Bugün, 18 Mart 2025 Salı
  • BIST 100

    10855,20%0,13
  • DOLAR

    36,63% 0,00
  • EURO

    40,02% -0,04
  • GRAM ALTIN

    3540,12% 0,12
  • Ç. ALTIN

    5677,11% 0,00

Mardin'de hayvancılıkta et ve süt verimini artıran tuz çalısı yetiştiriliyor

Genel 5.12.2024 11:40:54 0
Mardin

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün deneme bahçesinde, hayvancılıkta et ve süt verimini artırdığı tespit edilen, kuraklığa dayanıklı, iklim değişikliği ve çölleşmeye karşı dirençli dört kanatlı tuz çalısı yetiştiriliyor.

Derin kökleri sayesinde sorunlu ve tuzlu alanlarda yetişebilen, su istemeyen, soğuğa dayanıklı, uzun süre yeşil kalabilen, ABD, İran ve Avustralya'nın yanı sıra birçok ülkede denenen tuz çalısı (atriplex), erozyonla mücadelede de başarı sağlıyor.

Fideleri toprakla buluşurken verilen can suyu dışında su istemeyen tuz çalısı, ekildikten 3 yıl sonra hayvanlar tarafından tüketilebiliyor.

Mardin'de Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hayvancılıkta et ve süt verimini artırması ve toprak muhafazası amacıyla geçen yıl Konya ve Eskişehir'den getirilen tohumlar, 10 dekarlık deneme bahçesine ekildi.

Bahçede yetiştirilen tuz çalısı fideleriyle 10 dekarlık alana daha ekim yapılacak. Çalışmada, yeterli tohum alınması durumunda 130 dekarlık alanda yılda 4 milyon tuz çalısı fidesi üretilmesi hedefleniyor.

- "Tüm Türkiye'ye yaymaya çalışacağız"

Tarım ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler, AA muhabirine, Mardin'de yaklaşık 1 milyon küçükbaş, 80 bin büyükbaş hayvanın ve 620 bin dekarlık mera alanının bulunduğunu söyledi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yol göstermesi ile kentte geçen yıl tuz çalısı üretme çalışmalarına başladıklarını belirten Dinler, tuz çalısını yetiştirerek meralara dikmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Konya ve Eskişehir'den getirdikleri tohumları ektiklerini ve çalıların 1 metre boyuna geldiğini kaydeden Dinler, 10 dekarlık bahçe kurduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"10 dekarlık bir bahçe daha kuracağız. Bunlardan gelecek tohumlarla birlikte üretim alanını çoğaltmayı hedefliyoruz. Yeterli tohum bulabildiğimiz zaman 130 dekarlık alanda yılda 4 milyon fide üretme kapasitemiz var. Şu anda yetişen bitkiler normalde 5 aylık bir bitki. Soğuk illerde ekildiği zaman bu 10-15 santim boy atıyor ama bizde 1 metre boy attı. Çalı tipine geldi. Burada hem iklimsel hem yetiştirme teknikleri çevre illerden daha iyi durumda. Buradan 2 yıl içinde çıkacak tohumlarla üretime geçeceğiz. Önce Mardin ve çevre illere daha sonra tüm Türkiye'ye yaymaya çalışacağız. Kuracağımız bahçelerde amacımız tohum üretip bu tohumlarla fideyi çoğaltmak, ardından fideleri meralara dağıtmak. Yılda yaklaşık 4 milyon fide üretmeyi hedefliyoruz."

- "Erozyona karşı da iyi bir bitki"

Hayvancılığın temel sorununun yem olduğunu, tuz çalısının da hayvancılığın yem ihtiyacını karşılayacağını belirten Dinler, meraların tamamında yem bitkisi üretmek istediklerini söyledi.

Bunu Türkiye'nin geneline yayıp hayvancılıkta yem sorununu ortadan kaldırmak istediklerini anlatan Dinler, "Erozyona karşı da iyi bir bitki. Toprağı koruma açısından da iyi bir bitki. Yem olarak da kullanılacak." ifadelerini kullandı.

- "Verim kapasitesi yüksek"

Alanda incelemelerde bulunan Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Acar da yüksek lisans, doktora, doçent ve profesörlük safhasında yem bitkileri ile uğraştığını söyledi.

Değişen iklim şartlarına uygun dünyanın birçok yerinde çalı bitkisinin yetiştirildiğini, ülkede de böyle bir çözüm arayışına girdiklerini dile getiren Acar, şöyle konuştu:

"Türkiye'de mera alanlarının büyük bir kısmı step alanlardır. İklim değişikliği sebebiyle büyük bir bozulmaya uğramış olan bu alanların yeniden ihya edilmesi ve hayvancılığa kazandırılması gerekiyor çünkü hayvancılıktaki en önemli giderimiz yemdir. Bu giderler ucuz ve kaliteli yollardan temin edilmezse hayvancılığın sürdürebilir olması risk oluşturmakta. Hayvancılığı sürdürebilmek için yaklaşık olarak 14,6 milyon hektar olan çayır mera alanlarını ıslaha başladık."

Islahla ilgili çeşitli alternatif uygulamalar yaptıklarını, bazı uygulamaların verimsiz ve masraflı olduğunu görünce çalı formasyonuna yöneldiklerini kaydeden Acar, çalının dikimi, bakımı ve verimi itibarıyla diğer uygulamalardan çok daha ileri bir seviyede olduğunu vurguladı.

