10855,20%0,13
36,63% 0,00
40,02% -0,04
3540,12% 0,12
5677,11% 0,00
Engelli bir çocuğun güvenli eğitim alma hakkı, bir öğretmenin fiziksel ve psikolojik şiddetiyle ihlal edilmiştir! Bir anne olarak yaşanan bu insanlık dışı olay karşısında hem derin bir acı hem de büyük bir öfke içerisindeyim. Oğlum M.E.A., eğitim hakkından yoksun bırakılmakla kalmamış, aynı zamanda fiziksel darp ve psikolojik baskıya maruz kalmıştır. İngilizce öğretmeni S.Ş.’nin oğluma uyguladığı bu vahşet, affedilemez ve derhâl en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.
06.03.2025 tarihinde Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Ahmet Hızal İlköğretim Okulu’nda, 4/H sınıfında meydana gelen olayda, özel eğitim kaynaştırma öğrencisi olan oğlum M.E.A., İngilizce öğretmeni S. Ş. tarafından fiziksel ve psikolojik şiddet görmüştür. Oğlumun anlatımlarına göre, öğretmeni bağırarak tepki göstermiş, boynunu sıkarak sınıftan dışarı çıkarmış, çocuk korkudan tuvalete kaçmış, öğretmen de arkasından gidip çocuğu tuvalette yakalayıp orada da çocuğu duvara çarpmıştır. Bununla da yetinmeyen öğretmen, sınıftan çıkarken oğlumun poposuna vurmuştur. Bu insanlık dışı davranış, engelli bir çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik bütünlüğüne ciddi zarar vermiştir.
Olay günü nöbette olduğum için oğlum, dedesi tarafından okuldan alınmıştır. Dedesi, oğlumun merdivenlerde ağladığını görmüş ve nedenini sormuştur. Oğlum, dedesine; öğretmeni S. Ş.’nin kendisine bağırdığını, boynunu sıkarak sınıftan zorla çıkardığını, tuvalete götürdüğünü ve poposuna vurduğunu anlatmıştır. Eve geldiğinde ise yaşadıklarını bana, annesi olarak, aynı detaylarla aktarmıştır. Oğlumun bu olaydan ne kadar etkilendiğini görmek, bir anne olarak beni derinden yaralamıştır. Perşembe günleri İngilizce dersine girmek istemediğini açıkça ifade eden oğlum, öğretmeninin davranışları nedeniyle kendisini güvensiz ve yalnız hissetmektedir.
Ayrıca, öğretmeninin oğlumun çantasını alıp sınıfa girmesini engellediği ve bunu diğer öğrenciler önünde yaptığı bilgisi de tarafımıza ulaşmıştır. Aynı gün başka bir öğrenci velisi, çocuğunun durumu kendisine aktardığını belirterek beni bilgilendirmiştir. Oğlumun boynunun sol üst kısmında darp kaynaklı morluklar ve kızarıklıklar fark etmem üzerine derhâl Cebeci Hastanesine giderek darptan dolayı rapor aldım.
Bu olayın ardından Demirlibahçe Polis Karakoluna giderek şikâyetçi oldum ve ifademi verdim. Darp olayını gerçekleştiren öğretmenin S.Ş olduğunu açıkça beyan ettim. Ayrıca, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne de ilgili öğretmen hakkında soruşturma açılması için resmi dilekçemi sundum. Oğlumun eğitim hakkını güvence altına almak ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için hukuki ve idari sürecin başlatılmasını talep ediyorum.
Olayla ilgili olarak irtibat hâlinde olduğum diğer öğrenci velilerini arayıp sorduğumda, kendi çocuklarının da olaya tanık olduklarını ve evde ailelerine anlatmaları sonucunda olayı doğruladıklarını öğrendim. Öğrenci velileri ve öğrenciler de dinlenerek olayın detayları netleştirilebilir.
Bu korkunç ihlal sonrası tüm yetkilileri harekete geçmeye davet ediyorum. Engelli bir çocuğa yapılan bu vahşet asla kabul edilemez! Oğlumun eğitim hakkını ve psikolojik sağlığını güvence altına alacak adımların derhâl atılması gerekmektedir. Eğitim kurumlarının, özellikle engelli öğrenciler için güvenli bir alan haline getirilmesi bir zorunluluktur.
*Bu vahşete sessiz kalmayın. Hiçbir çocuk, hele ki engelli bir çocuk, eğitim ortamında şiddetin kurbanı olmamalıdır! Gerekli önlemler alınana dek bu mücadeleye devam edeceğimi kamuoyuna saygıyla duyururum.
F. Y.
Veli tarafından milli eğitim Müdürlüğü’ne verilen şikayet dilekçesi şöyle:
ANKARA MAMAK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE
06.03.2025 tarihinde Ahmet Hızal İlköğretim Okulu 4/ H sınıfında 555 numaralı öğrenci olan oğlum M.E.A, okulda yaşadığı üzücü bir olay nedeniyle fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmıştır. Oğlum özel eğitim kapsamında kaynaştırma öğrencisi olup, öğretmeninin ona karşı gösterdiği tutum endişe verici ve kabul edilemez boyuttadır. Olay günü, sağlık personeli olarak görevde olmam sebebiyle, oğlum dedesi tarafından okuldan alınmıştır. Dedesi; oğlumu okuldan alırken onun merdivenlerde ağladığını görmüş ve nedenini sorduğunda oğlum, İngilizce dersinde öğretmeni S. Ş.in kendisine bağırarak tepki gösterdiğini, boynundan sıkarak sınıftan zorla çıkardığını, sınıftan çıkarken poposuna vurduğunu, çocuğun korkudan tuvalete koştuğunu ancak öğretmenin arkasından giderek onu duvara çarptığını söylemiştir. Oğlum eve geldiğinde, dedesine anlattığı bu olayları anneannesine de aynen aktarmıştır. Yaşadığı bu olayın etkisiyle kendisini yalnız hissetmiş ve büyük bir korku yaşamıştır. Perşembe günleri okulda İngilizce dersi olması nedeniyle gitmek istemediğini dile getirmiştir.
Ayrıca, öğretmen bu davranışları diğer öğrenciler önünde yaptığı bilgisi de tarafımıza ulaşmıştır. Aynı gün başka bir öğrenci velisi, çocuğunun durumu kendisine aktardığını belirterek beni bilgilendirmiştir. Bunun üzerine oğlumun vücudunu kontrol ettiğimde, boynunun sol üst kısmında kızarıklık ve morluklar olduğunu fark ettim. Derhâl Cebeci Tıp Fakültesi Hastanesi’ne giderek darptan dolayı rapor aldım.Bu olayın ardından Demirlibahçe Polis Karakolu’na giderek şikâyetçi oldum ve ifademi verdim. Darp olayını gerçekleştiren öğretmenin S.Ş olduğunu açıkça beyan ettim. Yaşanan durumu ayrıca babası A. A.’ya da bildirdim.
Olayla ilgili olarak irtibat hâlinde olduğum diğer öğrenci velilerini arayıp sorduğumda, kendi çocuklarının da olaya tanık olduklarını ve evde ailelerine anlatmaları sonucunda olayı doğruladıklarını öğrendim. Öğrenci velileri ve öğrenciler de dinlenerek olayın detayları netleştirilebilir.
Bu tür olayların tekrarlanmaması adına gerekli hukuki ve idari sürecin başlatılmasını, ilgili öğretmen hakkında soruşturma açılmasını ve oğlumun eğitim hakkını güvence altına alacak önlemlerin alınmasını talep ediyorum. Oğlumun psikolojik olarak bu olaydan olumsuz etkilenmemesi için Millî Eğitim Bakanlığı mevzuatına uygun olarak gerekli adımların atılmasını talep ediyorum.
Olayla ilgili olarak alınan darp raporu ,oğlumun vücudundaki morluklara ilişkin fotoğraflar ve engelli sağlık kurulu raporu dilekçemin ekinde sunulmuştur.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Ekler:
1- Darp raporu
2- Fotoğraflar
3- Engelli Sağlık Raporu