyledi.

Tokaç, 2004'te çıkarılan kararnameye göre ilaçların çok düşük şekilde fiyatlandırıldığını, bazı ilaçların üretilemeyecek hale gelebildiğini ifade etti.

Bazı ilaçların eczanelerde bulunamamasına yönelik eleştirilere yanıt veren Tokaç, "Bazı ilaçların bugün çiklet fiyatına üretilmesi isteniyor. Tabii ki bu mümkün değil çünkü ilaçta ham maddeler yurt dışından dövizle giriyor. Bir de bu ham maddeler borsa gibidir. Yani bazen düşük fiyatla alabilirsiniz ama bazen çok yüksek fiyatla almak zorunda kalırsınız. Bir de ham madde kaynağınızı kolay kolay değiştiremezsiniz çünkü onaylı olmak zorundadır. Öyle oluyor ki bazen fiyat değişimleri yeterli olmadığı zaman ilaç üretilemeyebiliyor." diye konuştu.

Tokaç, ilaçlarda fiyat değişim beklentisi olduğu dönemlerde bir telaş yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Eczacı daha fazla ilaç alma telaşına giriyor. Bu sefer depolar bunu kontrol etmek için piyasaya daha az ilaç vermek istiyor. Üreticiler de depoların çok fazla ilaç çekmesini engellemek için daha az vermeye çalışıyor. O zaman da 2-3 aylık bir dönemde belli ilaçlarda yokluklar olmaya başlıyor. İlaç fiyatlarında kademeli olarak yılda 3-4 kez değişiklik yapılması halinde hem o enflasyonist ortamdaki fiyattan üretilemeyenler üretilir, hem de kimse bu durumda stoklamak için telaşlanmaz ve herhangi bir yoklukta ortaya çıkmaz."



Tayin Mağduriyeti: Öğretmenlere Çıkarılan Borçlar Tepki Çekiyor

Rekor Sözleşme: İşçilerin Maaşı 100 Bin Liranın Üzerine Çıktı!

MEB’den 2025 Engelli Öğretmen Atamaları İçin Kritik Duyuru!

Etkinlik İhlallerine Sert Tepki: Milli Eğitim'den Cezai Yaptırımlar

Ailelere Destek: Memurlar İçin Yeni Çalışma Modeli Geliyor

Okul Yöneticiliği: Zorlu Görev, Büyük Sorumluluk!

Erdoğan’dan Kabinedki Bakanlar İçin Değişim Mesajı

Eğitimde Yeni Düzenleme: Norm Fazlası Öğretmenlere İl Dışı Tayin

Çalışan Anne ve Babalar İçin Devrim Gibi Düzenleme!

Okulda Ders Yapılırken Tavan Çöktü: 4 Öğrenci Yaralandı, Aileler Tepkili

MEB Müdür ve Müdür Yardımcıları için Kritik Atama Süreci

Öğretmenlere Akademik Destek: Ek Ders Ücretlerinde Yüzde 20'ye Varan Artış!

Öğretmenlerin Yer Değiştirme Çilesi: 82 Bin Öğretmen Yer Değiştirdi!

Cumhurbaşkanlığı'ndan Yeni Düzenleme: Okul Kıyafetinde Zorunluluk

MEB'in Öğretmen Profili: Orta Yaş Grubunun Hakimiyeti

MEB'in Halk Eğitim Kurslarında Usta Öğretici Dönemi Sona Eriyor!

Halk Eğitim Kurslarında Yeni Dönem: Kısıtlamalar Kalkıyor, Düzenlemeler Geliyor!

Sıra Tayinleri 2025: Öğretmenler İçin Yeni Dönem Başlıyor!

Öğretmenlerin Nisan Maaşlarına Vergi Kesintileri Gündemde!

YHS, 3600 ek gösterge, mülakat mağdurları, kademeli emeklilik, öğrenci affı dahil çok sayıda düzenleme TBMM’de

Atanamayan Öğretmenden Ekrem İmamoğlu'na : "Torpilim Yok, Hakkım Yenir mi?"

ABD hangi ülkelere seyahat yasağı getirdi, Trump‘ın seyahat yasa koyduğu 43 ülke

"Bal Değil Zehir: Ünlü Marka Halk Sağlığını Tehdit Ediyor!

Nöbetçi Öğretmenlere Ek Ders Ücretine Olumsuz Yanıt

Sınav Görevlendirmelerinde İkinci Şans: Öğretmenler İçin Yeni Düzenleme

Memurlara Disiplin Affı Düzenlemesi Ne Zaman?

Uzmanlık ve Başöğretmenlik Hayaline Engel: Hangi Cezalar Kariyeri Durduruyor?

Ortaokullarda Sınıf Öğretmenlerinin Müdürlüğü Tartışma Yaratıyor!

MEB’den öğretmenlere yeni ödül sistemi, öğretmen ödül şartları açıklandı

Öğrencisinden virüs kapan öğretmen aşılı olmasına rağmen hayatını kaybetti

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR