Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,20% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5955,70% 0,79
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

Mülakat mağduru öğretmenlerden MEB önünde eylem ve açıklama

KPSS’de yüksek puan almalarına rağmen mülakatlarda elenerek atanamayan öğretmenler seslerini Milli Eğitim Bakanlığı MEB önünde duyurdu. Atanamayan öğretmenlerin eylemi ve açıklaması ile ilgili detaylar haberimizde.

Eğitim 5.10.2025 08:49:00 0
Mülakat mağduru öğretmenlerden MEB önünde eylem ve açıklama

Yüksek Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanlarına rağmen mülakat değerlendirmelerinde mağduriyet yaşadıklarını iddia eden öğretmen adayları, hak arayışlarının 335. gününde Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde bir araya gelerek kapsamlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve adalet taleplerini dile getiren mülakat mağduru öğretmenler, mevcut sistemin köklü bir revizyondan geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Protestoya, muhalefet partilerinden Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan da destek verdi.

"Mülakat Gibi Mülakat" Sözüyle Başlayan Mağduriyet Döngüsü

Basın açıklamasını okuyan Ayşenur Çalışkan, mücadelenin çıkış noktasını 2023 seçimlerindeki siyasi vaatlere bağladı. Çalışkan, iktidar partisinin "kamuda zorunlu haller dışında mülakatın kaldırılacağı" yönündeki sözlerine güvenerek sınava hazırlandıklarını, ancak seçim sonrası dönemin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "mülakat gibi mülakat" söylemiyle umutlarının kırıldığını ifade etti. Öğretmen adayları, KPSS başarısına rağmen düşük mülakat notları, değerlendirmelerin objektiflikten uzak olması ve komisyonlardaki usulsüzlükler gibi gerekçelerle dava yoluna başvurduklarını belirtti.

Mahkemeler Arası Tutarsızlıklar Hukuki Güveni Sarsıyor

Mülakat mağdurları, hukuki süreçlerde karşılaştıkları tutarsızlıkları da kamuoyunun dikkatine sundu. Çalışkan, mahkeme kararlarında dahi birlik sağlanamadığını vurguladı. Örneğin, Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin, eğitim bilimleri sorusuna sıfır puan verilen bir adayın durumunu adil bulmayarak yürütmeyi durdurma kararı verdiğini; buna karşın 23. İdare Mahkemesi'nin ise benzer bir başvuruda hem yürütmeyi durdurma hem de esas yönünden ret kararı verdiğini aktardı. Ayrıca 25. İdare Mahkemesi'nin sıfır puan vakasında yürütmeyi durdurma vermediği halde esastan işlem iptali kararı verdiği belirtildi.

Çalışkan, daha önce iller arasındaki farklı mülakat kriterleri yüzünden elendiklerini anımsatarak, şimdi de "mahkemeler arası fark yüzünden davaları kaybetme" durumuyla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Bu çelişkili durumların adalet kavramıyla bağdaşmadığını belirten öğretmenler, yüce yargıya saygı duymakla birlikte, bu kararları vicdanen kabul edemediklerini net bir şekilde ifade etti.

Acil Talep: Sistemsel Çözüm ve Mağduriyetlerin Giderilmesi

Öğretmen adayları, MEB önünden yetkililere yaptıkları çağrıda, bireysel dava zaferlerinin sorunun kökten çözümü için yeterli olmadığının altını çizdi. Kazanılan hakların, mülakat sisteminin yapısal olarak yeniden düzenlenmesigerekliliğini açıkça ortaya koyduğunu belirttiler. Hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarına titizlikle uyulmasını ve tüm mağduriyetlerin hızla giderilmesini talep ettiler.

Açıklamada kullanılan sert ve dikkat çekici ifadeler, konunun aciliyetini yansıtıyordu: “Bizlere geçmişte sunmuş olduğunuz çözüm yollarını uygulayarak net çözüm istiyoruz. Bu ülkenin mülakatlarla, sahte diplomalarla kaybedecek bir saniye daha vakti yoktur. Mülakata hayır, liyakata evet diyoruz. Adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.”

Deprem Mağdurundan Yürek Burkan Hikâye: “Başarımızla Cezalandırıldık”

Mülakat mağduru Kiraz Polat, yaşadığı kişisel deneyimle sistemdeki çürümeyi gözler önüne serdi. 6 Şubat depremlerine Adıyaman'da yakalanan ve sonrasında AFAD gönüllüsü olarak enkaz çalışmalarına katılan Polat, Cumhurbaşkanı'nın mülakatı kaldırma sözüne güvenerek büyük zorluklar içinde 2023 KPSS'ye hazırlandığını anlattı. Polat, kendi branşında 285 kişilik kontenjana 285. olarak çağrılmasına rağmen, mülakat sırasında şube müdürlerinin form doldurmadaki hataları nedeniyle elendiğini ifade etti.

Bakan Tekin'in yargı yolunu göstermesine rağmen, Polat ve birçok arkadaşının maddi hata tespitine rağmen ret kararlarıyla karşılaştığını belirtti. Polat, deprem, mülakat ve mahkeme süreçlerinden kaynaklanan üçlü mağduriyetyaşadıklarını vurguladı. "Biz sınava çalıştık. Büyük bir başarı elde ettik. Bizden çok daha düşük puan alanlar atandı. Biz başarımızla cezalandırıldık" sözleriyle duygusal bir isyan dile getirdi. Bu durum, sınav başarısının mesleğe atanmada tek ve belirleyici kriter olmaktan çıkarılmasının yarattığı derin hayal kırıklığını simgeliyor.

Yorum

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

MEB Personeline Ödül Şartları Açıklandı: İki Kritik Engel Dikkat Çekiyor

Yurt Dışı Öğretmenlik Sınav Başvuruları Başlıyor! İşte Şartlar ve Ücretler!

TBMM'de Sert Mülakat Tartışması: Bakan Tekin, Muhalefete Rest Çekti! "İspat Edin, Gereğini Yapacağım!

2. Dönem Ülke Geneli Ortak Sınav Tarihleri Açıklandı!

AÖK Sınavları İçin Kritik Uyarı: Görev Çıkan Öğretmene +10 Ceza Puanı Tehlikesi!

Memur Maaşlarında Kritik Süreç: Seyyanen Zam Paketi Kabineye mi Geliyor?

MESEM'e Yönelik Eleştiriler Neden Artıyor? Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri'nden Çarpıcı Analiz: Hatalı Eğitim Anlayışı!

31 Aralık’ta Okullar Tatil mi? 1 Ocak Sonrası Eğitim Takvimi Açıklandı

Öğretmen Atamalarında Kritik Kabine Toplantısı! 10 Bin Kontenjana Ek Atama Gelecek mi?

Öğretmenler 4 yeni sınav görevi! Sınav görevi ve ücretleri belli oldu

Manisa’nın Tarihi İlk Kadın Başkanı Gülşah Durbay 37 Yaşında Hayatını Kaybetti

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.