Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Öğretmenlerin Ek Ders Ücreti Kabusu: MEBBİS'teki Arıza Ödemeleri Durdurdu!

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı binlerce öğretmenin, ek ders ücretleri için bekleyişi, MEBBİS sistemindeki beklenmedik bir arıza nedeniyle adeta bir kâbusa dönüştü.

Eğitim 25.09.2025 10:03:00 0
Öğretmenlerin Ek Ders Ücreti Kabusu: MEBBİS

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı binlerce öğretmenin, ek ders ücretleri için bekleyişi, MEBBİS sistemindeki beklenmedik bir arıza nedeniyle adeta bir kâbusa dönüştü. Bakanlığın personel işlemleri için kullandığı platformda yaşanan teknik sorunlar, öğretmenlerin hak ettiği ödemelerin hesaplanmasını imkansız hale getirdi.

Öğretmenlerin ek ders ödemelerinde kriz çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda görev yapan binlerce öğretmen, ek ders ücretlerini beklerken, Bakanlığın personel işlemleri için kullandığı MEBBİS (Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri) platformunda yaşanan teknik arızalar nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Ek Ders Bilgileri Yanlış Kaydediliyor

Edinilen bilgilere göre, özellikle Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK), öğrenci kulüpleri ve egzersiz çalışmaları için öğretmenler tarafından manuel olarak girilen ek ders verileri, sistemde farklı günlere kaydediliyor. Bazı durumlarda ise bilgiler hiç kabul edilmiyor ya da hatalı tarihlerle işleniyor. Bu sorun, ek ders ücretlerinin doğru hesaplanmasını imkânsız hale getirirken, tahakkuk sürecini de durdurdu.

YEĞİTEK Görevlendirmesi Yeni Bir Sorun Yarattı

Sistemde yaşanan bir başka hata da Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) kapsamında görevlendirilen bilişim öğretmenlerini etkiliyor. MEB daha önce bu öğretmenlerin kulüp ve nöbet ücreti alamayacağını açıklamıştı. Ancak MEBBİS ek ders modülü, tam tersine bu ödemelerin yapılabileceği şekilde yanlış yapılandırıldı. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, okullara yaptıkları bilgilendirmelerde bu hatanın düzeltileceğini ve söz konusu ödemelerin iptal edileceğini aktardı.

Öğretmenler Tepkili: “Her Ay Aynı Belirsizlik”

Ek ders gelirlerinin, öğretmenlerin maaş bütçesinde önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan eğitimciler, yaşanan gecikmenin aile bütçelerine doğrudan yansıdığını belirtiyor. Sosyal medyada çok sayıda öğretmen, “Her ay aynı belirsizliği yaşamak zorunda kalıyoruz, planlarımız altüst oluyor” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Öğretmenler ayrıca, teknik sorunların her yıl tekrarlandığını, MEBBİS altyapısının kalıcı bir şekilde güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Sendikalardan Açıklama: “Ödemeler Zamanında Yapılmalı”

Konuya ilişkin açıklama yapan bazı öğretmen sendikaları, ödemelerdeki gecikmenin öğretmenler için ciddi bir mağduriyet yarattığını vurguladı. Sendikalar, Bakanlığın bu teknik hataları hızla gidermesi gerektiğini belirterek, öğretmenlerin emeklerinin karşılığını zamanında almasının bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Güncelleme Eylül Sonuna Kadar Tamamlanacak

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise sistemdeki aksaklıkların giderilmesi için çalışıldığını, MEBBİS ek ders modülünde gerekli güncellemenin Eylül ayının son haftasına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Yetkililer, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin güncellemeler tamamlandıktan sonra hesaplanıp ödeneceğini belirtti.

Ancak mevcut tabloya bakıldığında, öğretmenlerin ek ders ödemelerinde ülke genelinde gecikme yaşanması kaçınılmaz görünüyor.

Yorum

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

MEB Personeline Ödül Şartları Açıklandı: İki Kritik Engel Dikkat Çekiyor

Yurt Dışı Öğretmenlik Sınav Başvuruları Başlıyor! İşte Şartlar ve Ücretler!

TBMM'de Sert Mülakat Tartışması: Bakan Tekin, Muhalefete Rest Çekti! "İspat Edin, Gereğini Yapacağım!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.