Samsun'da 'Sağlıklı Yaşam Mümkün mü' konferansı düzenlendi

Genel 27.12.2024 20:11:23 0
Samsun

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eczacılık ve Sağlık Akademisi Topluluğunca "Sağlıklı Yaşam Mümkün mü" konferansı düzenlendi.

Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi ve Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, Uzaktan Eğitim Merkezi Konferans Salonu'ndaki etkinlikte sağlıklı beslenmenin temel yolunun ölçülü beslenmek olduğunu söyledi.

Gelecek nesiller için herkesin kendi sağlığını koruması gerektiğinin altını çizen Gültekin, "Mesela obez annelerin çocuklarında şizofreni görülme ihtimali iki kat daha fazla. Annesinin obezliğinden kaynaklı çocukta bazı hastalıklar daha fazla görülebiliyor." dedi.

Yanlış beslenmenin kalp damar ve kanser hastalıklarına sebep olabildiğine işaret eden Gültekin, "Fazla tuz kanser türlerini artıran faktörlerden biri, alkol aynı şekilde. İşlenmiş et, aşırı sıcak içecekler, C vitamininden yetersiz beslenmek, bazı gıda maddeleri veya düşük lifli gıdalarla beslenmeye bağlı kanser riskleri artıyor." ifadesini kullandı.

"4N kuralı" olarak belirlediği unsurların bir araya gelmesinin önemine değinen Gültekin, "Ne yediğimiz, ne kadar yediğimiz, ne şekilde yediğimiz ve ne zaman yediğimiz önemli. Akdeniz tipi diyet, dünyada kabul edilen en sağlıklı diyet türü. Çünkü bu diyetle beslenen insanlar daha sağlıklı oluyor. Tam tahıllı gıdaların, baklagillerin, yağ olarak zeytinyağının ağırlıkta kullanıldığı, kırmızı etin nispeten daha az, sebze ağırlıklı beslenmenin olduğu bir diyettir. Gazlı içecekler veya bazı gıda katkı maddeleri obeziteyi arttırıcı etki gösteriyor." diye konuştu.

Türkiye'nin yüzde 30'unun obez olduğunu belirten Gültekin, öğünleri ölçülü hale getirmenin önem taşıdığını anlattı.

Gültekin, sağlık kaybedildiğinde mutluluğun yerini kaygıların aldığını dile getirerek, "Ne yazık ki sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz. Sağlık bir kez elden gittiğinde yaşamın ipleri çözülmeye başlıyor. Bu nedenle sağlığımızı korumak ve ona gereken değeri vermek hayatımızın öncelikli hedefi olmalı." diye konuştu.

Konferansa OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Daş ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yorum
Öğretmenlerin toplantıları ertelendi, seminer programı değişti MEB Kararıyla Öğretmenler Kurulu Toplantıları Ertelendi: Yüz Yüze Seminerler Planları Değiştirdi!
Öğretmenlerin Seminer ve Ek Ders Ödemesi Detayları Belli Oldu! 23 ve 27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan mesleki çalışmalar kapsamında öğretmenlere yapılacak ek ders ödemesi merak konusu olurken, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) beklenen detaylar netleşti.
MEB okullar için son hafta faaliyet programını açıkladı Milli Eğitim Bakanlığı MEB, okullarda ders yerine yapılacak olan son hafta faaliyet programını yayınladı.
MEB'den Okullara, Öğretmenlere 11 Maddelik Detaylı Uyarı ve Yeni Düzenlemeler! MEB'den Okullara Yıl Sonu Kılavuzu: 11 Maddelik Detaylı Uyarı ve Yeni Düzenlemeler! Bakanlık yıl sonu kılavuzu gönderdi. İşte o resmi yazı ve detaylar:
e-Okul Ne Zaman Kapanıyor? 2025 Karne Öncesi Son Erişim Tarihi Belli Oldu Karne günü öncesi son günler! Öğrencilerin notlarını, devamsızlık durumlarını ve genel karne verilerini anlık olarak takip ettikleri e-Okul VBS için kapanış tarihi belirlendi..
MEB'den Öğrencilere ve Velilere Kritik Uyarı! Özürsüz Devamsızlık 10 Günü Aşarsa Ne Olur? İşte Detaylar! Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okullardaki devamsızlık kurallarına ilişkin önemli bir açıklama geldi. Peki, bu kritik sınır aşıldığında öğrenciyi neler bekliyor ve MEB yönetmeliği ne diyor? İşte tüm detaylar...
MEB'den Öğretmenlere Çift Atama Fırsatı! Sıra Tayinleri Başlıyor: İşte İlk ve İkinci Tarihler! Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2025 yılına damga vuracak uygulamalarından biri olan sıra tayini atamaları resmen başlıyor. Peki, sıra tayinleri nasıl işleyecek ve kimler bu fırsattan yararlanacak? İşte tüm detaylar..
MEB 2025 Ödül İşlemleri Yazısını Yayınladı: Kimler Üstün Başarı Belgesi Alabilecek? Bakanlık, "Üstün Başarı Belgesi" sürecini başlatan resmi yazıyı 26 Mayıs 2025 tarihinde tüm dağıtım yerlerine gönderdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni İstihdam Hamlesi: 81 İlde KPSS’siz Alım Yapılacak KPSS puanına gerek yok, mülakat stresi yok! Sağlık Bakanlığı, kamuya giriş süreçlerini kolaylaştıran bir adımla, hastaneler için temizlik personeli alımı yapacağını duyurdu.
Yeni Müfredat, Yeni Okullar, Yeni Dönem: 2024-2025 Eğitim Yılına Damga Vuran Uygulamalar Milyonlarca öğrenci karnesine kavuşurken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2024-2025 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirdiği reformlar mercek altına alındı. İşte MEB'in bu yılki çarpıcı yenilikleri ve detaylar...