Portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fon büyüklüğü 6 trilyon lirayı aştı

Ekonomi 29.11.2024 11:08:05 0
Portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fon büyüklüğü 6 trilyon lirayı aştı

İSTANBUL (AA) - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, kasım ayı itibarıyla menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf düzeyi hacminin 5,1 trilyon liraya ulaştığını belirterek, "69 adet portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen toplam portföy büyüklüğü de 6 trilyon lirayı aştı." dedi.

Gönül, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) tarafından İstanbul'da düzenlenen 4. Portföy Yönetimi Zirvesi'nde konuştu.

Kurumsal yatırımcıların; tüm sermaye piyasasının düzenli bir şekilde büyümesine en büyük katkıyı sağladığını dile getiren Gönül, sermaye piyasasının büyümesinde olmazsa olmaz olarak gördükleri kurumsal yatırımcıların işlemlerin çabuk ve sorunsuz gerçekleşmesi ve piyasanın derinliğinin artması konusundaki önemine işaret etti.

Gönül, 2024'ün kurumsal yatırımcılar için oldukça önemli bir yıl olduğunu kaydederek, kasım ayı itibarıyla menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf düzeyi hacminin 5,1 trilyon liraya ulaştığını, 69 adet portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen toplam portföy büyüklüğünün 6 trilyon lirayı aştığını söyledi.

Tüm yatırım fonlarında yatırım yapanların sayısının 5,4 milyon civarında bulunduğunu ifade eden Gönül, 2024 yılı içerisinde menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarının yanı sıra girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarının benzer şekilde büyüdüğünü anlattı.

Gönül, "Özellikle gayrimenkul ve yatırım fonları, proje gayrimenkul yatırım fonları da dahil olmak üzere girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 büyüme kaydetti. Bu hepimizin başarısı olarak gördüğümüz bir konudur." ifadelerini kullandı.

- "Toplam işlem hacimleri TEFAS'ta 5 trilyon liraya, BEFAS'ta 45 milyar liraya ulaştı"

İbrahim Ömer Gönül, yeşil, sürdürülebilir ve sosyal konulara dokunan fon büyüklüklerinin de her geçen gün arttığını belirterek, kasım ayı itibarıyla yenilenebilir enerji ve sosyal alanlara odaklanan kurumsal yatırımcıların toplam piyasa değerinin 28,2 milyar liraya yaklaştığını söyledi.

Sürdürülebilirlik temalı 60 adet menkul kıymet yatırım fonunun bulunduğuna işaret eden Gönül, "Buradaki iki önemli platformumuz olan TEFAS ve BEFAS oldukça başarılı ve sizlerin sayesinde oldukça güzel şekilde çalışmaya devam ediyor. Bu fonların toplam işlem hacimleri TEFAS'ta 5 trilyon liraya, BEFAS'ta ise 45 milyar liraya ulaştı." diye konuştu.

- Yıl içerisinde hayata geçirilen ve kurumsal yatırımcıları etkileyen düzenlemeler

SPK Başkanı Gönül, sektör talepleri ve uygulamada karşılaşılan ihtiyaçlar dikkate alınarak bu yıl içerisinde kurumsal yatırımcıları etkileyen birçok önemli düzenlemeyi hayata geçirdikleri bilgisini vererek, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yönetim sürecinde şeffaflığın artırılması amacıyla dünyada "stewardship" olarak bilinen sorumlu yönetim ilkelerini hayata geçirdiklerini aktardı.

Bu alanda, portföy yönetim şirketlerine rehberlik etmek üzere 16 Şubat'ta Sorumlu Yönetim İlkelerini yayımladıklarını hatırlatan Gönül, 21 Kasım'da bu ilkelere ilişkin uygulamaların raporlanmasında esas alınacak raporlama standardını belirleyerek, konu hakkındaki tüm düzenlemeleri Sorumlu Yönetim İlkeleri Rehberi kapsamına aldıklarını ifade etti.

Gönül, standart fonların, girişim sermayesi yatırımlarının finansmanında daha etkin bir rol oynaması amacıyla girişim sermayesi yatırım fonlarına yatırım yapabilmelerine imkanı sağladıklarını kaydederek, "Serbest fon başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesi ve daha etkin şekilde yürütülebilmesi amacıyla Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde değişiklikler yaptık." dedi.

Proje gayrimenkul yatırım fonunun kurulmasına ilişkin gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Gönül, şu açıklamalarda bulundu:

"Girişim sermayesi yatırımlarının finansmanında önemli bir yatırım aracı olan girişim sermayesi yatırım fonları, hızla büyümeye devam etmekte ve ülkemiz sermaye piyasalarında da giderek derinliğini sağlamaktadır. Biz de Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde değişiklikler gerçekleştirdik. Buradaki açıklamalarla yakında sizlere bu konuda yol göstermeye devam edeceğiz."

Gönül, bu yıl hayata geçirilen Finansal Okuryazarlık Platformu'ndan bahsederek, bu platformun sektöre ve sektörde faaliyet gösteren yönetim şirketlerine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yorum
3 Temmuz Çarşamba Kritik Gün! Milyonlarca Kişinin Maaşı Değişecek: İşte Zam Senaryoları! Temmuz ayı yaklaşırken, Türkiye'deki milyonlarca memur ve emekli, maaşlarına yapılacak zam oranlarını büyük bir merakla bekliyor. Tüm detaylar haberimizde.
LGS Soru Kitapçıkları Yayımlandı! LGS Heyecanı Sona Erdi: Milyonlarca Öğrenci Ter Döktü, Soru Kitapçıkları Yayımlandı!
Milli Eğitim Bakanlığı Duyurdu: LGS'de Görev Alan Personele Ödenecek Ücretler Açıklandı! LGS 2025 sınavında görev alan öğretmenler ve idareciler için sevindirici haber! MEB, sınavın sorunsuz ilerlemesini sağlayan personele ödenecek ücretleri açıkladı.
Çay Severlere Kötü Haber! ÇAYKUR'dan Flaş Zam Kararı ÇAYKUR, yaş çay alım bedelleri, işçilik ve işletme giderlerindeki yükselişi gerekçe göstererek kuru çay fiyatlarına yüzde 15 zam yaptı.
Kadro Bekleyenlere Umut Işığı: Taşeron İşçiler İçin Tarihi Adım Atılıyor Yaklaşık 100 bin taşeron işçiyi doğrudan ilgilendiren kritik gelişme! Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması süreci resmen başlıyor. İşte, tarihi adımın detayları...
İller Arası Yer Değişikliği Gerçekleşen Öğretmenler Dikkat! Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Kritik Duyuru! 2025 yılı iller arası tayin sonuçlarıyla birlikte ataması gerçekleşen binlerce öğretmenin merakla beklediği ayrılış tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklandı.
Ücretli Öğretmenlere Performans Takibi: Görev Devamı Artık Bu Kriterlere Bağlı! Öğretmen eksikliğinden dolayı okullarda ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmenlerin yıl sonu değerlendirme süreci başlıyor. İşte, değerlendirme kriterleri ve tüm detaylar...
Temmuz Zammı İçin Geri Sayım Başladı! Emekli ve Memur Maaşları Ne Kadar Artacak? İşte Kritik Enflasyon Verisi! Temmuz ayı, Türkiye'de milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamlarının netleşeceği kritik bir döneme işaret ediyor. Peki, asgari ücrete ara zam yapılacak mı? İşte tüm merak edilenler...
MEB'den 2025-2026 Eğitim Takvimi Duyuruldu! Yaz Tatili ve Okul Başlangıç Tarihleri Netleşti, Planlar Değişiyor! Yaz tatili için geri sayım sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan milyonlarca öğrenci, veli ve öğretmeni ilgilendiren kritik bir açıklama geldi.
Matematik Öğretmeni Ali Rama Kalp Krizinden Hayatını Kaybetti! Edirne'de derin bir üzüntü yaşanıyor. Matematik öğretmeni Ali Rama, aktif yaşamının ortasında, tarlada çalışırken geçirdiği ani kalp kriziyle hayata gözlerini yumdu.