Tuz çalısının Elazığ, Niğde, Aksaray, Konya, Eskişehir, Nevşehir gibi illerde yetiştirildiğini, şimdi de bu bölgede yetiştirmeyi arzu ettiklerini belirten Acar, şöyle devam etti:

"Bitkinin özelliği tuza, soğuğa dayanıklı olması. Verim kapasitesi yüksek. Belirli bir bakım yaptıktan sonra sulamaya gerek kalmıyor. Bu büyük bir avantaj. Yeter ki çiftçilerimiz tarafından 2 yıllık bir koruma sağlansın. Tuz çalısı, dünyada sadece yem üretmek için değil, erozyonu önlemek amacıyla da kullanılıyor. Bu otun yetiştiği yerde biyoçeşitlilik artıyor. Türkiye'de erozyon en fazla mera alanlarımızda oluyor. Yüzde 55'e yakın bir erozyon olma durumu var. Bu ormanda yüzde 5, tarlalarda yüzde 30. Bu çalılar erozyonu da önleyici özelliği sahip. Ortamı güzelleştiriyor, iklimin sert yapısını kırıyor ve erozyonu önlüyor."

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera Yem Bitkileri Daire Başkanlığında görevli ziraat mühendisi Abdulmuttalip Turan da tuz çalısının, kuraklığa, tuzluğa ve susuzluğa dayanıklı, hayvan beslemede çok kıymetli bir bitki olduğunu söyledi.

Konya bölgesinde başlanan çalışmayı iklim değişikliğinden etkilenen alanlara yayma gayretinde olduklarını belirten Turan, "TÜİK verilerine göre ülkede 14,6 milyon hektar mera alanımız var. Bu bitkinin aynı zamanda öncü gibi bir kabiliyeti de var. Etrafında bulunan bitki vejetasyonunu olumlu etkileyerek daha iyi gelişmesini sağlıyor. Bu açıdan da tuz çalısı kıymetli." ifadelerini kullandı.


Tayin Mağduriyeti: Öğretmenlere Çıkarılan Borçlar Tepki Çekiyor

Rekor Sözleşme: İşçilerin Maaşı 100 Bin Liranın Üzerine Çıktı!

MEB’den 2025 Engelli Öğretmen Atamaları İçin Kritik Duyuru!

Etkinlik İhlallerine Sert Tepki: Milli Eğitim'den Cezai Yaptırımlar

Ailelere Destek: Memurlar İçin Yeni Çalışma Modeli Geliyor

Okul Yöneticiliği: Zorlu Görev, Büyük Sorumluluk!

Erdoğan’dan Kabinedki Bakanlar İçin Değişim Mesajı

Eğitimde Yeni Düzenleme: Norm Fazlası Öğretmenlere İl Dışı Tayin

Çalışan Anne ve Babalar İçin Devrim Gibi Düzenleme!

Okulda Ders Yapılırken Tavan Çöktü: 4 Öğrenci Yaralandı, Aileler Tepkili

MEB Müdür ve Müdür Yardımcıları için Kritik Atama Süreci

Öğretmenlere Akademik Destek: Ek Ders Ücretlerinde Yüzde 20'ye Varan Artış!

Öğretmenlerin Yer Değiştirme Çilesi: 82 Bin Öğretmen Yer Değiştirdi!

Cumhurbaşkanlığı'ndan Yeni Düzenleme: Okul Kıyafetinde Zorunluluk

MEB'in Öğretmen Profili: Orta Yaş Grubunun Hakimiyeti

MEB'in Halk Eğitim Kurslarında Usta Öğretici Dönemi Sona Eriyor!

Halk Eğitim Kurslarında Yeni Dönem: Kısıtlamalar Kalkıyor, Düzenlemeler Geliyor!

Sıra Tayinleri 2025: Öğretmenler İçin Yeni Dönem Başlıyor!

Öğretmenlerin Nisan Maaşlarına Vergi Kesintileri Gündemde!

YHS, 3600 ek gösterge, mülakat mağdurları, kademeli emeklilik, öğrenci affı dahil çok sayıda düzenleme TBMM’de

Atanamayan Öğretmenden Ekrem İmamoğlu'na : "Torpilim Yok, Hakkım Yenir mi?"

ABD hangi ülkelere seyahat yasağı getirdi, Trump‘ın seyahat yasa koyduğu 43 ülke

"Bal Değil Zehir: Ünlü Marka Halk Sağlığını Tehdit Ediyor!

Nöbetçi Öğretmenlere Ek Ders Ücretine Olumsuz Yanıt

Sınav Görevlendirmelerinde İkinci Şans: Öğretmenler İçin Yeni Düzenleme

Memurlara Disiplin Affı Düzenlemesi Ne Zaman?

Uzmanlık ve Başöğretmenlik Hayaline Engel: Hangi Cezalar Kariyeri Durduruyor?

Ortaokullarda Sınıf Öğretmenlerinin Müdürlüğü Tartışma Yaratıyor!

MEB’den öğretmenlere yeni ödül sistemi, öğretmen ödül şartları açıklandı

Öğrencisinden virüs kapan öğretmen aşılı olmasına rağmen hayatını kaybetti

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR